用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3 ...
樓主: Bowiema
go

大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

[size=small]1C ~ 16/11 功課

中 :
1. 預默簽改
2. 補 EX. 18-19
3. 明中默 (九) + 詞 P.19

英 :
1. GP P.19-20 + Corr
2. Task 2
3. Text Unit 1-5  

數 :
1. 作改 P.6-9, 做 P.10-11
2. 英數 (6) 改正

Re: 大角咀天主教小學(海帆道) 家長會 - Part 3

1A班功課 17/11

中文
1. 工(五)2頁
2. 補改(16)
3. 下周五背默(十一)及詞P43(4個)

英文
1. WS U5 EX1-3
2. WS CORR U3
3. WB CORR P25,26,28

數學
1. 階段評估(三)
2. 速算四簽改貼,用藍筆全題改
3. 温測二CH1-18

其他
視下周交畫
交飯單(2個月)
1通告

已派測驗範圍

1A ~ 17/11功課

中 : 1. 工(五)2頁
    2. 補改(16)
    3. 下週五背默(十一)及詞P.43(4個)
英 : 1. WS U5 (Ex.1-3)
    2. WS Corr U3
    3. WB Corr P.25, 26, 28
    4. 22/11 Dict P.36 + Pen
數 : 1. 評估(三)
    2. 速算四簽改貼(用籃筆全題改)
    3. 溫測二(Ch.1-18)
其他: 1. 下週五交畫
    2. 交飯單(二個月)
    3. 通告一份(數學科重點提升課程)
    4. 已派測驗範圍

Edmami,
我哋要唔要搬下屋阿?
都去到PAGE 200啦。
我啱啱先發現其他媽咪都搬咗屋啦,1C班自己有個板面啦,佢哋真係人才濟濟,我哋1A班只得3個人炸!
高年班又自己開咗個板面,所以最近這個板面真係靜咗好多阿。

[size=small]1C ~ 17/11 功課

今曰遲

星期六照完bb,bb大咗個double。
不過14wk有8cm唔知算唔算標準。
返屋企俾張相阿女睇,佢竟然識得問我係男定係女,我就答佢口梳唔話佢聽。
其實我冇打算話俾其他人聽係仔定女,因為驚照錯,所以生咗先講啦!(雖然醫生已經好肯定咁講咗。 )
之後阿女就同julianaba講幫bb改乜名好,原來這兩星期佢個腦仔已經同bb改咗英文名,佢話要簡單d,等遲d佢教bb寫喎! :wink:

Edmami,
我想問英默pen係那幾句呀?
阿女連張紙都唔見咗啦。
thks!

啱啱同阿女温常識,不過今次温常識的時間比例會少d,放返多d時間俾其他科啦!
要早d開始温,因為我唔係日日有精神幫佢。

julianama,

Unit 5 Penmanship for Dict on 22/11

1. Who is she?
2. She is Miss Kelly.
3. She is short and thin.
4. He is tall and fat.
5. His fingers are long.
6. Her mouth is small.

你照左BB啦! 恭喜哂您喎! 咁早醫生就confirm左BB既性別, 應該都係男仔嚟啦! 我個陣時都係咁嫁! BB有長大到咁多, 你都唔駛担心啦!

其實這個家長會--Part 3的回應數已過了2000, 都要開新版面了!但如果我地自己開Part 4會唔會有D暄賓奪主呢?
而我地1A班又咁人丁單薄, 我又覺得開左個1A後又會太靜, 不夠人氣呢!? 你覺得如何?

恭喜!恭喜!   

julianama, 我都未恭喜你,
bb仔女都好啦!你囡囡咁鍚佢真好,
你都唔好咁勞氣啦.
其實test 同exam,
成績唔係最重要, 成績好只係錦上添花,
最緊要係有無努力溫習,
學到知識先係最重要既, 對嗎?

Edmami,

唔好話暄賓奪主, 其實大家都係透過這個平台互相支持, 互相交換心得同埋學校情報, 等我提bowiema開個新part4, 大家繼續傾計啦! 呢個網上"大角咀天主教小學(海帆道) 家長會" 比我地一班家長keep contact架, 點會無人氣呢!

多d留言, 多d傾計啦!

各位,

我開咗個part 4 啦, 大家入去再繼續傾啦.....

大角咀天主教小學(海帆道) - Part 4

[quote]
monalyne 寫道:
報到..