用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣邊間幼兒園好呢 ?
樓主: 薳然媽媽
go

荃灣邊間幼兒園好呢 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 荃灣邊間幼兒園好呢 ?

Hi all Mama,

請問知唔知荃灣領佈幼稚園有無commect 呀?

我都想問荃灣邊間全日制幼兒園好呀, 我係住海濱的, 唔知新一代, 定慧中全日制比較好, 又或者青衣城下面的路德會好d, 我只求讀n1的地方清潔, 老師有愛心就足夠了...但唔知邊間會好d, 因為我要返工, 要比bb讀全日, 最快都要5:30先接到佢, 所以想搵間近又乾淨的幼兒園囉~

ss_joanne,

請問妳荃灣綠楊的返學時間是幾多點? 因我已為仔仔報讀出年的N1, 但因返工關係, 8時要離開荃灣.現正為時間配合上煩惱......     

ranma,
Sorry 呀, 我囝囝讀下午班(1:30pm - 4:15pm).

請問知唔知'香港基督教女青年會荃灣幼兒園'好嗎? 有無commect 呀?  

想問"邊耀良幼兒院" 好唔好?
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

YWCA - Tsuen Wan Nursey School

如果你兩公婆都係全職人仕, 此校一定幫到你, 朝8晚8的服務時間, 4餐一午睡, 訓練自理一流, 近幾個月課外活動多了, 以前一D都無, 但課程和程度與其他學校相比, 略為顯淺. 相信入小一時會有點吃力. 我都擔心.

我都打算下年二月俾仔仔返N1,可以冇咁悶.我約了星期五去愉景方方面試同參觀.到時講俾你地知.
大家讀愉景方方的媽咪打算自己接送定坐校車呀,我住麗城附近本打算叫工人接送,但係好似琴日咁遇著落雨都幾擔心.你地會點安排呀

荃灣救世軍 我諗同其他既幼/兒稚園既教學方式係好吾同既
吾係 有冇native speaker 既問題
而係成個理念都吾一樣嫁

competitive 係乜野意思 亦好睇小朋友家長點睇

如果你覺得bb
一早就去學寫字講英文普通話 係competitive既話
咁有某d幼稚園 就好fit你既理念
而某d既教學方式可能吾係好match 你既 期望
你會覺得某d幼稚園佢地課程淺都吾定

不過 我就覺得如果真係緊張小朋友
最好真係自己去做d research先
因為人地講好姐 但係可能fit吾到你既 expectation

好似救世軍咁 就勁多人讚
一出世就要報名嫁啦
但係佢地又真係冇native spearker 同課程好似吾多夠深 咁嫁
你吾去自己睇下 諗下你想個仔係2-5歲學d乜野
只憑 校園環境 係吾係"新" 夠吾夠"大"
有冇outdoor
有冇native spearker
就覺得間野好吾好
我就覺得咁樣 吾係幾好law

寫字, 英文, 普通話
講真 個仔如果係好學 吾怕辛苦 肯努力
升小學好快就可以跟番人地係幼稚園就學過晒既人
只係辛苦d 但係咁真係辛苦mei?

我覺得 比起要學
個人品德 修養 性格 意志力 行動力 呢d野黎講
abc, 英文, 普通話真係easy job

我會想係小朋友細個果陣就先訓練呢d野先囉
因為3歲定80
呢d方面既野 吾係話你想訓練就訓練
有d野定左型 吾知要受幾大教訓同要幾耐先可以改變度

幼稚園要訓練佢思考 要佢知點解要讀書 而吾係填鴨囉
讀書吾係為左搵到份好工 有錢咁
而係要知道知識 可以做d乜
吾識字 就吾可以從書本中學習 或將自己既思想 話俾人知
吾識講英文 普通話 就吾可以同某d剩係識果d語言既人溝通

要佢學識語言 最好既辦法就係俾佢去咁既環境生活一陣
個個都係講英文/普通話 佢自然就識聽同講啦
好似屋企既賓賓 佢剩係同bb講英文
阿b要指佢做野都要講英文
咁佢自然又會講又會聽啦
但阿賓 教吾教到你個仔 做人既觀念呢 就真係好難講啦

寫字, 英文, 普通話 串字 默書
吾係話之後冇得學wor 而只係"先後"既分別
驚小朋友升小學跟吾上 所以幼稚園就先教
咁學識左先就係叻?
咁小2 小3....小6呢? 幼稚園冇教wor 咁米死火

我自己就覺得 要佢有 competitive 既 personality 重要過一切 要有
不怕嘗試 不怕失敗 既意志,
懂得分享 不會自私 既心胸,
有同情人 有體諒人 既意識
既可合群 但又獨立
吾怕羞 吾自大
愛思考 好發問
自己懂去學習
不會人云亦云 不怕別樹一格
吾怕俾人話 而影響自信心
在我眼裡 呢d先係competitive

吾係個仔上到小學, 中學
吾係佢係度讀書
而係你幫佢讀書
同佢一齊做功課
呢d就真係辛苦啦

+3金熱血 貢獻勳章

我囡囡讀左一年 (n1), 話唔想返學的日子, 一隻手數得晒, 可想而知佢係鍾意返呢間學校. 最近至轉去一間比較近居所的幼兒學校.

我覺得呢間學校幾好, 環境/老師/嬸嬸各方都好好. 最近又開始有國語老師及外籍老師, 亦多左課外活動, 好似係小蜜蜂.

你可以同學校約時間參觀一下, 睇下自己鍾唔鍾意.

pooh0522 寫道:
請問知唔知'香港基督教女青年會荃灣幼兒園'好嗎? 有無commect 呀?  

你囡囡現在讀n2, 我囝囝讀n4, 我們應該是同校.

李老師係斑主任, 你呢? 我囝囝已經係度4年了, 出年畢業. 時間過得很快.

chan803 ,

對不起, 你已離校

好認同你嘅講法...我都排緊救世軍,但未排到之前,大家又覺得邊耀良�仁濟蔡百泰�保良局葵芳邊間比較好?
JadeW 寫道:
荃灣救世軍 我諗同其他既幼/兒稚園既教學方式係好吾同既
吾係 有冇native speaker 既問題
而係成個理念都吾一樣嫁

competitive 係乜野意思 亦好睇小朋友家長點睇

如果你覺得bb
一早就去學寫字講英文普通話 係competitive既話
咁有某d幼稚園 就好fit你既理念
而某d既教學方式可能吾係好match 你既 期望
你會覺得某d幼稚園佢地課程淺都吾定

不過 我就覺得如果真係緊張小朋友
最好真係自己去做d research先
因為人地講好姐 但係可能fit吾到你既 expectation

好似救世軍咁 就勁多人讚
一出世就要報名嫁啦
但係佢地又真係冇native spearker 同課程好似吾多夠深 咁嫁
你吾去自己睇下 諗下你想個仔係2-5歲學d乜野
只憑 校園環境 係吾係"新" 夠吾夠"大"
有冇outdoor
有冇native spearker
就覺得間野好吾好
我就覺得咁樣 吾係幾好law

寫字, 英文, 普通話
講真 個仔如果係好學 吾怕辛苦 肯努力
升小學好快就可以跟番人地係幼稚園就學過晒既人
只係辛苦d 但係咁真係辛苦mei?

我覺得 比起要學
個人品德 修養 性格 意志力 行動力 呢d野黎講
abc, 英文, 普通話真係easy job

我會想係小朋友細個果陣就先訓練呢d野先囉
因為3歲定80
呢d方面既野 吾係話你想訓練就訓練
有d野定左型 吾知要受幾大教訓同要幾耐先可以改變度

幼稚園要訓練佢思考 要佢知點解要讀書 而吾係填鴨囉
讀書吾係為左搵到份好工 有錢咁
而係要知道知識 可以做d乜
吾識字 就吾可以從書本中學習 或將自己既思想 話俾人知
吾識講英文 普通話 就吾可以同某d剩係識果d語言既人溝通

要佢學識語言 最好既辦法就係俾佢去咁既環境生活一陣
個個都係講英文/普通話 佢自然就識聽同講啦
好似屋企既賓賓 佢剩係同bb講英文
阿b要指佢做野都要講英文
咁佢自然又會講又會聽啦
但阿賓 教吾教到你個仔 做人既觀念呢 就真係好難講啦

寫字, 英文, 普通話 串字 默書
吾係話之後冇得學wor 而只係"先後"既分別
驚小朋友升小學跟吾上 所以幼稚園就先教
咁學識左先就係叻?
咁小2 小3....小6呢? 幼稚園冇教wor 咁米死火

我自己就覺得 要佢有 competitive 既 personality 重要過一切 要有
不怕嘗試 不怕失敗 既意志,
懂得分享 不會自私 既心胸,
有同情人 有體諒人 既意識
既可合群 但又獨立
吾怕羞 吾自大
愛思考 好發問
自己懂去學習
不會人云亦云 不怕別樹一格
吾怕俾人話 而影響自信心
在我眼裡 呢d先係competitive

吾係個仔上到小學, 中學
吾係佢係度讀書
而係你幫佢讀書
同佢一齊做功課
呢d就真係辛苦啦

JadeW
我都好認同, 所以報夠三間, 只係佢條龍真係有排都排唔到我, 加上係細女, 無乜希望囉.  
‹ 上一主題|下一主題