用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 深水埗網有咩band 2 中學???
go

深水埗網有咩band 2 中學??? [複製鏈接]

深水埗網有咩band 2 中學???

小朋友應屬band2, 心儀band 2 中學為滙基書院, 不知其他bk mummy 可否給些意見?

Re: 深水埗網有咩band 2 中學???

滙基書院......good ar.
Other choices:

1.  Buddhist Tai Hung College
2.  Heung To Middle School
3.  Tsung Tsin Christian Academy
4.  Tack Ching Girls' Secondary School

wilsonmum,

Thank you for your advice.  
Seems No.2 & No.3 are "直資".  Any 津校 recommend?  My kid is a boy, so No. 4 is not ok.

仲有冇其他熟悉深水埗既媽咪呀, 唔通除左band 1 之外, 就冇咩好選擇, 咁囝囝點算呀?

As far as I know, Buddhist Tai Hung College should be band 2,  any BK mummmy has idea?

Seems 滙基 is the top of Band 2 in SSP District?
I think there must have keen competition on Band 2 students.

香島公開試可好過好多英中....可以考慮.....
vivi_vivi 寫道:
Seems 滙基 is the top of Band 2 in SSP District?
I think there must have keen competition on Band 2 students.

如果可以接受傳統教學,香島OK+,每星期都有小測,幫你溫習. D Maths 都好勁.英文就要.....補下啦!
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

motherlau & 小彬彬,

多謝妳哋既意見, 香島有好多間, 我聽人講香島係唔同區成績都唔同, 所以我都唔咁考慮呢一間, 聽了妳們意見之後, 我會再問多啲有關ssp 香島既資料.

咁呢間咪即係band 2 lor, 以DSS 嚟講, 呢間都唔算貴, 哈哈, 如果Maths 係勁就好喎, 事關細孖喜歡Maths, 其實佢最差既科目係中文囉, 不過我對囝囝大家都有一個弱點, 就係一到考試測驗就會好緊張, 跟住就好失準架.  所以雖然細孖老師對佢數學都好有信心, 對佢expect 好多, 但往往佢係考試測驗就嚇老師一跳, 老師expect 佢可以平均分有A, 點知佢攞個C, 就係冇計, 仲要係係呈分試先至黎攞C, 平時就A/B, 所以我都要搵定D band 2 學校俾佢喇

香島應該係 band 1 同 band 2 之間, 我朋友個仔讀香島, 佢係 band 1, 香島會考成績直迫九華........

九華 VS 香島
會考
------------九華--------香島-------
整體及格率:89.5%-----95.7%--
最佳成績:--8A1B1D----8A1C---
摘A:-------0.61--------0.53-----

小彬彬,

咁妳又知唔知將軍澳嗰間係咩成績呀?

考 ssp 香島 la, 其他地區既香島我唔係好清楚, 不過肯定冇ssp 香島咁好(有可能好差)....
小彬彬,

咁妳又知唔知將軍澳嗰間係咩成績呀?

小彬彬,

唔該晒妳呀, 其實我個心都15/16.  因為我仲諗緊是否誇網去ssp or 觀塘, 但好似ssp 揀英中就會佔優啲.  

點解唔誇網去九龍城??
小彬彬,

唔該晒妳呀, 其實我個心都15/16.  因為我仲諗緊是否誇網去ssp or 觀塘, 但好似ssp 揀英中就會佔優啲.  

小彬彬,

九龍城我冇住址証明架, 觀塘係我而家住緊既地區, ssp 係我媽咪住緊既地區, 佢哋個校網係西貢區 (tko).  我已經擔心大孖由tko 誇到觀塘/ssp 會跌band, 如果誇到去九龍城, 我諗一定跌緊band 啦.

咁就冇法啦.....一於抽 SSP 網, 再考香島之類既直資 lor...........
小彬彬,

九龍城我冇住址証明架, 觀塘係我而家住緊既地區, ssp 係我媽咪住緊既地區, 佢哋個校網係西貢區 (tko).  我已經擔心大孖由tko 誇到觀塘/ssp 會跌band, 如果誇到去九龍城, 我諗一定跌緊band 啦.

小彬彬

我真係好矛盾架, 而家最驚係大孖跌band 啫, 如果佢真係踩界位, 我有可能唔誇網架, 事關西貢網都仲係band 1 嘛, 不過就得1 間英中囉.  到時又或者兩個一齊揀d 好d 既直資, 不過又好重皮, 總之有排煩啦.

香島 3000 一年, 唔算貴, 我問過佢地, 佢地話有助學金tim........你兩個仔一起讀可能唔駛比足全費呢.....其實我今年都有準備如果派得唔好, 就會去香島叩門...........
小彬彬

我真係好矛盾架, 而家最驚係大孖跌band 啫, 如果佢真係踩界位, 我有可能唔誇網架, 事關西貢網都仲係band 1 嘛, 不過就得1 間英中囉.  到時又或者兩個一齊揀d 好d 既直資, 不過又好重皮, 總之有排煩啦.

從香島中學網頁節錄-
2006年大學聯招放榜,我校逾五十位中七同學升讀本地大學學士學位及高級文憑課程,結果美滿。期望同學們在求取學問的同時,繼續發揚香島精神,成為對社會有所承擔的上進青年。
     化壓力為動力,獲取佳績是本校清貧生的寫照。清貧生譚志達、蘇建盛分別考獲2A2B1C及1A2C的佳績。事實上,家境困難的學生雖面對家庭經濟和高考雙重壓力,但是卻能化壓力為動力,在考試中獲取佳績,相比許多家境富裕卻無
心向學的同學而言,實在值得思考。

以上都是香島精神之一,其實你有心讀佢會教得你好好.就算你Band 3入去,只要比心机一定會有進步的.我就最喜歡它這一點.還有通常沒有心机的學生中三前已經OUT 左la.
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Band 3 唔知香島收唔收.......因為香島都好多 BAND 1 學生...........

motherlau 寫道:
從香島中學網頁節錄-
2006年大學聯招放榜,我校逾五十位中七同學升讀本地大學學士學位及高級文憑課程,結果美滿。期望同學們在求取學問的同時,繼續發揚香島精神,成為對社會有所承擔的上進青年。
     化壓力為動力,獲取佳績是本校清貧生的寫照。清貧生譚志達、蘇建盛分別考獲2A2B1C及1A2C的佳績。事實上,家境困難的學生雖面對家庭經濟和高考雙重壓力,但是卻能化壓力為動力,在考試中獲取佳績,相比許多家境富裕卻無
心向學的同學而言,實在值得思考。

以上都是香島精神之一,其實你有心讀佢會教得你好好.就算你Band 3入去,只要比心机一定會有進步的.我就最喜歡它這一點.還有通常沒有心机的學生中三前已經OUT 左la.
‹ 上一主題|下一主題