用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣邊間幼兒園好呢 ?
樓主: 薳然媽媽
go

荃灣邊間幼兒園好呢 ?

Re: 荃灣邊間幼兒園好呢 ?

薳然媽媽,

係呀,荃灣唔係咁多幼兒園選擇,所以都好頭痛.

我最初都有諗過送佢出九龍塘讀,
但諗深一層佢得果兩歲人仔,要坐咁耐車出去讀都幾辛苦.
同埋如果有mud事或打風落雨要去接佢都會好煩.
我諗住比佢去幼兒園都係想佢熟習下群體生活,
如果佢覺得返學辛苦第時唔鍾意返學就大件事!
所以都係應該近近地係附近搵一間學校比佢會好

Bowlinghead,
係呀,我同您一樣諗法囉.
尋晚我見onki12071話愉景新城方方唔係太多小朋友讀 (學onki12071話齋 老師會照顧得好d,會乾淨d), 地方又大,所以我又想比阿囡o係o個樹讀N班啦,事關愉景都幾近我未來屋企,所以尋晚上左方方個website睇,地方真係好大,好新,學費都算ok,您得閒都去browse 吓(http://funful-schools.com/index.php?cat=35).若我有時間,今個星期六或會去視察環境,到時報告您聽啦 ! 唔知我地囝囡會唔會做同學呢 ?

綠揚幼兒園,我唔諗啦,因為太多小朋友讀,我去HKedcity個website睇,佢地收成100人架,我驚人多,病多,&老師會照顧不周.
我唔諗青衣呀,因為我未來屋企去青衣唔算太近架.
您囝囝係咪工人揍架 ?

薳然媽媽,

我都睇過愉景新城方方

方方好似得下午班有位..我都想報..唔知旭輝國際好唔好
:-

唔好意思,想問幾間意見!!

a.  旭輝都有兩間,(荃景圍&荃灣中心),有冇媽咪知邊間好??

b.  芳芳(愉城嗰間)跟九龍塘嗰間有咩唔同?? 我朋友囡曾在九龍塘嗰間讀左6天便轉校(不過是幾年前),話頂唔順,晚上發惡夢,商業味太重,唔知愉城嗰間係唔係咁樣?? 嚇到我都有D驚!!

c.  救世軍我致電問要排兩年半隊,有冇媽咪知係唔係真的要等咁耐??

d.  緑陽教學掂唔掂??

e.  迦南又有兩間(一間国際,一間唔係国際),国際嗰間係咪真係好D??

謝謝!!

係荃灣麗城花園二期一座有間叫 "聖文嘉幼兒園"。我都考慮緊下年比亞仔讀 N1,請問有冇意見可以我呀?唔該晒。   

pooh0522,

無錯迦南在海濱同祈德尊都各有一間, 但只得海濱有幼兒園服務, 我個人覺得迦南是不錯的選擇, 因為校方教小朋友的自理是相當不錯的.

不果我個人認為: 選幼兒園最重要都是環境乾淨同埋距離家不要太遠, 我見仔仔返兩歲班放學時已經好累同埋遇天氣惡劣時,第一時間可返到家中.

pooh0522,

救世軍係一間好好既幼兒園, 各區既救世軍都要排隊排上好幾年, 好多人都係bb一出世就開始排, 有d人寧願在其他幼兒園讀住先, 一有位就轉返去救世軍.

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

女青年會-荃灣幼兒園好嗎?

但救世軍的先生全是hk人,no native speaker of english and putonghua, 會否水準差D?

可樂皓皓 寫道:
pooh0522,

救世軍係一間好好既幼兒園, 各區既救世軍都要排隊排上好幾年, 好多人都係bb一出世就開始排, 有d人寧願在其他幼兒園讀住先, 一有位就轉返去救世軍.

係呀, 我同事個囡囡讀緊油麻地救世軍, 要到好似k2先至教英文字母, 所以真係幾唔competitive架.

pooh0522 寫道:
但救世軍的先生全是hk人,no native speaker of english and putonghua, 會否水準差D?

[quote]
可樂皓皓 寫道:
pooh0522,

[/quote]

我想問一下, 祈得新村既迦南好唔好架 ???

我想起荃灣找間幼兒院,

我囝囝啱啱上個月入讀綠楊N1,我覺得雖然校舍真係舊o的,好有屋村幼稚園feel,但囝囝正式o黎講只係返o左兩星期,不過巳經明顯無之前咁怕羞,對答能力又好o左,最重要就係好鐘意返學,就連我個朋友原先諗住三歲先比囝囝開始學校生涯,但見到我囝囝返學後o既轉變,都決定幫佢囝囝揾N1讀.另外, hkdecity o既資料都唔可以盡信,因為我幫囝囝報讀時,主任都巳經同我講,佢o地每班只收15人而且每班都會由兩位老師負責(即一對七),事實上我囝囝o個班都真係只有15人喎!!
起初我都會好以大部份家長o既諗法,N1只係比佢學習群體生活,到K1就轉校...但以現時o黎睇,如果囝囝真係讀得開心,又學到o野我都未必會轉校了!!
另外,"愉景方方"我之前都有睇過,校舍真係新好多....唯一唔鐘意導致我無選,就係佢無固定課室...即係學边樣就去边間房,一日裡面可能轉幾個唔同地方上堂,咁樣一o黎學生會無歸屬感,二o黎就係感染病箘o既幾會仲多!!

請問仲有冇家長0既小朋友讀過綠楊幼稚園比d評價?thanks!

ss_joanne,

請問您知唔知點解大部份家長o既諗法,N1只係比佢學習群體生活,到K1就轉校?....呢間學校0係荃灣區唔係最好0個幾間?定係有咩其他原因?
many thanks

Sorry!! 我講得唔係咁清楚....嘻
我只係想話,好多家長都想揾N1比小朋友讀,等佢o地學習群體生活,所以我當時都四出尋找,但礙於荃灣區有N1的幼稚園唔多,所以最後決定返綠楊啫,並唔係話比小朋友入綠楊o既家長,都只係當呢間幼稚園係中途站!! [quote]
肥司拉 寫道:

patchan2046,

祈得新村既迦南是沒有幼兒園服務的,只有海濱有

海濱有外籍導師教英文的,包括n1

有冇媽咪知邊間旭輝好??  (荃景圍&荃灣中心)

荃景圍&荃灣中心是同一間來的,大仔在荃灣中心而細仔係荃景圍
pooh0522 寫道:
有冇媽咪知邊間旭輝好??  (荃景圍&荃灣中心)

請問荃灣區有那一間幼兒園有native speaker 老師?