用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年SFA小一家長交流站
樓主: phylli
go

2006年SFA小一家長交流站 [複製鏈接]

Re: 2006年SFA小一家長交流站

hi janetc,
我未得閒問阿囡, 因為佢依家練緊琴.
佢只係同我講寫錯咗 special 做 spic...
佢琴日都識架, 今日就唔記得咗啦!
我聽完個心已經'拿住! 拿住', 都唔敢再問, 驚自己聽完會爆血管!!!

hi phylli,
我個囡啱啱話我知佢係課室係坐係你個囡後面呀!
哈哈!

Trevor,

Is your boy study K3G?  

Nicholas                            :evil:  :cry:      :-x  :                        
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Hi janetc and tobygin888
I asked my daughter what's dictation today.  She said the sentences in page 2 only.  I asked how about the other pages.  She said may be dictation later.

I found the Student Handbook said "Return the October Lunch Order Form not later than 22-09-06. 交回十月份餐單。"  However, I cannot find the order form.  I don't know whether she lost it or have not yet distibuted to them.

[quote]
bbloveme2006 寫道:
Hi janetc and tobygin888
I asked my daughter what's dictation today.  She said the sentences in page 2 only.  I asked how about the other pages.  She said may be dictation later.

I found the Student Handbook said "Return the October Lunch Order Form not later than 22-09-06. 交回十月份餐單。"  However, I cannot find the order form.  I don't know whether she lost it or have not yet distibuted to them.

HI bbloveme2006,
嗰份餐單我都找唔到,後嚟原來夾响手冊頭一頁膠套處,真喺俾呀女激死   佢今日默書問佢識唔識,佢居然話唔知,默咗セ句都唔知...咁我好激氣問佢咁你上堂做セ,喺咪發緊夢   佢答我派番嚟咪知囉   

EmilyBB 寫道:
moochacha & bbloveme

多謝妳們關心!

moochacha - 阿仔無在學校嘔,只是昨晚半夜開始,莫非真係學校有菌?

EmilyBB

--------------------------------------------------------
所以大家都小心啲 :wink:

Hi bbloveme2006,
Message copy from imail :
"Message : 1C班同學:
      班主任課時因編配課室Locker 而未派發午膳餐單,所以將於明天補派。請加注意!"

Hi moochacha,
我同亞仔講冇溫到今次默的字,怕唔怕羅0雞蛋?! 佢答我:我鍾意食雞蛋呀! 雞蛋好好味! 都唔知好   定好 :evil: .
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

tobygin888,
係呀,等我明天問下小女先
tobygin888 寫道:
hi phylli,
我個囡啱啱話我知佢係課室係坐係你個囡後面呀!
哈哈!

EmilyBB,
可能天氣突然在一早一晚轉涼,小朋友又早起床,少些抵抗力,都會生病,總之,大人、小朋友保重身體。

janetc,

我問小女覺得在今天默書表現如何?她說老師抽來默的,又不跟足書本所寫來默,如書本寫 'I like Saturday best.',老師改了'I like Friday best.'。至於 'Grandpa's 60th Birthday',亦只默了數句。總括而言,她告之她懂,只是她覺得讀了四頁,只默少少。

我便解釋大家不知如何抽默,我們當然要溫。這樣對十月中的評估,你可能還有印象,屆時,你可能不感吃力呢。

另外,小女告之clear holder無用到,下次不帶了,又告之今天本用鉛筆作素描,後由其他老師轉告用油粉彩筆畫,咁點素描。
janetc 寫道:
Dear all 1C fans,
亞仔話默全句句子,而我只跟他溫生字,全軍覆沒了.
唯有下次努力啦.
其實你們的小朋友回來有沒有說是默句子?

各位,

小女告之今天因要迎合29/9中文科評估,已先跳去教第八課了。

moochacha,

我跟小女也未能查看你所講在小女的study area的GE or GS見到你所提及的男女有別的功課,小女亦告之無印象有過類似東西做。請說明之。   

HI janetc,
我哋俾佢哋還緊張 ,做咗呀媽先知替子女擔心的心情...自己讀都無咁辛苦??
=================================
Hi moochacha,
我同亞仔講冇溫到今次默的字,怕唔怕羅0雞蛋?! 佢答我:我鍾意食雞蛋呀! 雞蛋好好味! 都唔知好   定好 :evil: .[/quote]  ,

各1C 和 1D 的家長:

我也有報週末聚會,屆時可以詳談。

phylli 寫道:
各位,

小女告之今天因要迎合29/9中文科評估,已先跳去教第八課了。

mochacha,

我跟小女也未能查看你所講在小女的study area的GE or GS見到你所提及的男女有別的功課,小女亦告之無印象有過類似東西做。請說明之。   

================================
Phylli,
是入學生內聯網,入study處入GS就見到張from啦!要print佢出嚟做交俾老師,你女女是1D班嗎??

moochacha,
小女不是1D班,小女是1C班,我看過你所講後,本以為大家一樣而已,因我入去無記載任何東西。
moochacha 寫道:
[quote]
phylli 寫道:
各位,

mochacha,

================================
Phylli,
是入學生內聯網,入study處入GS就見到張from啦!要print佢出嚟做交俾老師,你女女是1D班嗎?? [/quote]

唔好意思,我詞不達意. 我是想問你們的小朋友知道了英文默書範圍後,回家有沒有跟你們說會用什麼形式默書,如默生字還是句子. 我仔仔說不知道,我見是第一次,便以為是默生字.....衰左. 如你們的小朋友都能說出,那便是我仔仔上堂時太空漫遊緊or唔上心了. :cry:

hi phylli,
仔仔只提我記得帶油粉彩. 我估佢地咁細都係將幾樣餐具畫在一起便可以. 如果用鉛筆作素描難度好高ka.
另外仔仔話成班既畫都會貼堂的.

Dear phylli

Your daughter is very great regarding the school, dictation, VA's accessories.  She can tell you so much.  My daughter cannot.  

phylli 寫道:
EmilyBB,
可能天氣突然在一早一晚轉涼,小朋友又早起床,少些抵抗力,都會生病,總之,大人、小朋友保重身體。

janetc,

我問小女覺得在今天默書表現如何?她說老師抽來默的,又不跟足書本所寫來默,如書本寫 'I like Saturday best.',老師改了'I like Friday best.'。至於 'Grandpa's 60th Birthday',亦只默了數句。總括而言,她告之她懂,只是她覺得讀了四頁,只默少少。

我便解釋大家不知如何抽默,我們當然要溫。這樣對十月中的評估,你可能還有印象,屆時,你可能不感吃力呢。

另外,小女告之clear holder無用到,下次不帶了,又告之今天本用鉛筆作素描,後由其他老師轉告用油粉彩筆畫,咁點素描。[quote]
janetc 寫道:
亞仔話默全句句子,而我只跟他溫生字,全軍覆沒了.
唯有下次努力啦.
其實你們的小朋友回來有沒有說是默句子?
   [/quote]

Dear janetc
Thank you for your information.  

I have to fill in the order sheet with my daughter tonight and submitted back to school tomorrow.

Dear EmilyBB
Is your child feeling good now? 出咗醫院未?
EmilyBB 寫道:
今日阿仔入咗醫院,又發燒又痾又嘔,連藥水都食唔到,感冒會這麼嚴重?個心好掛住佢,lunch時會趕去醫院探佢!今日重係第一次英文默書,點知••• •••

Dear all SFA fans
We got a booklist few days ago.  I decided to buy some of the books in the list.  I phoned to the school and they said that we have to buy all.  

You have the choice of buying in Wai Fat or the other bookstores.

Please buy all of them since it may include in our homework.

‹ 上一主題|下一主題