用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你個小朋友有冇講粗口??
go

你個小朋友有冇講粗口?? [複製鏈接]

你個小朋友有冇講粗口??

你個小朋友有冇講粗口??

Re: 你個小朋友有冇講粗口??

看場合, 男仔好平常je。

我大女五年班時都有同學仔講粗口囉,真係好平常,我會教女女,係人都識講,但講唔講就睇修養了,有段時間,都曾經係我面前講下一個半個字,想知下我底線,我即時理性咁同佢解釋,都無'係我面前'講囉.......
哈里波特 寫道:
看場合, 男仔好平常je。

hi Sindy,
我嗰女都係五年班時都有同學仔講粗口,所以佢學咗,我聽到不知幾傷心,發晒老脾,最後我解釋個意思比佢知,佢話好核凸,以後唔敢講喎,我希望佢真係知錯啦,因為我哋兩公婆都冇講粗口的習慣。
我嗰女今年小六,你的女兒一樣嗎?

我女今年升中五啦,其實佢地係唔知係乜,受同學影響,我又無覺得好傷心,我覺得佢又大個女左.......hehehehe
kkwwpig 寫道:
hi Sindy,
我嗰女都係五年班時都有同學仔講粗口,所以佢學咗,我聽到不知幾傷心,發晒老脾,最後我解釋個意思比佢知,佢話好核凸,以後唔敢講喎,我希望佢真係知錯啦,因為我哋兩公婆都冇講粗口的習慣。
我嗰女今年小六,你的女兒一樣嗎?

我個仔會講"頂","K"之類, 佢話大部份同學都有講............

咁我個女果時淨講'妖'啫....但我知佢d同學好流利完整粗口句子呀.......
小彬彬 寫道:
我個仔會講"頂","K"之類, 佢話大部份同學都有講............

我個仔話女仔多數講"妖", 男仔就好多講...........

如果 '頂' '妖' 呢D都算粗口, 咁我個仔都有講

我絕對唔接受阿女講粗口,佢知係粗口,但唔明同埋唔會講,因佢仲知個死字点寫

[quote]
nganc9 寫道:
如果 '頂' '妖' 呢D都算粗口, 咁我個仔都有講

小彬彬
你個仔好聽話果種type過喎!係咪你係屋企成日講呀?   

catcatmom,

五年級開始, 差不多所有正常男仔都會係學校講粗口, 有 d 文雅既就講 "妖", "K" 之類, 其他就講正確發音既粗口, 德信係咁, 循道一樣, 我問過老師, 佢話係咁嫁啦........我就間唔中講 "K", 其他真係冇講嫁........

德信仔肯定講啦!我有接亞仔放學+.另外x沙仔都勁講.男校都係甘!亞仔無mud講,之前講左"超"字,比我娥左佢成日.
亞仔連pk都唔知係mud(暫時).

catcatmom,

你唔駛心急, 過兩年你個仔就講嫁啦......     

小彬彬 寫道:
catcatmom,

五年級開始, 差不多所有正常男仔都會係學校講粗口, 有 d 文雅既就講 "妖", "K" 之類, 其他就講正確發音既粗口, 德信係咁, 循道一樣, 我問過老師, 佢話係咁嫁啦........我就間唔中講 "K", 其他真係冇講嫁........

軒尼B小學的學生都講得好勁,唔信可以係放學時間係附近果間7仔聽下。呢d事情每日發生係大部份的小學裏,唔需要大驚小怪,正如以前我地讀中學都好多同學講粗口一樣;只不過依家d人早熟d、叻d姐!

我講给我的兒(11)知,我識講粗口,但我不會講。

王國長老

我仔三年班可能仲細,佢唔係好知邊D 係粗口,
有人講「白痴」、「死人頭」,佢都話人講粗口。
佢都係讀男校,遲早都會講粗口,
成班男仔唔講我又真係唔信,最重要係睇場合。
我識我老公二十年有多,未聽過佢講粗口,
佢唔講咩?梗係唔會喇!同成班男人一齊實講,
但對住屋企人、小朋友、女性朋友都唔會講既。

我對囝囝今年升小六, 佢哋都知道咩嘢係粗口, 細囝啲同學比較多講啲, 但我係屋企最多聽到佢哋講 "姨" 或者 "妖" , 有時佢哋講完之後會講sorry, 但其它既佢哋就冇講。

麟媽媽 寫道:
成班男仔唔講我又真係唔信,最重要係睇場合。
我識我老公二十年有多,未聽過佢講粗口,
佢唔講咩?梗係唔會喇!同成班男人一齊實講,
但對住屋企人、小朋友、女性朋友都唔會講既。

同意。  大部分人都識講粗口,問題係幾時講。

有一次我問亞仔識唔識講粗口,佢答:「哦,你係咪講『小喇叭』呀?」。  笑死我.... 。  原來佢地係將粗口讀歪d。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog
‹ 上一主題|下一主題