用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南K1會
樓主: BNTYA01
go

迦南K1會 [複製鏈接]

Re: 迦南K1會

BNTYA01,

冬冬之前幼兒班係咩姐架??梁琇冬好熟呀,係咪有一日接放學你排我前面,斯斯文文,有個婆婆叫你梁太果個??

迦南K1會

我囡囡報讀了黃埔迦南07年1月 上午N1班,下個月要去interview, 請問主任會考什麼呢 ? 囡囡未識講嘢,只會用手指東西,會不會不收佢呢 ? 佢現在還未識分顏色,請大家提供貼士,等我train吓囡囡 ! 多謝幫忙
:-D :-D

tchan2004,

咁細個唔會考d咩架~老師會俾玩具囡囡玩,觀察下佢......而且,唔會唔收架    唔好咁緊張,d miss好nice架

tchan
你囡囡係咪叫晴晴呀    希望冇認錯la  
5使擔心喎, pn班interview好簡單咋, 老c 好少問佢地野, 都係問家長多 :

[quote]
tchan2004 寫道:
我囡囡報讀了黃埔迦南07年1月 上午N1班,下個月要去interview, 請問主任會考什麼呢 ? 囡囡未識講

哈哈 ! 俾你認到 !
現在未決定讀迦南或德寶,奶奶鍾意德寶多啲,不過去interview 後才決定,迦南老師話下學期上午校只收20人,不想佢讀下午校,所以擔心啲 !

pmjleung,

係呀!我係梁太呀!真係你呀!
冬冬N班係綠組。
嘩!你都幾叻噃!preg住細B嗰時,你都preg得幾靚,生完即刻收哂身;我都要半年先搞店。
原來你同我的想法一樣,阿女12月,細細女,亦想比佢repeat k1,培正也有考慮過,其次係協恩、聖羅撒、又一村 or 禮賢,因我始終覺得cannan啲課程好谷及深,阿女会辛苦。
你知唔知保良局歐陽少芳得唔得?
講真要隻咁細的阿B提早1 hour搭校車都幾辛苦。

師資就真係唔知啦!
ivy_lau 寫道:
迦南環境好過德寶,但係師資比較如何?

喂!你個女都幾靚女噃!
哈哈 ! 俾你認到 !
現在未決定讀迦南或德寶,奶奶鍾意德寶多啲,不過去interview 後才決定,迦南老師話下學期上午校只收20人,不想佢讀下午校,所以擔心啲 !

pmjleung,
NC班主任係Ms Kwok,有2個噃!
你知唔知点样分班?我女以前nursery啲同學仔去哂B班,冇個陪我阿女!

BNTYA01 寫道:
師資就真係唔知啦![quote]
ivy_lau 寫道:
迦南環境好過德寶,但係師資比較如何?
[/quote]

咁....程度係咪迦南深d?   

BNTYA01,

梓翀pn係黃組,都有d同學仔一班,有個係03年1月,超大仔~
係呀,cannan d課程幾深,但如果上小一就冇追得咁辛苦,所以我想報培正係因為可以直升上小學中學,咁亞仔讀得冇咁辛苦,所以好希望收啦~
我睇其他媽咪會,都有話譚歐陽少芳近一兩年一般,我有個朋友(之前梓翀同學仔)佢去左譚歐陽少芳,等我得閒問問佢媽咪 :wink:

我仲未收晒身架,生左第二個,個肚好鬆好難收呀 :tongue:

平時係咪你湊冬冬架??ftm呀?

joyce

迦南K1會

多謝讚賞 !  
聽講迦南上K1就要學寫字,好似幾多功課做,但教署recommend 學童最好上 K2 才"渣筆" , 驚囡囡辛苦
紅磡其他幼稚園,學習情況如何 ? 德寶好嗎    

寫字就未使住, e+開始9星期既寫前訓練, 練下手仔肌肉, 第10星期學

我睇 2002年版 迦南的視學報告,都話K1下學期就寫字啦
因為習作多,所以活動時間不夠

http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=961

[quote]
花仔 寫道:
寫字就未使住, e+開始9星期既寫前訓練, 練下手仔肌肉, 第10星期學

tchan2004,

有好有唔好,迦南在1st weeek to 10 week訓練小肌肉, e.g 磋泥膠、踏積木練手眼協調;
11th week 開始寫連線,下学期寫筆劃,總之,讀完個k1已識write e.g. 早、口 etc.  下學期會開卷考試
k2会默書

咁深咪阿媽同佢哋辛苦,好的咪可涵接P1

pmjleung,

我要返工架,仲要shift添  ---   QE護士,
所以放假時才可接冬冬,返工就工人去接
咦!依幾日唔見你?

你喺咪FTM?如果係,咁咪好忙?一個人揍2隻豬仔,点揍啊,好辛苦?細B易揍嗎?

記得10月send信去培正取form

Annie,

星期三咁大雨,我猜唔到梓翀返學所以冇返到呀,依兩日我好遲先接放學呀,我都見你唔到~

哦~你返工都好近,咁係工人湊兩個呀??
而家習慣左湊兩個都ok喇,梓翀都俾以前乖左,但我知佢上堂都係走黎走去,好多同學仔都同我講梓翀好曳    都係生女好d~

BNTYA01,

敢又係 ! 如果幼稚園太自由,驚佢上到小學不習慣,跟吳上
依家小朋友讀書真辛苦 :cry:  :cry:  

Joyce,

咦!換咗將相噃,係唔係細B?男仔定女仔?似唔似哥哥?BB好得意,仲幾肥添!

我個細女都好似家姐,我"特燈"找回家姐2個月時啲相,細B又喺2個月時穿回同一件衫再影相,2張相擺在一起看,十足十twins咁。
你就好啦,阿仔乖咗;冬冬時常同阿妹爭嘢玩,又打阿妹,啲妒忌心好重啊!

我請咗1個賓及1個印,每人負責1個B,有時我阿媽會過嚟睇下;所以,我覺得你都好叻,一個人揍2個,有冇人幫手?如果唔係,又要揍仔、又要清潔、煮飯、買餸、睇功課,点做呀?!

今日帶咗冬冬去柏斯琴行上音樂啓蒙班,好似幾好噃!上多一輪,睇下冬冬有冇音樂細胞先?

tchan2004,

即係阿媽辛苦咋!

BNTYA01,

敢又係 ! 如果幼稚園太自由,驚佢上到小學不習慣,跟吳上
依家小朋友讀書真辛苦 :cry:  :cry:  
‹ 上一主題|下一主題