用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 岩岩收到第一輪計分派位form...你地諗掂未ar?? ...
樓主: bebe1217
go

岩岩收到第一輪計分派位form...你地諗掂未ar?? [複製鏈接]

Re: 岩岩收到第一輪計分派位form...你地諗掂未ar??

想問o下大家, 如果只有15分, 明知心儀學校唔會收, 你地仲會唔會第一輪向心儀學校交form呀?

Re: 岩岩收到第一輪計分派位form...你地諗掂未ar??

ss2003 寫道:
想問o下大家, 如果只有15分, 明知心儀學校唔會收, 你地仲會唔會第一輪向心儀學校交form呀?

我都係咁諗ar?? 得果15分真係吾知點算??
駁下跨區定揀番原區brand 1好呢 ???
雖然一定會報d 私校打底,
我而家只報左2間私校咋,
真係15, 16....你地點諗ar??

一句"封建世襲制"真落後                       

ahah 寫道:
一句"封建世襲制"真落後                       

咪係囉~~~~ :cry: 要計分真係好慘.......

我都係得15分,但我諗我會去心儀學校遞表,因為聽人講,唔會係咪真,佢地話如果第一次自行分配學位和第二次統一派位都派唔到心儀學校,第三次去敲門時,學校見到家長咁有誠意,入到既機會大d喎∼唔理真定假,都希望機會大d嗎?

ss2003 寫道:

有些學校在第三輪叩門時寫明,只會派報名表俾自行分配同統一派位都係第一志願的人,
有些就會話統一派位寫第一志願的人會優先考慮

所以如果你好想入果間小學,但係明知冇機會在首輪入到的話,都要寫架啦

KK1706 寫道:
阿女間幼稚園又係未派form,問佢,阿女話唔知哦 !我都係星期一打去問下先,唔係全部都係9月1日派form的嗎?  

我個女間幼稚園都未派form,但我一d都唔擔心   
因為我上年先攪完個大女小一,今年到個細女就唔駛煩

Yes! The game is beginning. Good luck to 1/40000!

咁即係"明知山有虎偏向虎山行"...   
睇黎大家係咪都會駁下   
sandylaw 寫道:
有些學校在第三輪叩門時寫明,只會派報名表俾自行分配同統一派位都係第一志願的人,
有些就會話統一派位寫第一志願的人會優先考慮

所以如果你好想入果間小學,但係明知冇機會在首輪入到的話,都要寫架啦

係啊,點都要博一鋪
可能第一輪唔得,大抽獎時得左呢  
派位都唔得,叩門都應該得掛

如果唔博的話,俾你入到一間第一輪就收左你,但係你又唔太鐘意既,到時後悔仲衰啦

好學校就要博下架啦

我阿仔幼稚園已派了form
我亦已有心儀的學校.
我會試下博一博
因舊年我姪仔15分都博到馬頭涌官小舊校,
所以今年我會去博一博.
得唔得都叫做為阿仔出過力丫.

cml123,

舊年我姪仔15分都博到馬頭涌官小舊校,------------- 15分都入到真係好利害!係第幾輪入到?

我大仔當年15分 1st & 2nd 輪都入唔到?而家細仔我都會繼續試但係只有10分更加無希望!不過都要試下!

cml123,

really? 咁我都有番d希望!!!

cml123 寫道:
因舊年我姪仔15分都博到馬頭涌官小舊校,
所以今年我會去博一博.
得唔得都叫做為阿仔出過力丫.

我姪仔就係第一輪囉.
佢地抽到如中六合彩
我地都驚訝左好耐,
佢兩公婆好好笑
去睇既時候點都唔信自己個仔甘好彩.
以為有個同名同姓既小朋友入左
再返去拎埋個no.去對
先肯信自己個仔抽到.
所以,今年我都會去博.

好緊張呀!

我都係9號先開家長會...我都已經有心儀學校...

有無大埔or北區既同路人呀?
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

sandylaw, cml123 & all....

聽完你地咁講, 我都駁一駁啦....
好以六合彩咁吾買永遠吾會, 買左豈碼多左個機會先
(會吾會好亞Q...    )
咁你地有咩好心水AR???
喇沙今年又減左學位, 都吾知仲填吾填佢.....

其實大家點知邊間好OR唔好呢(學校)?去邊搵啊?若是SHAMSHUIPO區,有咩好的介紹?唔該
做人真難 ...........

喇沙第一輛20分都要抽呀
機會只可係2nd round
bebe1217 寫道:
sandylaw, cml123 & all....

聽完你地咁講, 我都駁一駁啦....
好以六合彩咁吾買永遠吾會, 買左豈碼多左個機會先
(會吾會好亞Q...    )
咁你地有咩好心水AR???
喇沙今年又減左學位, 都吾知仲填吾填佢.....

我個仔都係得15 分咋!  唯有博吓啦!  係咪如果比私校收左就無得抽啦?  

請問有無 Sai Kung 區或者TKO 區媽咪?  有無好推荐?
‹ 上一主題|下一主題