用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 現在陳瑞祺小學課室有冷氣未呢?
go

現在陳瑞祺小學課室有冷氣未呢? [複製鏈接]

現在陳瑞祺小學課室有冷氣未呢?

唔知現在課室安裝了冷氣末呢?  

Re: 現在陳瑞祺小學課室有冷氣未呢?

唉!今朝早回校參加導賞日時,終於知道是無冷氣了,真的很熱,相信三十多名小朋友困在班房吹風扇一定很辛苦,希望可以儘快改善。
csk家長jj 寫道:
唔知現在課室安裝了冷氣末呢?

we were disappointed too when we found out that there were no air-con.....hope the kids can get used to it!!

其實真唔明點解學校要用中央冷氣,成百幾二百萬一部,用安裝風喉的錢,己足夠買全校的窗口機啦!就算要每班籌錢買窗口機,每位家長捐二、三佰,己足夠買班房冷氣,但現在一買就要成二百萬,相信有排都無冷氣,我真是替1000名小朋友辛苦。
acheah 寫道:
we were disappointed too when we found out that there were no air-con.....hope the kids can get used to it!!

My son says there is air-con now..... :D

我到學校參觀時,課室所用的冷氣是窗口分體式,並不是你們所言的中央冷氣。印象中只有校務處才用中央冷氣。查清楚為上。

原文章由 csk家長jj 於 06-9-1 17:54 發表
其實真唔明點解學校要用中央冷氣,成百幾二百萬一部,用安裝風喉的錢,己足夠買全校的窗口機啦!就算要每班籌錢買窗口機,每位家長捐二、三佰,己足夠買班房冷氣,但現在一買就要成二百萬,相信有排都無冷氣,我真是替1000名 ...

原文章由 woody_lui 於 08-7-16 12:39 發表
我到學校參觀時,課室所用的冷氣是窗口分體式,並不是你們所言的中央冷氣。印象中只有校務處才用中央冷氣。查清楚為上。

woody_lui,
對不起!當年我誤會了。
這是兩年前的事了,當初見到校務處已安裝了中央冷氣,因此我誤以為全校都是統一採用中央冷氣設備。去年,經過校長努力下冷氣問題已經解決了,而學生們也有更舒適的校園生活。

csk家長jj,
你之前o個個留言已經好耐了,唔緊要,我今個星期一去開家長會時,我地分班入左3年級的課室,見到有2部分體冷氣機,據校長說,全校已經搵左信興裝哂冷氣,話要120萬,做哂分期,未分班之前,我地一入禮堂,全禮堂已經涼浸浸,校長同副校長演講完,先再入課室,不過見佢裝左2部o係課室,唔知會唔會開呢?應該咁熱都會開掛~真係好舒服呢,佢地實在太好,想當年,我地上堂邊有咁好環境呀,真係~

[ 本文章最後由 朱朱仔 於 08-7-17 15:09 編輯 ]

夏天時,學校會開冷氣,我們交簿費時,每個學期均會交 $150 特定用途收費,通告註明用來支付冷氣及紙張費用,不過聽說有關款項都不夠補貼。

原文章由 朱朱仔 於 08-7-17 15:05 發表
csk家長jj,
你之前o個個留言已經好耐了,唔緊要,我今個星期一去開家長會時,我地分班入左3年級的課室,見到有2部分體冷氣機,據校長說,全校已經搵左信興裝哂冷氣,話要120萬,做哂分期,未分班之前,我地一入禮堂,全禮堂已經 ...
‹ 上一主題|下一主題