用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

各位育嬰院媽媽好呀,好耐無見你們發表啦,你們是否畢了業無上呢個post呢?我小朋友已入学了差不多一個月了,so far so good都無乜大病但就成日流鼻水,但係老師話個個新來的小朋友都會這樣的所以不用太擔心,近日我翻看之前你們的言論發覺你們很好,有好多院內及院外的事情都有記錄及告知其他家長,我看完役都獲益良多,尤其有幾位媽媽寫的真是很有用好像maman,hyma,等等,但很久都無見佢哋上來啦,希望他們看到會上來說聲hi啦,談談近況都可以呢,早幾天我在朋友家看回你們畢業禮的dvd們然覺得很精彩,更認得cover上的正是namnam05你的兒子啊!我早就說他上鏡果然連攝影的都發現到,你的近況又如何呀?my1215sui你個小朋友跟那位老師,我都無撞見過你呢!最後希望各位新舊育嬰院的小朋友個個都開心地成長!

原文章由 yatming 於 07-10-2 12:39 硐表
各位育嬰院媽媽好呀,好耐無見你們發表啦,你們是否畢了業無上呢個post呢?我小朋友已入学了差不多一個月了,so far so good都無乜大病但就成日流鼻水,但係老師話個個新來的小朋友都會這樣的所以不用太擔心,近日我翻看之前你們 ...

hihi,佢地因為畢晒業所以好少上o黎lu...
而我當然係坐上客啦,因為仲有女女係度讀ma
你撞過我呀,幾時呀,仲咩吾叫我呢????
現在我都好少去育嬰院呀,因為我要接送大仔,而女女通常爸爸或者婆婆接送,

my1215sui
好多謝你回覆我呀,我都知道他們可能畢了業所以無上來發表,但我即管試下找他們呢,你認識他們嗎?我無撞見過你架,但今個禮拜家長日你會到嗎,咁快就見家長有些緊張,不知是什麼形式呢?有時間再覆吧!

我約左明日6/10上午九點半見家長呀,今次係單獨見老師,會詳細少少講小朋友係院o既情況,老師好好呀....而且佢有本紀錄冊比你睇呀,睇到你會好感動呀,hee

吾知明天會否見到你呢

HIHI,大家好
好耐都冇見你地留言呀
你地小朋友好嗎???

醒目開學勳章

哈佬...好耐無上黎留下言喇。各位好嘛...琪琪而家返新學校都叫ok啦,不過返學入課室既時候都有d喊啦。而家返黎就日日開演唱會係度勁唱歌呀...真係比佢激死了。

你地又點呀...育嬰園而家人事變動好多呀,唔知你地小寶貝又習唔習慣呢??

天氣轉了...琪琪都病病了,大家take care呀!!

真理浸信會playgroup......

原文章由 yu_hei_hei 於 07-10-23 15:41 硐表
我見到沙田間真理浸信會既幼稚園有playgroup, 價錢都好合理, 我想幫囝囝報, BB歲幾, 俾佢返D playgroup好唔好呀??...大家點睇??人地話佢地返左playgroup, 小朋友精靈d, 第日返學適應好好多... 我見佢d活動都好豐富咁 ...

我仔仔未讀育嬰院時我都會報playgorup比佢玩,但讀左之後我就冇上lu,因為我覺得育嬰院o既活動已經好足夠,吾洗再比錢去再上堂......因為大致上都係一樣,都係唱遊堂咁,最大分別就係你同佢一齊上law....但有個缺點就係怕佢第二日返育嬰院會誤會以為你又可以同佢一齊上,佢會扭law

育嬰院

本人是全職mama,囡囡現在16個月,居住沙田,想外出工作,將bb放在大圍鄰xxxx新翠育嬰院.

老公的收入老公收入已超出上限,所以學費不會獲得減免.
如將bb放在育嬰院,學費要$4350,並要申請延長服務時間至晚上8:00,才可接bb回家,學費可能要多$364
.
如本人外出工作,扣除開支,每月只是多出1仟或幾百,所以老公不同意.

計劃是我負責接bb返學,老公負責接放學.

bb是囡囡,99不太喜歡她,而且由懐孕至坐月期間,我和99的關係已水成水火, 沒有其他人可幫忙接送或照顧bb.

申請入學要交1個月學費,辦理退學手續要預早1個月通知,我恐怕太辛苦,體力應付不了.
我已沒有收入,再要交2個月學費.

我要詳細考慮再作決定,希望你們能分享bb由早上送到育嬰院至晚上回家後的時間及情況..

1.bb是否有家人幫忙接送?
2.延伸服務時間也過了,仍未到育嬰院接走bb,你們是否有經歷?
3.bb回家後,幾點洗白白?
4.如bb生病或育嬰院放假,你們怎樣安排照顧?

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-21 22:45 編輯 ]

我未生細囝時, 冇叫家人幫手架, 因為家人即是99, 我唔想佢幫, 好煩, 但係到差不多生, 有時真係應付唔到, 唔到我揀, 不過, 我儘可能自己湊, 唔想佢插手

2.延伸服務時間也過了,仍未到育嬰院接走bb,你們是否有經歷?
你指8點都接唔到, 我坐月時試過一次, 老公8點仲未到, 老師打比我, 我住得近, 咪即刻去湊囉, 咁老師都會等埋你既

3.bb回家後,幾點洗白白?
我大囡剛返園時, 我係4點幾接佢既, 咁就返到屋企即沖涼, 因為再等又夜又凍, 佢又餓, 後來大個左, 就臨訓先沖, 依家細仔, 無定, depends大囡既時間同埋細仔有冇訓覺

4.如bb生病或育嬰院放假,你們怎樣安排照顧?
之前份工幾free, 有咩事就唔返工自己湊, 但係剛轉工, 儘量就返自己大假, 唔得就冇計, 要搵屋企人幫手
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原文章由 winwin815 於 08-1-22 14:09 發表
我未生細囝時, 冇叫家人幫手架, 因為家人即是99, 我唔想佢幫, 好煩, 但係到差不多生, 有時真係應付唔到, 唔到我揀, 不過, 我儘可能自己湊, 唔想佢插手

2.延伸服務時間也過了,仍未到育嬰院 ...

thanks winwin815!

五月,老公可能在東涌返工,接bb放學由我負責.

99住在馬鞍山,我唔想打擾她,使我們兩小口吵架.

請你們給我意見.

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-22 16:48 編輯 ]

原文章由 sugar_apple 於 08-1-21 22:43 發表
育嬰院

本人是全職mama,囡囡現在16個月,居住沙田,想外出工作,將bb放在大圍鄰xxxx新翠育嬰院.

如將bb放在育嬰院,學費要$4350,並要申請延長服務時 ...

原文章由 sugar_apple 於 08-1-22 16:46 發表

請你們給我意見. ...

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-23 08:13 編輯 ]

原文章由 sugar_apple 於 08-1-21 22:43 發表
育嬰院

如將bb放在育嬰院,學費要$4350,並要申請延長服務時 ...

請你們給我意見. ...

你想我比咩意見你呀???

原文章由 sugar_apple 於 08-1-23 08:20 發表

請你們給我意見. ... ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原文章由 winwin815 於 08-1-24 18:03 發表
你想我比咩意見你呀???

講咔你小朋友返育嬰園每日時間表,我想知道實際情況.

時間
起床
出門
到育嬰園
放學
回家
洗澡
晚飯
睡覺

你覺得育嬰園老師係咪細心照顧BB?
BB入育嬰園後,係咪獨立在,講嘢多在,表現乖D?

幫忙比D意見
PLAN 1
外出工作,囡囡入育嬰園?

PLAN 2
待囡囡2 YRS讀全日托兒所(在屋企附近,步行4分鐘),才外出工作?

THANKS!

[ 本文章最後由 sugar_apple 於 08-1-26 18:00 編輯 ]

時間
起床 -- 由6點幾至7點幾不等, 我份工比較自由, 唔怕遲到, 所以我由佢幾點起身既, 除非過左8點
出門 -- depends佢自己幾點起身
到育嬰園 -- 同上
放學 -- 我依家係會暫托到7點, 因為我放5點, 6點未必可以趕到園, 同埋會好趕, 另外6點園會餵埋夜晚餐粥, 咁我夜晚就會易hanlde d
回家 -- 大約6點半至7點
洗澡 -- 囡囡未識行時, 一返到屋企就沖涼, 因為佢好快會眼訓, 依家識行, 貪玩左, 唔願沖涼, 因為知道跟住會訓覺, 我想佢9點半到訓, 我就會9點到同佢沖涼
晚飯 -- 6點已在園食左
睡覺 -- 其實呢個depends個bb, 我個女一向好訓得, 其實佢返黎已有少少眼訓, 但係大個左, 會心野, 唔願訓, 不過9點半比奶佢, 同佢係床上邊, 多數3個字到會訓著, 但係亦有d bb唔鐘意訓, 係會磨到11點幾先訓架

你覺得育嬰園老師係咪細心照顧BB? -- 十分好, 個個老師都好有愛心, 我囡囡返得好開心架, 我一d都未擔心過
BB入育嬰園後,係咪獨立在,講嘢多在,表現乖D?
-- 我覺得會, 但係都要depends個bb性格, 我仔仔返左唔夠一個月, 明顯乖d, 冇咁痴身, 返黎鐘意撩人講野

幫忙比D意見
PLAN 1
外出工作,囡囡入育嬰園?

PLAN 2
待囡囡2 YRS讀全日托兒所(在屋企附近,步行4分鐘),才外出工作?

-- 其實爭4個月, 你搵工係咪咁快搵到先, 或者你可以去參觀左先, 同主任傾傾你既情況, 比囡囡試下暫託, 咁你試下去搵工, 真係搵到工先正式入讀, 否則你又未搵到工, 又要比育嬰園錢, 就會好甘囉, 希望幫到你
歡迎參觀『文。穎之家』

原文章由 winwin815 於 08-1-27 10:06 發表

時間
起床 -- 由6點幾至7點幾不等, 我份工比較自由, 唔怕遲到, 所以我由佢幾點起身既, 除非過左8點
到育嬰園 -- 同上
放學 -- 我依 ...

thank!

原文章由 winwin815 於 08-1-27 10:06 發表

時間
到育嬰園 -- 同上
放學 -- 我依 ...

今天,我致電育嬰園查詢暫托服務詳情,全校每日只有1個暫托名額,已被其他家長預約至三月中.
不過,我仍會填寫申請表,申請輪候.

多謝你話俾我知育嬰園有暫托服務.

HELLO!!
我想問下係咪要帶尿片同奶粉呀?
如果要的話要帶幾多呀?
可唔可以用尿有呀
仲有D咩要帶呀?
THANKS
‹ 上一主題|下一主題