用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 德望中學, 請指教...
樓主: vespa
go

德望中學, 請指教...

Re: 德望中學, 請指教...

就如我之前所講:凡事有兩面睇法。
最近一些家長們就連皇仁、男拔、女拔、聖瑪利、瑪利諾詢問學生水平、校風、師資如何等等。
男拔的粗口歌較早前已流遍整個學界。又如何?!
我不會否定這些是好學校。
根本每所學校都由一撮學生的表現主導而令學校聲名大噪;樹大有枯枝。所以我不會否定每所學校有另一撮學生令學校聲名下降。
小女年紀尚少,我不肯定他朝她會是那一撮學生。不過有兩句在這些學校是可用的:
殘酷沙場只存勇,
艱苦歲月不留庸。
蚊蚊媽

你的說話好有 point 呀.

我的小女兒今年正藉加入德望這個大家庭.

想請問你地德望是女校嗎? 德信是男校?

德望是女校。 德信是男校。它們不是聯系學校。
樂樂 寫道:
想請問你地德望是女校嗎? 德信是男校?
蚊蚊媽

manmum 寫道:
最近一些家長們就連皇仁、男拔、女拔、聖瑪利、瑪利諾詢問學生水平、校風、師資如何等等。
根本每所學校都由一撮學生的表現主導而令學校聲名大噪;樹大有枯枝。所以我不會否定每所學校有另一撮學生令學校聲名下降。
小女年紀尚少,我不肯定他朝她會是那一撮學生。不過有兩句在這些學校是可用的:
殘酷沙場只存勇,
艱苦歲月不留庸。

你可以這樣說
畢竟 good hope 是band one 的學校
不過我覺得中學的校長和老師
都沒有愛心
如果女兒是有那樣的能力進 入 band one 學校
我會選 協恩
如我之前的貼子說過
令小朋友做好
good hope 選擇用懲罰的方法
但協恩是用愛心..鼓勵的方法

(p.s.我本人也是 good hope 小學和中學畢業的..我女兒也是由good hope 小學升上中學)

我想問所謂"懲罰的方法", 具體是怎樣?有獎有罰, 其實都好fair, 你覺得有問題嗎?
就是你將同一個個案,發生在協恩,會有唔同咩? 其實一切都係估計,約不是同時間讀兩間學校,好難比較。
簡單d講,一樣米養百樣人,點解同一間學校有人話多功課,有人話少,意思一樣,見仁見智。
lucia6119 寫道:
[quote]
manmum 寫道:
殘酷沙場只存勇,
艱苦歲月不留庸。

你可以這樣說
都沒有愛心
我會選 協恩
如我之前的貼子說過
令小朋友做好

(p.s.我本人也是 good hope 小學和中學畢業的..我女兒也是由good hope 小學升上中學)

[/quote]

哈里波特 寫道:
我想問所謂"懲罰的方法", 具體是怎樣?有獎有罰, 其實都好fair, 你覺得有問題嗎?
就是你將同一個個案,發生在協恩,會有唔同咩? 其實一切都係估計,約不是同時間讀兩間學校,好難比較。
簡單d講,一樣米養百樣人,點解同一間學校有人話多功課,有人話少,意思一樣,見仁見智。[quote]
[/quote]

例如忘記帶東西..
good hope 會存夠 5 次記你一個minor offence
協恩 會用 誰人沒有忘記帶東西. ..
而給予獎勵

完全同意。學生俱備條件好自然有很多學校選擇。
至於學校理念每校不同,校方對學生教育方法也不一。
所以我覺得閣下以下回應只屬個人取捨意願而不是學校問題。正所謂名學校那怕無人讀;優質學生那怕無人選。

我不會捨身護校,故此我也抱著平常心去論事而不是盲目追從、評擊。

學校生活只佔人生一部份。不過我們一貫的處事作風,會延續去我們生命的另一階段。

正如前文提過,公司每月出糧又如何?!有些員工依然不滿公司福利,抗拒接受配合公司政策。俱備條件好之員工的確可搵工跳蹧。
但對公司誅多不滿口沬橫飛的而不正視本身問題,相信在大機構作為管理階層的,一樣對這一撮員工去留而煩憂。是真的,大公司那怕無人做,好員工何懼無人請!

若閣下是舊生仍讓女兒就讀該校,我只會會心微笑:可喜!
lucia6119 寫道:
[quote]
你可以這樣說
都沒有愛心
我會選 協恩
如我之前的貼子說過
令小朋友做好

蚊蚊媽

請家長們提供資料﹕
1.德望中學中一學費幾多。
2.一班有多少個同學。
3.聽聞中文科是普通話上課,是否屬實。是真的話,黙書又怎樣。
4.是不是有精英班。
5.英文科是按不同程度教授,怎樣厘定分班。

"例如忘記帶東西..
good hope 會存夠 5 次記你一個minor offence"

but if a person is responsible enough, she won't be afraid of such policy ....

呀女學校都係用呢個方式, 當然唔係100% same, 佢1st term好差, 時常忘記帶東西, 遲交功課, 所以被扣了很多分, 評語亦寫得好清楚要求佢改善。但下學期佢真係完全改了, 還取了進步獎, 呢個獎, 唔係講成績, 而係講overall performance。 佢地用 GH 類似的方法, 我 buy, 因為我知個女的性格。有獎有罰, 都幾fair。

若你講的那類孩子, 就是去協恩, 見人地有獎羅, 自己無, they don't care, 分分鐘仲笑個d好努力的人係傻仔, 為d唔 material的野去搏。人人都有, 咪即是豬肉獎law。

所以學校係人夾人的。
sweetietwins 寫道:
"例如忘記帶東西..
good hope 會存夠 5 次記你一個minor offence"

but if a person is responsible enough, she won't be afraid of such policy ....

既然你覺得德望不好, 為甚麼還給你女兒去中學部就讀。
本人小女已成爲該校的中一學生了。請德望的家長多多指教!
給多點Information.

我女係gh讀了兩年(現係第二國家讀了)
對於犯例比罰,我女話完全覺無太大問題,佢話你唔欠功課,唔犯例,就唔會有你份啦,做錯就要被罰啦,唔想被罰就做好自己責任啦,可幸小女係未被罰過。

中文中史係用普通話教的,基本上中學係得用英文同普通話�法文教學的。

同好多學校一樣,德望有好叻好超班的學生,有好普通的乖學生,亦有唔太守規則的學生。如真係好唔乖的學生會有專人幫忙的,有時連副校長都會出馬。

認同理念對學校有信心就去讀啦,唔係,就再找間自己認為最合適的啦,唔好又讀又怨啦。

Msma

該校的強項是甚麼? 每天功課約有幾多樣?
家長需要做些甚麼來配合中一學生渡過頭半年, 因爲小女是外校過來的。

意見當然應該聽下人家, 不過到底都係要靠自己諗, 我個囡囡係德望讀小學, 揀中學都諗左好耐, 有第二間好有名的band 1中學的校長講左收佢, 但最後我都同佢揀番德望, 理由有幾個:

第一囡囡係小六已經上左中學校舍上課 (因為小學重建, 要借用中學校舍), 環境早已熟悉;

第二囡囡見番班舊同學, 不知幾興奮, 仲記得早排話同佢考過第二間中學, 佢表面無野, 其實好唔開心, 鬱埋鬱埋, 一聽到話俾佢讀番德望, 當堂生哂;

第三德望的師生人數比例幾高, 外籍老師的人數也幾高, 大家應該上網瀏覽一下d中學資料, 搵幾間比較一下就知道;

第四德望已經實施小班教學 (英文和中文), 一班拆成兩group, 小班教學大有利於學習, 我舉腳讚成, 這也解釋了為什麼德望要請多d 老師的緣故;

第五德望的英文水平奇佳, 剛參加過早幾日前舉行的F.1家長會的家長, 大概都會同意我的;

第六在津校和直資兩者, 我寧揀直資, 由於5改 3 的原因, 無論如何出名的傳統津校, 都面臨平庸化的危機, 所以攪到d 名校紛紛轉做直資, 作為直資學校, 至少唔駛

感謝你給的資料. 上星期六的新生家長會,那些女孩子們的表現確實令人留下深刻印象,無論英文水平和態度都是女兒學習的榜樣. 衷心希望女兒努力學習並儘快適應中學生活.

我是德望舊生,我很感謝德望給我的教育,讓我懂得如何面對人生的各種挑戰...也懂得自負責任。

中六穿絲襪高跟鞋,是幫助快離校的同學學習舉止大方,當然能否收效,也要視乎個人的性格和操守。

vespa 寫道:
2. 老師愛心指數如何?
-- 小學部 老師 ok..中學..老師 & 校長 -- 愛心欠奉

我好想知道那位沒有愛心的中學校長是以前那一位,還是Acting 那一位呢?

德望真係幾好呀, 我個女係0係農上轉過去0既, 今年會考英文都有個A       
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

好多謝你們的寳貴意見, 我個女明年升中一, 我都有考慮德望中學 - 是否清水灣道果間?  據我所知10月28 及 29 日 有 opening days.  如果有興趣的家長可以去 look,look.  如果重有多喲資料關於這所中學, 請post 上來. Thanks.

Best regards.