用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

各位,
我唔見左學校之前派果張通告, 唔記得左返學果陣, 係咪要自己準備水杯 & 毛巾盒架? 除左要自己買書之外, 仲有冇乜野係要自己準備既呢?

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

你地今日收唔收到老師既電話呀, 阿女個班主任姓黃/王架! (佢同我講普通話, 我分唔清佢係黃老師or王老師啊)    

beryl88318,
下? 水壺? 乜唔係帶隻有蓋既水杯咩? 撞鬼咯, 我以為老師會派茶點之餘, 亦每個小朋友斟d果汁or水之類架, 乜唔係架? 哎吔, 咁買錯左喇, 過埋聽日, 要買過先得喇!

今日第一日返學, 你地有咩感覺呀?

我淨係覺得...好亂呀!

仲有就係, 一班實在...太多人喇!

beryl88318,
我講真架, 真係好嘈好亂架, 38個小朋友一班, 加幾十個神高神大既家長, 成個課室都係嘈音, 好嘈呀!

我都想問, 係咪日日都係維他奶or麥精之類既紙包飲品架? 其實佢地有冇需要用到杯呢家野既呢? 好彩我今日自己帶左個有蓋杯咋, 我唔知係維他奶呀, 阿女見到, 飲左一啖就話唔要喇, 寧願要水呀!

唉...下星期一我都係自己帶定樽水畀佢好過咯!

beryl88318,
下? 唔係嘛? 淨係得星期三先係飲水? 咁真係不得了喇, 一唻我個女唔like飲維他奶同麥精, 二唻一星期飲四日, 真係唔多健康, 咁我駛唔駛同老師講聲, 唔好畀果d飲包飲品佢, 食茶點果陣, 就飲番阿女自己帶既水呀? 我今日已經買左個水壺仔喇, 我自己日日沖定d水or果汁畀佢飲好過咯!  

beryl88318,
原來仲有橙汁, 提子汁同益力多呀! 哎吔, 咁呢三樣我就控制唔到阿女喇, 事關呢三樣佢都like 架, 佢淨係唔like維他奶同麥精咋!

我咪就係沖橙汁味既德露莎畀佢飲囉, 不過都唔係日日飲, 係佢有時醒起除左水仲有果汁果陣, 佢先會要求我沖畀佢飲架咋! 有時響屋企又會沖有機蘆薈汁畀佢飲, 不過蘆薈汁我就未試過隔咁多個鐘至畀佢飲, 通常都係即沖即飲, 但德露莎, 好多時我出街, 諗住會出好耐, 我都會沖定一小樽, 等佢口渴果陣飲下既!

原來佢地無飲既紙包飲品, 老師會叫佢地放番落書包架? 我仲以為老師會收番添! 嘿嘿...若然我日日幫佢飲一盒, 我諗我好快連門口都唔出到咯!    

十月媽咪 ,
pls check pm, thank

qiyangmum

已覆你pm了!

各位,
今日係第一日正正式式無家長陪上堂, 我囡囡好叻, 無喊呀, 放學果陣, 老師仲話佢今日好乖添! 你地呢? 小朋友適唔適應呀? 分享下丫!  

Hi! K1E的十月媽媽,您好! 小兒也在K1E,不過返了6天學就喊足6天,現在每日嘴邊都說"我唔返學,我唔讀蘇浙",連做夢也是,平日很活潑的他,現在連卡通片都不看,玩車仔都不玩,只是一個愁字蓋面,真的不知怎算好!?

蘇淅K1
Hello!~ My son Steven who study in K1F, He seems love this school as he feels very happy during lesson. And his teacher Miss Lee M.Y. She looks so good and nice.

整理下人名表
K1A    Chung Him  Boy
K1B    Corey         Girl
K1C    GIPW          Girl
K1D
K1E    十月媽咪       Girl
               CHM      Boy
K1F    Steven    Boy    Miss Lee
:
:
:
該用戶已被刪除

Thomas&mama ,

Thankyou for your detailed report . we must concern those kids, especially in the rainning day. Because i found the slope quite dangerous ,beside the school , so i hope the school arrange some help-men guard the post on the street after school.

十月媽咪,請問你女女係咪搭胡叔叔車番學?其實我仔曾經都係搭他的寶母車(姓文的司機駕駛),但是我發覺番學上車的時間太晏,所以我仔改搭了另一架!~~我想知現在胡叔叔車番學的時間有改善嗎?小朋友大約幾點到學校?

Steven Mummy,

我女兒亦是K1F上午班的。我由9月1日至9月8日(即上星期五)是搭胡叔叔車,基本上冇1日可以係9:00前入到課室,所以我由今日開始試下自己送個女返學。我個女係綠組,你仔仔係邊組?

十月媽咪,唔知你係唔係我認識K1E果個媽咪?

CANKAN
‹ 上一主題|下一主題