用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 剛做了 IQ TEST
樓主: loverbaby
go

剛做了 IQ TEST [複製鏈接]

Re: 剛做了 IQ TEST

loverbaby,

可否提供在那裡做IQ test(韋氏) & 價錢 pm俾我.
Thank you so much.

loverbaby,

可否提供在那裡做IQ test同價錢thanks!

醒目開學勳章

loverbaby,

可否提供在那裡做IQ test(韋氏) & 價錢 pm俾我.

loverbaby,

可否提供在哪裡做IQ test及價錢 pm我?謝謝!

hi loverbaby
請問可否pm 資料給我 有關 IQ test & fee ?

THANK YOU SO MUCH !

loverbaby,

Ivy

各位請到以下網站參考有關資料:

http://www.potential.net.hk/

可否send我,你的女兒在哪裡做TEST?

Thank a lot!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

可否send我,你的女兒在哪裡做TEST?
My e-mail : [email protected]

Thank a lot!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28
該用戶已被刪除

我都想要IQ & EQ test既 info. 呀, 唔該晒

[email protected]

savan 寫道:
loverbaby,

[size=medium]你女兒151智商是"天才", 她應平日有超越平常的學術或多元智能, 讓你察覺到的![size=medium]若非如此,就需注意那間評估中心的"專業"手法了!是否在那間越x堂做呀?如果係, 呢間....ma ma 地, 不如找一些口碑好少少再做1次吧!

loverbaby quoted 的 www.potential.net.hk 就是「越X堂」   

請問 savan 為何一講就講中和點解有這樣的comment?

係囉, 不如savan分享下點解有這樣的comment, 是否好似Dr X 甘有內幕消息? 但Dr X 都係擔心唔係Ed Psy做無保證, 但是「越X堂」是Ed Psy做, 仲係HK Psychological Society 的 Associate Fellow. 如果唔得駛唔駛同個Society 反映下? 仲有, 其他BK Forum提醒大家再做可能會唔準, savan叫再做是否又有根據?
定係全是個人意見節目?
申報利益: 我在6月HKUGA個Talk先至認識這機構, 沒有認識人在那裡工作或持股.
daisychan 寫道:
[quote]
savan 寫道:
loverbaby,

[size=medium]你女兒151智商是"天才", 她應平日有超越平常的學術或多元智能, 讓你察覺到的![size=medium]若非如此,就需注意那間評估中心的"專業"手法了!是否在那間越x堂做呀?如果係, 呢間....ma ma 地, 不如找一些口碑好少少再做1次吧!

loverbaby quoted 的 www.potential.net.hk 就是「越X堂」   

請問 savan 為何一講就講中和點解有這樣的comment?
[/quote]

我想大家比一些意見我, 因為我唔知個仔係咪資優?

我仔2歲多已經識讀哂英文併音, 3歲已經可以串英文字, 現在自己閱讀,唔識會問我or姐姐(工人)點讀, 中文方面3歲開始自己學寫字, 我完全唔知道, 有次見佢張table寫左d野, 發現佢寫左好多生字, 我好意外, 數學方面現在已用邏輯方法計數, 我本人從來未教過他這樣學習. 而性格方面好識想, 見到妳唔笑, 會問妳係咪唔開心, 果時係2歲半. 我一直覺得佢好特別, 但我又唔想人覺得自己仔仔好特別咁, 但呀仔現在4歲半了, 佢好似一個小一生咁樣學習, k1時全班英文考第一, 現在升k2, 佢好乖, 不過坐唔定, 好留意人, 陌生人都傾一大輪.
希望妳地幫幫我, 我都有打算幫佢check下.

因為我有二個仔, 他是細仔, 2個仔比較中細仔特別d, 大仔成績都幾好, 不過就被動而且壞脾氣.

qq123
多謝妳回應呀~~妳所解釋都好似呀..咁我都放心d, 我反而希望佢唔係資優, 因為我真係唔識點教.

不過我覺得妳仔仔一些問題同我仔好似, 做事有原則, 如果唔準佢咁做, 要用好多時間解釋, 佢唔會大叫大喊架, 如果唔開心會坐一處自己一個喊, 去興趣班會四周圍走, 叫極都唔聽的要到開始畫畫後先會坐得定, 我仔問的問題, 基本上我日日都要答佢. 問題由淺入深, 好像將成件事發生形成再解釋一次, 佢追求答案好強, 一定要明為止.
最愛睇天氣報告, 可以睇一次就講哂心愛國家咩天氣(都有7至8個). 有part講香港未來天氣情況, 我地一家都會問他天氣會如何, 好攪笑的. 他問過我點解個天會落雨, d雨點解會在天上, 點解會閃電/點解台風用幾號咁計之類問題. 其實真係好多好多問題...(佢對自然科學之類追求強d)
以前同佢一齊買過物件, 佢可以記得哂邊處買, 記憶力好強. 其實仲有好多的, 我又唔係好記得哂. 好似現在我在房間上緊網, 佢要在飯廳開冷氣, 佢會幫我關門, 又怕我熱幫我開風機, 佢唔似一個4歲半小朋友, 佢思想好像一個七八歲小朋友. 好懂事似的. 講野有文有路, 識用形容詞表達, 好得意.

仲有他的想像力問題? 佢可以拿一件物品, 當作第2件物品的, 好像一次去公園玩, 地上有一朵花, 拿起佢想像到是一個咪, 就即場表現唱歌, 做手工他可以用一張紙cut開, cut到一條好長好長紙條. 張紙由頭到尾沒有斷開過, 我都好感意外. 當時他只是3歲的.

另外想問一問妳, 加減乘除是否妳教他的?
因為我從來未教過佢加減數, 邏輯計數也是他自學的,  老師同我講過佢好特別, 所以開始令我懷疑.

不過好多謝妳回應呀~~ 我都會留意他多d, 希望幫到佢做個快快樂樂架人.     

Easy媽咪,

如果有得選擇, 我寧願小朋友係聰明, 而唔係資優, 起碼無咁多情緒同社交問題.

以你小朋友的表現, 即使唔係資優, 都係非常聰明同得人鍾意的類型.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy
hi~~多謝妳~~他在我心中真是很可愛!
對呀, 我都願自己仔仔是聰明多過資優, 資優反效果就係反叛, 我沒信心可以應付, 但他對於學習態度好主動, 從來沒半點令我擔心過.

qq123
首先真多謝妳解答, 我對資優生又多層了解了.

始終check一次都幾貴下, 如妳解釋得好詳細, 我想也不會帶仔仔去check了. 可能他只是比同齡早孰一點.

我仔仔在班房or公共場所都好喜歡攪攪震的 叫佢唔好試佢一定要試, 有時真是怕了他, 屋企電器很多被他的好奇心而弄壞了. 但佢又會用方法修理, 當然好攪笑啦. 不過只要同佢傾多點, 佢又幾乖下. 佢又喜歡佈置屋企, 將公仔放在電視邊當佈置, 會問下妳意見, 又會貼公仔膠紙在書桌邊圍著作裝飾. (我細仔現4歲半)

至於妳仔仔這樣學習, 他的表哥是否一樣易明白?
我覺得我仔仔學數跟妳仔仔十分相似, 佢在k1時學校只教他數數字, 但他回家後會用張白紙創作數學工作紙, 如寫一個數字, 側邊畫了一part公仔, 做完後, 他便會圈回之數目了, 很有趣, 現在他自創工作紙也很有多新意. 多了中文和英文字了. 有次用紙寫了很多音符, 在音符下又寫了英文字, 他說要作歌仔唱, 之後作完會唱給我們聽. 真係我們開心果.

我想問一問, 妳仔仔已認定為資優生, 之後妳什樣跟進? 有沒有同他一起上一些課程, 作平時教導方式? 因為資優生想野方法不像正常小朋友, 他想得很深奧, 好有自己一套方法.
‹ 上一主題|下一主題