用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SJC Parent Club 06 Part 3
樓主: BBChu
go

SJC Parent Club 06 Part 3

Re: SJC Parent Club 06 Part 3

我諗係IVAN聽錯

我地班都係做一版咋喎! 但要帶番上星期劃既畫.

BBChu 寫道:
我好似只見到一版功課喎!  吾通stephy做漏  佢等陣放學我再問下佢先!

[quote]
亮亮媽咪 寫道:
今晚問吓先,

昨天是否要做一版功課呀, 係學校做一版,共兩版
[/quote]

3b,

你有無通知學校聼日Jacob 跟我老公走呢? 我老公3點3 會去接佢地放學。
該用戶已被刪除

醒目開學勳章

flyfly 寫道:
3b,

你有無通知學校聼日Jacob 跟我老公走呢? 我老公3點3 會去接佢地放學。

flyfly,
我明天會打電話去學校同校車部. Pls check PM.

早晨   

亮亮媽咪
聽stephy講ivan係做得好慢吓!  我已叫stephy"叫ivan做快d, 一切去玩"  

Hi all!

3b, Check pm pls.!

早晨!

BBChu, ShanShan, sally1, lv & 東東媽咪,
做蛋糕o個度, 麻煩你地係下星期二前決定做咩款. 因為我會係星期三入錢比佢地. 你地可以選擇 photo cake $170(1 磅) or 普通蛋糕 $120-130(1磅). photo cake 請提供圖. 普通款可以落去cake shop睇款 or 叫cake shop幫你地楝. 到cake sop楝款可以揾阿Cat, 我已經同佢講左.

ShanShan,
麻煩你話聲比wendy媽咪知. 唔該晒.

早晨!!   
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

Thomas&mama
see below.

Thomas&mama 寫道:
各位你們好
我準備為仔仔報考k1,想了解一些問題!
1.小朋友讀得開心嗎?師資如何及細心嗎? 我小朋友已讀到k3, 在sjc讀得很開心.  由於學生人數吾多, 老師大多數都認識小朋友, 變得很有親切感.

2.英文程度如何?老師與小朋友日常是否都用英文溝通?(屋企是用母語,我怕小朋友不能應對)  我諗英文程度sjc算不錯!  除中文, 普通話, 聖經外, 其餘課堂是用英文上課的.  但k1學生, 老師可能會用中英, 因為有d小朋友未ready(屋企用廣東話), 如家長要求小朋友流利英語, 我諗讀INT'L SCHOOL會岩d.

3.課程是深定淺?功課多唔多?  課程算深, 但大多數小朋友都跟到, 無咩問題.  功課每日一至兩版, k2開始默書, 星期一默英文生字5個, 星期一默中文生字5個

4.全日班的膳食安排如何?有否早餐、午餐、水果、湯和下午茶點?是學校的嬸嬸煮or 訂飯盒?茶點, 午餐, 下午茶, 全部訂購.  

唔好意思咁多問題,希望大家能為我解答!   

Thomas&mama

我個囡都係今年剛剛讀k1, 所以都不太清楚, 我在開學前出席左個Parent Meeting 都略知一、二架。

Thomas&mama 寫道:
各位你們好
我準備為仔仔報考k1,想了解一些問題!
1.小朋友讀得開心嗎?師資如何及細心嗎? 時間尚短, 不太清楚。
2.英文程度如何?老師與小朋友日常是否都用英文溝通?(屋企是用母語,我怕小朋友不能應對) 我聽聞sjc既英文程度都幾好, 而教學主要是英文為主。你不用太擔心小朋友不能應對, 佢o地聽吓講吓就會識, 如果你o地平日主要是講母語, 你就更加要比多d機會佢去聽多d同講多d先得架, 如果唔係佢大大吓會比較恐懼英語。小朋友3-6歲係學語詞既黃金期, 所以要珍惜時間呀!
3.課程是深定淺?功課多唔多? 老師講k1功課唔會好多, 而且都會係簡單d, 如劃線、連線、填顏色等等.....!
4.全日班的膳食安排如何?有否早餐、午餐、水果、湯和下午茶點?是學校的嬸嬸煮or 訂飯盒? K1冇全日班架, 上到K2 & K3先係全日呀!

唔好意思咁多問題,希望大家能為我解答!   

醒目開學勳章

各位早晨,

flyfly, BBChu,
Pls check PM.

Tomkate,
你今日是否唔使出去 ? 有時間可以打電話比我嗎 ?

3b,
check pm pls.!

新幹線
我會今晚去cake shop睇款.

3b
please check pm!

BBChu,
收到, 揾阿cat啦!

醒目開學勳章

flyfly,

我已經通知左學校, 囝囝同Owen一齊放學. Pls check PM.

早呀

我問IVAN昨天有無寫字呀, 佢話寫1-50, 又話自己寫第一, 今次有得去玩, 我都唔係好信,

原來黃X賢也是同一班, 今年佢地個班有幾多人?
好似又話昨天有個新同學仔WO

BBChu 寫道:
早晨   

亮亮媽咪
聽stephy講ivan係做得好慢吓!  我已叫stephy"叫ivan做快d, 一切去玩"  

我選擇 photo cake $170(1 磅), 圖畫怎樣send比你呢?

亮亮媽咪
佢地係吾係都話自己第一嫁啦!  咪當係law!  
係呀!  有新同學, 幾多人呀!  我估十四, 五個.

東東媽咪.
Pls. check pm & email.