用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Re: 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (5) ...
樓主: CMMANDY
go

Re: 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (5) [複製鏈接]

Re: 05金巴倫小朋友升L2? 入來傾下近況 (5)

Audreyma,

果日我坐得比較後,所以睇唔到邊個小朋友做示範,唔知果個係唔係Vanessa。

[quote]
Audreyma 寫道:
SandyKL,

你記唔記得有一次學校個研究會劉老師示範教學, 劉老師教”媽媽好”請

Well just tell her when it comes to pay day - "oh i forgot i thought it was next week!"   

NicolasBoy,

你好,歡迎你!

mmwong,
cyrus話見到yan yan喎, 我話咁你有冇同佢say hi 呀, 佢話有呀, 仲一齊跑喎 佢講到好開心啊!

cyrus仲話放學時見到tiff & alal 放學喎, 佢想同佢地say hello時, 佢地已上車了, 佢好以好失望咁啊!

cyrus仲話今日好多人自己帶茶點喎.

ManLam,

太好喇! 原來我們小朋友一組, 唔知 Audrey & Lok Lok 會否一齊在Apple Group 呢?     

Hi Cyrus Ma, Vanessa is sitting next to your son in L2C!

By the way, is his name Cyrus Leung (tsz wai??)  sorry if i spelt it wrong.

Audrey Ma : I saw your little girl this morning, she is actually very tall, which month was she born??  Vanessa was born 4 Nov.  

聴你地咁講, 我都好似有d印象, 是否venessama係外國人, 但爸爸就中國人呀? 我見到有一封咁的組合, 媽媽就有一頭長及曲的hair.

[quote]
SandyKL 寫道:
Audreyma,

果日我坐得比較後,所以睇唔到邊個小朋友做示範,唔知果個係唔係Vanessa。

[quote]
SandyKL,

你記唔記得有一次學校個研究會劉老師示範教學, 劉老師教”媽媽好”請

ManLam,

Yola唔細勒,又唔係第一次番學,校車姨姨又係果個,應該唔會驚,所以唔送佢去到學校咯,俾佢自立下啦!最主要係想陪下d小朋友放暑假,一陣要幫佢地執下上學年既書,騰出地方放新書,我都好懶去幫佢地執書架。

[quote]
ManLam 寫道:
sandyKL,
既然拎

hi, venessama,
yes, cyrus told me about it a few minutes ago too. my boy's chinese name is "leung tsun wai", your girl is very clever, just a day and she can pronounce my boy's english and chinese name.....so great.

唔係,Vanessa媽係中國人,佢話雖然佢係澳洲出世,但係家中父母都係講廣東話,所以佢廣東話好流行,但唔識睇中文,依家都有跟Vanessa既中文功課學認字,佢老公識睇中文,有時會翻譯俾佢知。佢一頭短髮架。

[quote]
ManLam 寫道:
聴你地咁講, 我都好似有d印象, 是否venessama係外國人, 但爸爸就中國人呀? 我見到有一封咁的組合, 媽媽就有一頭長及曲的hair.

[quote]
SandyKL 寫道:
Audreyma,

[quote]
SandyKL,

SandyKL,

那Vanessa老公是中國人嗎?

CMMANDY

[quote]
SandyKL 寫道:
唔係,Vanessa媽係中國人,佢話雖然佢係澳洲出世,但係家中父母都係講廣東話,所以佢廣東話好流行,但唔識睇中文,依家都有跟Vanessa既中文功課學認字,佢老公識睇中文,有時會翻譯俾佢知。佢一頭短髮架。

[quote]
ManLam 寫道:

[quote]
SandyKL 寫道:
Audreyma,

Furbabies,

果然係「末期女傭」,好

CMMANDY,

佢老公係澳洲留左10年,係中國人。

CMMANDY 寫道:
SandyKL,

那Vanessa老公是中國人嗎?

CMMANDY

我問天穎, 是否有混血兒的新同學, 天穎話唔係呀! 是中國人來架

[quote]
SandyKL 寫道:
CMMANDY,

有時上BK真係有用處架,曾經有人係一個演奏會遇到有人不停講電話,而提出黎,人人都話會點做,求先俾我遇到類似情況: 睇僅戲時,坐我地後3行有3個女人3個小朋友,睇到中段,突然其中2個女人係度傾偈,仲要係好大聲,全院得20至30人睇,所以都好應聲,有人「殊」佢地,我亦有特登回望佢地,但佢兩個仍然唔理人照傾,於是我出去搵戲院工作人員作出投訴,經工作人員入黎話佢兩個,終於收聲勒。

我聽到佢地講:我覺得咁悶,佢地(指佢D小朋友)睇到入哂神。都唔可以騷擾人地架。好彩係BK見人有類似遭遇,果時都係覺得搵工作人員勸佢地最好,自己去話佢地,可能要自己勞氣。

誤會哂咯,本來一早想解釋下,但我覺得都係由VanessaMa自己黎解釋好d,點知咁大誤會。

CMMANDY 寫道:
我問天穎, 是否有混血兒的新同學, 天穎話唔係呀! 是中國人來架

[quote]
SandyKL 寫道:
CMMANDY,

I have given up on her!  She is totally beyond me.  Anway we are not firing her.  She will be finishing up her contract next month and we will just let her go.  We haven't told her yet.  I guess she should know by heart!  

係呀! 真是學到唔少野, 有時提下唔扣安全帶的後果, 迷魂黨點迷魂人, 等我們防禦下, d人看戲唔熄電話真是不對, 唔啱看可以早走, 唔好影響觀眾麻

SandyKL 寫道:
有時上BK真係有用處架,曾經有人係一個演奏會遇到有人不停講電話,而提出黎,人人都話會點做,求先俾我遇到類似情況: 睇僅戲時,坐我地後3行有3個女人3個小朋友,睇到中段,突然其中2個女人係度傾偈,仲要係好大聲,全院得20至30人睇,所以都好應聲,有人「殊」佢地,我亦有特登回望佢地,但佢兩個仍然唔理人照傾,於是我出去搵戲院工作人員作出投訴,經工作人員入黎話佢兩個,終於收聲勒。

我聽到佢地講:我覺得咁悶,佢地(指佢D小朋友)睇到入哂神。都唔可以騷擾人地架。好彩係BK見人有類似遭遇,果時都係覺得搵工作人員勸佢地最好,自己去話佢地,可能要自己勞氣。

SandyKL,

哈哈! 唔緊要喇! 我們遲d 會更了解VanessaMa    

[quote]
SandyKL 寫道:
誤會哂咯,本來一早想解釋下,但我覺得都係由VanessaMa自己黎解釋好d,點知咁大誤會。

[quote]
CMMANDY 寫道:

SandyHung, CheaChea,

Yola話佢係萍果組,唔知TimTim及Tiff係邊一組呢?
‹ 上一主題|下一主題