用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 伊利沙伯中學
go

伊利沙伯中學 [複製鏈接]

伊利沙伯中學

如想入讀伊利沙伯中學, 請問有那些小學可直接升上。

Re: 伊利沙伯中學

廣東道官立, 佐敦道官立, 馬頭涌官立, 好似仲有農甫道官立.

咁官校的程度如何呢?校風如何?是否 BAND 1?

佐敦道官立唔係 band 1, 成績差, 校風一般.......廣東道官立成績一般, 校風唔知, 我聽人講呢兩間官小入 qe 學生都唔多...........

佐敦道官立學校環境頗差, 好多新移民讀. 廣東道官立就一般. 但QE係會預留一D位比呢D小學, 不過你要忍受六年好一般既小學生活, 仲要成績KEEP到全級頭十名升QE應該無問題.

位於油尖旺及九龍城區的官小, 皆為伊中的聯繫小學 (初步算過約9間). 所謂連繫小學, 是指伊中在在扣除重讀生及自行分配學位後, 可替這些連繫小學保留最多 25% 的學位.
以伊中 200 個學額, 重讀生比例 5% 計, 加上明年起自行收生的學額提高至 30%,  那麼留給連繫小學的名額約
200 - (200 x 30%) - (200 x 5%) = 130
130 x 25% = 33
(留意自行收生額是 60)
這 33 個學額將由所有連繫官小成績最優秀的學生一起競爭, 要留意這些官小在管理、校風和學生表現上頗參差, 較佳的幾間是馬頭涌(紅磡灣), 馬頭涌及農圃道.

謝謝各位的意見﹗因我有朋友想入讀 QE中學,但聽您O地聽官小的質素唔係幾好,成績是否一般?另是否所有官小不是BAND 1呢?咁 QE 中學應該算 BAND 幾呢?

Uran 寫道:
謝謝各位的意見﹗因我有朋友想入讀 QE中學,但聽您O地聽官小的質素唔係幾好,成績是否一般?另是否所有官小不是BAND 1呢?咁 QE 中學應該算 BAND 幾呢?

唔係所有官小都唔係 band 1, 我住佐敦道, 樓下就係佐敦道官小, 我知佢成績好差, 入唔過..........廣東道官小我有朋友個仔讀緊, 佢話上年得一兩個人入到 qe......
qe 絶對係一間 band 1 中學, 仲好難入 tim........

馬頭涌官立(紅磡灣)唔錯架, 佢地入 qe既人數應該會多d.  

G-Ma 寫道:
馬頭涌官立(紅磡灣)唔錯架, 佢地入 qe既人數應該會多d.  

真的嗎?咁馬頭涌官立(紅磡灣)是 band 幾?

小彬彬 寫道:
[quote]
Uran 寫道:

唔係所有官小都唔係 band 1, 我住佐敦道, 樓下就係佐敦道官小, 我知佢成績好差, 入唔過..........廣東道官小我有朋友個仔讀緊, 佢話上年得一兩個人入到 qe......
qe 絶對係一間 band 1 中學, 仲好難入 tim........[/quote]

好擔心呀?我都唔知點算﹗咁知唔知油尖區那一間好。

小學其實無分banding, 所以我唔係好清楚馬頭涌官立(紅磡灣)屬band幾.  不過呢間學校好多人爭住入, 而且校舍係好靚, 睇得出學校花左好多心思係度.  

Tks! G-Ma!

Uran 寫道:
[quote]
小彬彬 寫道:
[quote]
Uran 寫道:

qe 絶對係一間 band 1 中學, 仲好難入 tim........[/quote]

好擔心呀?我都唔知點算﹗咁知唔知油尖區那一間好。[/quote]

Uran,

你真
‹ 上一主題|下一主題