用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

喂喂.....我改左個title啦, 大家可以繼續share, 對我呢d初哥黎講, 大家既意見實在太有用啦
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

報到!

mamam, welcome

我好大可能聽日去幫bb排定隊
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

maman 寫道:
報到!

me too!!!

hyma, welcome

我今日去左健康院, 因為36週, 所以係醫生摸肚, 醫生話我個bb掉左頭外, 仲落左少少去盤骨, 我朋友話佢到預產期個個星期都未落盤骨, 咁係咪即係話我個bb會早少少出世呢....aiya, 忽然間好似成件事好快就到咁
歡迎參觀『文。穎之家』

我都o黎報到
我仔仔昨日返第一日,佢返學時就冇喊,但到我放學接佢時就喊lu,聽老師講佢一入到去就開心玩,因為有新鮮感,不過早餐佢就吾食,跟住就開始喊,但就斷斷續續,老師話佢一來生保,二來掛住我地喎,跟住都收左聲,但到十二點到佢又開始喊,可能眼目訓啦,我12:30去接佢,見到佢喊真係幾心痛,但冇辦法啦

今日第二日返學,佢一去到學校,換好鞋仔,老師抱入去佢就喊lu,我個心又好痛呀,可能我比較眼淺啦,成日都覺得對吾住個仔咁要佢咁早返學,

my1215sui, 唔好咁諗啦, 就算第時, 佢都要面對適應返學架啦, 喊係bb表達感情既方法啫, 佢一適應左, 就冇野架啦, 到時佢不知幾開心有咁多同學仔陪佢玩
歡迎參觀『文。穎之家』

今日九點多我見到有個b在大肌肉室,倚著鐵欄喊得好慘,個樣好似你個b喎...

my1215sui 寫道:
我都o黎報到
我仔仔昨日返第一日,佢返學時就冇喊,但到我放學接佢時就喊lu,聽老師講佢一入到去就開心玩,因為有新鮮感,不過早餐佢就吾食,跟住就開始喊,但就斷斷續續,老師話佢一來生保,二來掛住我地喎,跟住都收左聲,但到十二點到佢又開始喊,可能眼目訓啦,我12:30去接佢,見到佢喊真係幾心痛,但冇辦法啦

今日第二日返學,佢一去到學校,換好鞋仔,老師抱入去佢就喊lu,我個心又好痛呀,可能我比較眼淺啦,成日都覺得對吾住個仔咁要佢咁早返學,

manman
係咩,點解你九點幾都會見到佢地入面情況o既

係認得我bb呀...
我聽老師講佢今日好好多,只是喊左一陣,我今早八點九到送佢返學,老師抱佢入去就喊,可能喊到九點幾都未收聲啦

但我接佢放學時佢就好開心呀...
我都知佢係過渡期呀.....
不過老師佢地個個都好好

aiya...我老公今晚ot, 去唔到新翠添
歡迎參觀『文。穎之家』

仔仔1/9開始升中班,適應了好多,係大肌肉室玩得好開心,老師都讚佢,放心好多了

my1215sui 寫道:
manman
係咩,點解你九點幾都會見到佢地入面情況o既

因為我從門口的欄往右面「庄」入去,剛剛姑娘打開了通往大肌肉室的門。

manman
原來如此

今日仔仔一入到學校已知道lu,所以同佢換鞋仔時已經開始喊,唉....我同老公都好心痛呀,吾知仔仔幾時先吾喊,可以開開心心咁返學呢???

可能我仔仔比較痴身,所以要長時間去適應, :cry:

my1215sui, 你有冇試下係屋企同仔仔傾下計呀, 講下d好野, 例如好多小朋友陪仔仔你玩喎, 又多姐姐嬸嬸鍚仔仔喎之類, 睇下佢點丫, 其實我冇經驗, 不過我覺得都要同仔仔傾下, 或者等佢feel到你既關懷
歡迎參觀『文。穎之家』

Hello all!
I will place my baby here also from end of Nov. As my due date is 4 Oct and plan to give birth at PWH~
Now, I am at 35-week, and my baby's head already pointed downward for a few weeks.
I am very worried about the date...
;-)

alashan 寫道:
Hello all!
I will place my baby here also from end of Nov. As my due date is 4 Oct and plan to give birth at PWH~
Now, I am at 35-week, and my baby's head already pointed downward for a few weeks.
I am very worried about the date...

你worry哪一個date呀?due date定入園的date呀?

你enjoy埋呢4個禮拜先啦,日後你湊B的日子更令你worry呀! 依家仲係honeymoon,happy下啦!

alashan, 我唔止bb個頭向下, 上星期五健康院醫生話佢落左少少盤骨添啦, 我咪仲緊張, hahhahaa....你d野預備成點呀, 咦...我b女咪有你個b做伴囉, 又差不多大, 又同時入去 hahahhaa
歡迎參觀『文。穎之家』

我日日都有同仔仔過話返學學好多野玩呀,有車車,有波波,有同學仔之類,佢好開心咁自己拿書包添,但佢一返到學校要同我分開就喊LAW,不過每個細路都係痴住媽媽呀,可能我老公一個帶佢落去會好O的,或者遲多幾日叫我老公一個帶佢落去睇下會吾會好O的先
明天就比仔仔試下返到3:30,睇下點先,希望一切順利啦

我女女就會十月初放落去,到時都可以做到你地同學仔喎
今日我帶仔仔返學都見到好多細BB,

maman 寫道:
你enjoy埋呢4個禮拜先啦,日後你湊B的日子更令你worry呀! 依家仲係honeymoon,happy下啦!

yeah, 到時就冇哂d私人時間 ,24小時on call!

my1215sui, 我諗你仔仔想嗲下你架啫, 遲d會好d架啦, 話時話, 我都未去留定位添, 呢個星期要去啦

jsbaggio, 你知唔知我近排聽得最多既一句係咩....., 就係"你到時就知?"
歡迎參觀『文。穎之家』