用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局錦泰小學 請評 - 錦泰是否好學校?
樓主: winniesiu
go

請評 - 錦泰是否好學校? [複製鏈接]

去參觀下間學校

我識好多人在這裡畢業, 我眼見他們都好乖好用心讀書, 我本身的律師同事們及高級職員亦知此校, 亦認為是好学校, 校風好, 校譽佳. 大家應持公正心. 自己用眼看, 用心了解, 功課多與少, 不是学校好與坏的其中因素

原帖由 goodboy1969 於 06-8-18 23:38 發表
補充一吓,按照收生資料,錦泰應該唔算係垃圾學校。每年開 5 班小一 合共190 多人,另每年均有 100 多人以上想叩錦泰門,最少每年都有 200幾 300 個支持者。 ...

貢獻勳章

HI~ 暫時睇哂3版留言,好想回應一下.
**不喜勿 X
我已經係一女一仔的MAMA,本身我自己+家姐,細妹,3姐妹都係錦泰之前身(保良局第4小學)畢業既.而大女都小6,都將會畢業!
姑且唔好討論是否名校,其實間間學校都有一小撮唔係咁好既學生.
你問間學校好唔好,呢個問題好難有答案!個個家長個標準都SET向唔同位置.
其實你係唔係仲未清楚小學生活或運作呢?
就樓主第一個問題:話老師唔相信你個仔,要你家長信証明....其實學校想証明D錢係你俾小朋友帶返學既,你硬係要向住"老師唔相信你個仔"呢個方向諗都無你辦法...如果老師唔問清楚而輕率咁俾返你個仔,同時又有第二個同學唔見左10蚊,咁老師又可以點做呢?
現今一代小學生真係比較難教,我個女身邊都有同學係一D都唔怕老師,仲要駁咀串返老師!咁現今唔可以體罰,唔係罰抄/罰企仲可以罰咩野呢?唔駛罰?(要嚮往自由應該要去國際學校,唔係去傳統學校)如果你話:明天測/默英文就要罰抄返英文,其實我想問問,咩俾人罰有得選擇既咩?做錯咗野都仲有得選擇??
其實小學係一個小小既社會:係要小朋友學懂相處之道
今天學會一件小事=幫你小朋友第日學會處理一件大事!
我可以將問題一做一個比喻:一個人拾到野,攞左去警局,之後發現原來係自己既,咁返去警察局,請問警察局會唔會無條件俾返呢個人呢?
其實作為家長,眼光應該放遠一D,確實唔應該將自己仔女過份放大.佢地上小學要學懂長大,相處理各樣大小事情,家長唔應該過份為仔女出頭.
錦泰係一間傳統小學,有功一定獎;有錯都一定罰.
好多時係一個累全班,其實係要佢地學習群體生活!唔好做自私的人,要考慮"大局為先"呢種精神!!
希望你明白"小學生活" :>

唉..一向依間學校都係咁..

我只想講,依間學校曾經有家長打去教育局,講完

回覆:請評 - 錦泰是否好學校?

學校有六七十位教師,差異一定有,如有意見可以多與校長及主任反應

回覆:winniesiu 的帖子

你子女仍 在錦泰嗎?

我唔知學校老師有幾有問題,不過都係想睇下依區有咩學作準備姐!
好同唔好間間都有,唔乖的學生要訓好正常!

不過我識得讀依間的小朋友,好乖巧,轉數快!!
依區係名校就係名校囉~ 唔需要理會其他人講咩!!

不過我覺得就算係名校,不論係該區還是全港!
家長不要過份放大名校兩字,好老師一走,變差都唔定。同埋唔好因而令小朋友過份自大!!
一山還有一山高,係依間no. 1 也好,出到去係點冇人知~
令小朋友唔輸得,父母責任好大的。

看完,樓主講的好像是事實。

RyanDaddy 發表於 06-8-15 14:07
正一低能人士,  思覺失調.唔夠人講, 就唔知講左去邊.
為什麼唔講你 Ga 世界呀, 辯論下呀,
睇下你Ga層次 ...
RyanDaddy,你語氣未免過激,意見不一也要留點口得,大家只是發表意見,不喜勿插(路過人士)

love822rita 發表於 11-10-26 09:51
HI~ 暫時睇哂3版留言,好想回應一下.
**不喜勿 X
我已經係一女一仔的MAMA,本身我自己+家姐,細妹,3姐妹都係 ...
你的文字有誤:間間學校都有一小撮唔係咁好既學生,應改:間間學校都有一小撮唔係咁好既學生和老師,不是個個老師都甘好(不喜勿x)

引用:Quote:RyanDaddy+發表於+06-8-15+14:07+正

原帖由 shirley2014 於 14-09-17 發表
RyanDaddy,你語氣未免過激,意見不一也要留點口得,大家只是發表意見,不喜勿插(路過人士) ...
係lor,語言好到...完全對間學校改觀,多謝晒

引用:Quote:love822rita+發表於+11-10-26+09:51+

原帖由 shirley2014 於 14-09-17 發表
你的文字有誤:間間學校都有一小撮唔係咁好既學生,應改:間間學校都有一小撮唔係咁好既學生和老師,不是個個 ...
間間學校都有好壞老師同學生,間學校好係因為校長同老師嘅齊心,學生努力

如果真係同樓主甘講,第一個問題已十分嚴重,如中文名—樣,使吾使改埋姓氏?
第二打後的問題我覺係學校同家長聯繫吾夠緊密,亦扣晒分,最後結論:這是一所求分數學校。

‹ 上一主題|下一主題