用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南K1會
樓主: BNTYA01
go

迦南K1會 [複製鏈接]

Re: 迦南K1會

Joyce,

好啊!冬冬和芝芝一齊過嚟你度玩,等佢哋同多啲人接觸,唔駛咁怕羞;等我間屋整好哂,你哋都一齊嚟。

咁咪好趕,今日入長洲,明天又要出返嚟做姊妹?!都好正噃,係長洲睇月亮,特別圓和亮。
今日係我和老公結婚4週年,今晚帶埋冬冬出去食飯,去9期的朗田食dinner buffet,連冬冬未夠3yr都要計$,因要佔位,益哂佢哋。

joyce,

依幾日好疲倦,因為返夜返得太密啦,明天放假想去做body massage。

就快有新朋友加入啦,我邀請了住我對面的謙媽入嚟傾計,等緊佢呀!

ANNIE,

梓翀依2日冇返學,發燒呀~
我自從做完姊妹,日日都覺得好攰好眼瞓 細佬係婆婆住左3日後,返到屋企成日扭計,要人抱,又唔like食人奶,食5分鐘到就唔肯食,半個鐘又再喊過 攪到我身心疲累,開始補多左奶粉俾佢!
梓翀食左藥好攰,突然又好chi身,一日到黑叫住媽咪......

joyce,

嘜咁大劑?!
啲菌喺学校傳來傳去,無一幸免,或者咁样越來越大隻。咁梓翀退燒了未?
冬冬和芝芝咳緊,食緊川貝母。

因住阿哥傳比細佬,隔開佢哋先。前陣子,冬冬fever,我唔比佢哋同一間房瞓。
細佬仔飲人奶少,咁佢飲奶粉bottle feed有冇問題?如冇,將人奶pump哂落bottle比佢飲;佢bf 時,半個鐘又再喊過,根本都未飽,試下啦!
冬冬嗰時,我次次都埋身餵;但芝芝好少埋身,次次都係pump出嚟,一定知佢食咗幾多。

你都要take care,免得病咗,有需要時請家姐幫一陣,跟住好似我咁去做下massage

annie,

問問你肺炎鏈球針係咪需要打架??

joyce,

私家医生梗係要你打啦!唔打邊有$賺?!
我冇幫阿女打,如果你驚怕被傳染,便打好了,會安心啲。

今晚去聽任賢齊、黃品源concert。

joyce,
知唔知用什麼email去才可註冊到上bk,謙媽上唔到嚟,就因註冊唔到,記得我當初上來註冊,mail.hongkong.com係唔得,我用咗一个大陸email address去註冊先至得。

唉!迦南下年不能用學費卷,因係私校,想轉校tim?!歐陽少芳?如學費減咗,我會有些少衝动去追返個仔      ,嘩!相差一萬元一年喎!

annie,

我用sina架,ok喎,唔得咪再試yahoo/gmail~實有個得

除左cannan,都有好多係私校,但我地唔係中產,冇100k月薪呀 你真係會因為咁生多個    有勇氣呀~咁你試下考譚歐陽少芳

有時你maid接冬冬放學,maid朋友個小朋友會同冬冬拖手仔一齊行(男仔黎呀)

annie,

梓翀自己瞓一間房架,不過佢仲係成日鍚細佬,好彩佢食左藥好好多,尋日miss kwok都有打電話俾我問梓翀情況~

我冇咁多時間pump出黎呀,bf方便好多,但.....細佬食到發脾氣 細佬(僖仔)成日留意梓翀一舉一動,特別係玩玩具,佢已經好有興趣

joyce,

哦!冬冬個男朋友仔 ---    叫健健,nursery時同一班的,佢又係住喺我哋樓上,所以健健、謙謙和冬冬都係隔離鄰舍。健健已經有一個哥哥和姐姐,好勁呀!生3個呀!

今日去咗開家長會,要返屋企做評估啊!見到Ms Kwok,感覺到以前Ms Wan比佢好啲,可能同Ms Kwok未熟,今日見到Ms Wan同藤主任,同佢哋嗲咗幾句,佢哋仍然好關心冬冬。

真係day唔好講人,夜晚唔好講咩咩,最近我知道一位同事係我中學時的小師妹,相差10年,咁我哋今日咪傾下學校啲老師,其中有提及過A老師,點知就喺探期時撞到這位老師來探病,真搞笑!

Joyce,

不如我哋揾日揍完啲細路放學,然後一齊去飲茶,嗰个日子唔知難唔難擇,因為要等我放假,而你又唔知方唔方便,因要揍細b。
我跟住放假的日子有18/10、1/11。你睇下点样啦!

ANNIE,

一齊去飲茶<-----難度有d高喎
不如1/11放左學上黎我屋企吖~如果你同冬冬都唔怕狗吠(我會放佢地去我間房),咁我地買d野返去食,好冇??

我覺得miss kwok ok啦,原來miss 溫係冬冬以前班主任,佢真係好好架,我都好like佢,佢俾人既感覺係好鐘意小朋友~
梓翀上星期請左兩日假,miss kwok有打電話黎慰問呀

joyce,

都好吖!我哋叫外賣eg: pizza,又或者臨揍返學時,我同印印去買定啲炒粉炒面之類,then,上去你屋企拆屋 ,如果我帶埋印印上去你屋企,你介唔介意,因有多個人執頭執尾,又幫下你手揍仔,我哋方便啲談下情 ,不過,我唔會比印印喺人屋企食飯架,如你介意,請告知。

我比定個tel. no你  92396071

喂!仲有呀!我約咗班同事9月27号下午在旺角警察会BBQ,如你有興趣或者唔怕我哋悶親你,你都嚟。我帶埋2个女去玩,啲細路見多啲人會好啲。

ANNIE,

喂~電話no.你PM我,唔好打出黎呀,傻瓜~
好呀,就咁決定啦,我當然唔介意你工人上黎啦,我都唔介意佢食野架!

你係咪話10月27日呀??我唔去啦.thanks!

我間屋已經俾梓翀拆左一半,所以冇咩所謂,而且,冬冬咁斯文,我怕到時梓翀嚇親佢呀

joyce,

喺噃!唔記得咗个tel no.添,鬼咩!依个topic剩得我同你,啊謙媽嘜咁鬼耐都嚟唔到架,其實佢都有睇依个topic,只不過仲未register到。

謙媽:
快啲嚟啦!試下sina,hotmail,or 你上網用嗰间公司 e.g i-cable, pccw

喂!你哋唔好envy我,28号我又睇concert啦!今次睇marie carney,老实講,我冇好大興趣,老公話睇,咪去睇下,我寧願睇多次任賢齊

ANNIE,

31/10梓翀會請假唔返學,因為我會帶去返長洲健康院,所以果日我都唔會上bk,我地1/11放學係門口等,有咩更改就call我啦,ok?

謙媽仲未register到呀???

Joyce,
嘩!嘜山長水遠去到長洲咁遠架?你唔去紅磡嗰間?咁快去MCH(健康院)?嘜唔喺四歲時先至去?

1/11我和印印去買嘢,你和梓翀有咩唔食,或有咩想食?

謙媽剛剛找過我,佢話得咗,應該隨時上到嚟!
喂!謙媽,快來打過招呼!   介紹下自己比joyce先。

我之前同d姑娘講我搬左,想轉去hunghom,但佢地唔建議我咁做,話怕d資料會唔見喎 因為上次梓翀係歲半時去過,佢叫我2歲再帶佢返去,但我冇返去,如果到4歲先去,好似好耐咁~加上梓翀講野仲係一舊雲,尊注力又唔好,睇下d姑娘點講都好啦

食野我地冇咩所謂~

謙媽,hello!

joyce,

咁又喺,啲資料要重新嚟過,都有啲麻煩。
不過,真喺有好多男仔講嘢喺咬字不清及唔正,中文大學有個talk喺講兒童發音問題,不妨上網揾下幾時有talk。

至於專注力不好,真係有好多原因,例如:視力問題(去驗眼)、資優兒童(去check IQ)、活躍症(去睇医生);
咁梓翀係咪做每样嘢都得3分鐘熱度?有冇成日用手刷眼睛?
記性好唔好?有冇覺得佢某方面好有天份?

咁都好,去MCH check一下,有問題,就趁早correct。

joyce,
唔記得話你知,食omega 3魚油可幫助提高專注力
我2个女食
‹ 上一主題|下一主題