用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題 ...
樓主: barry_mama
go

我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題 [複製鏈接]

Re: 我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既問題

barry_mama:
首先要係呢度同你講聽"多謝",你肯花時間o黎解答各位媽咪o既問題,真係好難得!

另外,我自己都有問題想請教下,我囝囝今年升二年級,不過佢係讀緊上午校(彩雲聖若瑟),我想係今年同佢轉全日制學校,自己已經有心儀o既小學(因有聯繫中學),我想問下,同小朋友轉校,最好o既時機係幾時?手續又係點呢?Thank You!

Re: 我係小學老師,誠意為你解答教導小朋友o既暋D

Barry_mama & Tungtung_mamai,
佢係真係學習動機不足, 可能我乜都同佢plan 好哂, 佢真係有d飯來張口 !   正如你所講, 我仲緊張過佢 ! 至於係學校, 雖然佢成績不過特出, 但亦中規中舉, 所以未必冇成就感, 因為佢好鐘意返學同埋好鐘意d老師 !
我其實都帶過佢去識業治療師度做過初步評估, 佢唔係讀寫障礙, 只是專住力比較差, 但亦算合格, 只是一冇一看住佢, 佢自己就冇自制能力呀 !
至於樂器, 由小時學過3個月鋼琴後, 就依家行過琴行都掉頭走, 其他樂器一蓋無興趣, 所以我都唔迫佢 !
我剛開始既做法 :
1. 功課唔檢查, 問佢做完未, 都覺得冇問題, 就放入功課袋, 然後我只簽名 !
2. 佢執完書包後唔再check 佢 !
3. 唔同佢溫默書, 背書, 問佢覺得自己識未, 佢話識, 就當佢識 !
希望佢take 番自己既責任, 不過我都好唔忍心, 我好驚佢默書 "0"分呀 ! 不過都要堅持, 希望當買個教訓啦 !

小妮子:
手續方面我唔太清楚,我諗你最好打電話去心儀學校問O下喇!
不過唔知佢o地會唔會要你做份test / 淨係要你拎返佢之前o既成績參考o下。
至於時機,我諗最好係開學(1st choice)或者係下學期(2nd choice)開始o既時候,因為下學期會用新薄,小朋友感覺自己同其他人一樣,一齊開新簿。

Daisy媽咪:
我支持你o既做法,不過你要忍得住先好哇
不過,試o下佢係咪真係少少都唔緊張自己o既功課都好
o既,可能佢真係會唔及格,呢個時候比佢自己feel o下都好,試一段日子先討論喇!
不過,另一方面,你都可以同老師傾o下,希望佢o地幫o下手,同你女女傾o下,幫佢建立返自我管理能力,我相信佢o地都會肯幫手o既。
因為我o地講一句,好過你講十句嘛
另外,佢唔鍾意學樂器,咁會唔會比佢試o下其他興趣班呀?

Barrymama,
多謝你呀, 不過真係怕自己忍唔住呀 !
可能佢性格太active 啦, 坐定定既野, 佢真係唔掂, 反而學dancing, singing 佢就好鐘意, 依家學校佢叫参加賽跑佢都好鐘意, 咁我就尢佢去玩啦 !

有樣八掛野想問 :
有時d私人補習話自己係現職教師, 但依家做老師唔係好忙既咩 ? 邊仲有時間同人補習 ? 而且同人補習都唔會好好pay, compare with 教師既人工, 咁果d話自己係老師既補習老師係咪真架 ?

barry_mama :你好, 我女明年升小一, 今個月煩緊選校, 我住62網, 心儀浸信會聯會小學, 但沒有宗教分, 第1round唔得, 要等2nd round, 無宗教分, 是否第2nd機會好微

另外, 我想比女女考吓私校, 培正/九龍禮賢/宣道/九龍塘學校及崇真那間較好, 它們在英文方面唔知會否串字.

私小多數會考d乜野, 我驚女女唔識答. 麻煩晒你, 近期好煩佢攪珠唔好/考私小唔得.         

Hi barry_mama,

你講的方法很好,我會試著做, 但他們每日都有新野教, 中英數常加埋, 哪有這麼多時間溫習呀? 其實我女剛小一, 暫時都不知學校教些甚麼, 因為沒有跟書教, 只有功作紙拿回來做, 溫習方面好像無從入手呀. 幸好小一還很簡單, 她大部份都識. 我也是覺得她的自理能力不足, 比較貪玩. 所以我是放棄了份工想專心教好她, 暫時看不到甚麼成效, 我真怕自己變成"常娥"呀, 同埋又怕她更加依賴, 可能我是太過緊張吧.  :-|

barry_mama 寫道:
小妮子:
手續方面我唔太清楚,我諗你最好打電話去心儀學校問O下喇!
不過唔知佢o地會唔會要你做份test / 淨係要你拎返佢之前o既成績參考o下。
至於時機,我諗最好係開學(1st choice)或者係下學期(2nd choice)開始o既時候,因為下學期會用新薄,小朋友感覺自己同其他人一樣,一齊開新簿。

俾樣建議給你,最好先問問該學校。
有些名校係唔接受中途插班,即係一月入表也是九月才可插班,另外中途轉班亦會使他中途要適應過新的環境。
識過新的朋友,但下學期遇正課程唔夾便要追課程, 除非是4升5就因為擔心入唔到精英班外, 其他情況下都最好在九月轉校吧。
有些學校會統一做入學試,考試範圍可能會深過佢應有程度,如於暑假後考升小三會用小三上學期第一次測驗或考試來考入學者。亦有只做面試、甚至只睇文件。
明年可以做媽媽,真開心!!

Daisy媽咪 寫道:
有樣八掛野想問 :
有時d私人補習話自己係現職教師, 但依家做老師唔係好忙既咩 ? 邊仲有時間同人補習 ? 而且同人補習都唔會好好pay, compare with 教師既人工, 咁果d話自己係老師既補習老師係咪真架 ?

我唔係barry_mama, 但都答得你這條問題。
首先教師本身去做私人補習,理論上是犯法,隨時會被吊銷教師執照。但總有人會以身犯險,但同時在學校有部份是變相教師的合約教學助理(但要教足節數-政府慳錢的副產品, 行內有人叫佢地「二等教師」-即係正常工作, 低於正常人工), 這些人因為學校人工較低, 有些連10k也沒有, 有些學校會隻眼開隻眼閉。我老公以前間學校都試過咁樣比佢出去做兼職教師, 不過唔可以是自己學校學生和在自己區而已。
明年可以做媽媽,真開心!!

我簽約o既時候,校長已經講得好清楚,係唔可以做任何形式o既補習。
其實我都同意o既,因為呢份係一份full time job,就算有時間,都應該做學校o野,無理由自己去搵錢,所以本來我想教琴都唔敢loo,怕撞到學生
o個d自稱係現職教師o既,可信性不高,佢未必提供到証明話自己係老師,而且我o地呢份工好保守,唔會立亂話比人知自己o係邊度教,就算係同行,都係心照,唔會問邊間
所以,可能佢o地曾經係老師掛~~

marinayiu :
如果佢宜家暫時學o既o野唔係咁深,咁你就可以教定佢
一些就o黎教o既課文,同佢備o下課咁lor~
其實,小朋友好多習慣都係根據家長而養成的,如果你係一個好緊張佢o既家長,佢有可能變成一個愛理不理o既小朋友,相反,如果你說話精簡,立場明確,講得出、做得到o既,對自己有要求,咁佢亦會係一個獨立o既小朋友,總之家長對小朋友o既影響係最深遠,所以,多點觀察佢,可能你會發現到佢某點特質係同你相處o既時候先會出現呢^.^

Hi barry_mama,

真係好多謝你的回應, 我想我知點做la.  
Thank you!

女兒剛剛入小一!可是我不知是她數學不好還是正常!
她並不了解"和""取出"需要一說再說但她還是會不懂!我真的教的快瘋了!不知如何教她才能令她了解!   :evil:
愛是恆久忍耐又有恩慈!
所以帶著我們的忍耐恩慈去對待孩子吧!

yionyoyo :
不需緊張,數學o既概念對小朋友o黎講一向都唔係容易。
佢o地掌握亦有難度,最好用實物同佢講解。
佢只係讀o左小一兩星期咋~.~
唔好對佢期望咁大喇~
比d空間佢同你,佢要時間適應,而且有時佢個腦會好似便秘咁,諗唔到o野,所以可以等佢精神好o既時候再解釋。
可以同佢做角色扮演,一個賣,一個買~

barry_mama,

Hi, 小學及中學校友, 不知妳有沒有看到我的答覆, 我小朋友現在3歲半

見到妳在這幫那麼多媽媽解答問題, 真好呀, 可能遲些我都要向妳請教, 因為教小朋友的確是一個很大學問, 我以前都差些做左老師, 好彩後來都冇做到, 因為我發覺我實在不太適合, 真是佩服各位熱誠的老師

lingchuling

多謝你的幫忙, 我諗我都要放鬆d, 同呀仔一齊努力適應!
衷心多謝!!   

請問你地做老師O既, 鍾唔鍾意家長打電話比你們問下仔女的學校情況?? 我們家長咁做, 是好定壞?? 會否覺得好煩, 或者影響小朋友的形象???   

hi!barrymama
小女幼稚園用longman new welcome english
而心儀小學則用longman express
我想問函接有否問題?

Honeymum:
我自己o黎講就唔覺o既,但最怕d家長唔講道理同無禮貌。
如果佢打o黎想我幫手,我一定盡力幫佢。因為我知道家長o既難處,有時我o地同小朋友講一句好講你o地講十幾句嘛~~
不過,有d家長淨係想搵人發洩,咁我o地就會變成標靶!!
但係,呢d家長只係佔好少數o者,做多幾年就知道點樣應對佢o地o架喇!
但係,我始終覺得o個d唔尊重老師,o係小朋友面前講佢老師o既壞話o既家長,佢o地o既小朋友都唔會對老師有禮貌,最終受害o既係家長自己,因為小朋友學識o左唔尊重他人,第時就會好慘 想改就難loo~  
‹ 上一主題|下一主題