用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

06年9月入讀蘇淅幼稚園既小朋友, 升K3喇!

各位06年9月入讀KC既K1家長,你地好呀!

早排已收到學校通知, 囡囡將會響唻緊一年, 入讀K1E上午班, 你地有冇小朋友係同我個女一樣, 讀同一班架?

另外, 精工已經齊晒K1既課本喇, 你地有時間就去買書啦, 我今日已經買左喇! 不過我無買CD, 事關有個FRIEND話睇下搵唔搵得番佢果套畀我喎, 如果佢搵到, 我就唔駛買, 慳番百幾蚊!  

[ 本文章最後由 十月媽咪 於 08-8-5 16:09 編輯 ]

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

Hello 十月媽咪,

My son will be in K1A a.m. class.   The teacher says there will be 30 students in this class.   I don't know whether it's good or not.   

Have you known the name of the teacher in your daughter's class?   The teacher who called me said she didn't know the teacher's name in my son's class as the school haven't assigned class teacher yet.

Thanks for your information.   I will go to 精工 later.

Regards,
Chunghimmama

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

chunghimmama,
你就好啦, 你囝囝果班得30人, 我個女果班, 個老師話有三十幾人呀, 不過佢話一定會畀三個老師佢地果班喎, 但我問佢: 咁你係咪我女果班個班主任呀? 咁個老師又話自己唔係喎, 佢都係答我未assign邊個老師做邊班既班主任呀!

係呢, 你個仔係幾多月出世架? 我個女係03年10月架!
好高興認識你呀! 多d上唻溝通溝通啦!    

十月媽咪,

But I guess there may be only 2 teachers in one class if the class size is for 30 students!!!!!

My son was born in May 2003.   

I plan to move to North Point in the coming Sep so that I can take my son to school by myself.   
Where do you live?

Nice to meet you in BK too!

Regards,
Chunghimmama

Chunghimmama,
係喎, 咁我個女算係好彩or唔好彩呀? 好彩既係over 30個學生, 會有三位老師, 咁師生比例會好左; 但唔好彩既係, 我個女身子比較弱, 我怕學生越多, 佢越容易中招啊!  

我地唔打算搬去北角呀, 事關我地由調景嶺去北角都好快, 不過我唔會自己湊佢返學呀, 會坐姆褓車, 返學係尾站, 放學係頭站, 應該30分鐘內會返到學校or返到屋企, 所以...ok啦!

Hi All 蘇淅幼稚園K1既家長

My girl will be in K1C.  Any one else in this class ?  Thanks for letting me know the new books have arrived.   

Winggi Mum

GIPW,
唔駛客氣, 得閒多D入唻交流下啦!    

coreymami,
hihi! 我小朋友係響TKO讀N1架, 然後到K1就轉唻KC讀! 嗯...見你畀兩個小朋友都響KC讀四年, 咁即係你對KC都好有信心, 咁我都放心少少!  

講真, 隻CD我真係無乜興趣, 齋聽, 反而我上網search過, 呢套書隨左隻CD之外, 其實仲有VCD的, 不過我問過精工, 佢地無貨, 同埋價錢會貴少少, 我而家仲問緊朋友, 睇下佢搵唔搵得番隻VCD, 如果佢搵得番, 我就可以慳番喇!   

原來要八月中先CONFIRM到邊個係班主任呀? 咁又要等下LU...

Corey Mami

My girl is in N1C last year.  She will be in K1C this year.   

In gathering your opinion, I might not buy the CD but wait if there is anyone who can get the VCD  

Agreed with Corey mami

I am at first planning to let her attend the afternoon international class.  But attending the whole day class for a little might be a little hard and afraid she will begin to hate going to school. So I decided let her take some of the leisure activites instead.  

哈, 我都好同意呀, 我一直都無打算畀佢讀埋下午國際班, 事關我已經PLAN好晒, 佢升K1之後, 下午既活動喇!

同埋我個女呢...係果種瞓少D都唔得既人唻, 若然返埋下午班, 只係畀佢瞓果一頭半個鐘, 慘咯, 佢瞓唔夠既話, 會郁D就發忟憎, 好鬼燥架! 所以我寧願佢放學之後, 返屋企食完LUNCH, 然後好好咁瞓番覺, 叉足電之後, 再參加佢自己鍾意佢活動, 上完呢D活動之後, 又返屋企食飯, 再陪佢玩下, 然後沖涼, 夜多少少就準備瞓覺, 我覺得, 一日入面都好充實呀!

至於隻VCD, 可以入朗文個網址度睇左個DEMO先決定買唔買架, 我睇過個DEMO, 覺得幾得意, 同埋亦都畀阿女睇過個DEMO, 佢都幾鍾意睇, 所以先考慮買, 不過而家仲等緊個FRIEND摷番隻碟出唻, 希望佢摷到啦!   而隻CD就...唔買喇...事關阿女對D無畫面既野呢, 興趣真係唔多大, 無謂買番屋企擺喇!    

coreymami,
hello,我打算幫個仔報2007年N1,見你比兩個仔都讀呢間學校,對呢間學校應該認識好深, 所以想問下你的意見,麻煩哂
1) 你個大仔而家讀咪小學?蘇淅還是其他?細仔打算比佢讀邊間小學?
2) 點解你揀呢間學校?能否達到你期望/要求?
3) 我睇過其他BK討論區, D媽媽話老師好嚴, 你覺得是事實嗎, 你兩個仔適應嗎?
4)你兩個仔D普通話係咪好叻架?一返學就只能用普通話, 佢地會唔會好驚?
5) 咁英文水平呢, 你覺得同其他中英文幼兒園比較如何?
因我是新手媽媽,而家重心大心細,唔知邊間幼兒園先好?  

I plan to apply for my girl due to also "Mandarin" but heard that one parent also complained the poor management in primary school and also many 默書 and she highly not recommend

coreymami,
多謝你咁詳細回覆,睇黎呢間學校都可能係"浪得虛名"!!
但係又有好多家長讚到呢間學校"天上有,地下無"咁,
唔知其他有仔女讀過/讀緊ge媽媽有咪意見呢?

coreymami,
我想問, 既然係咁, 點解佢地每年仲可以收到咁多學生既呢? 同埋多唔多學生係讀完K1之後, 發覺唔妥而轉校既呢? 仲有...既然你都發覺呢間幼稚園同你心目中果杯茶有出入, 點解仲要畀細仔入讀呢? 點解唔同佢報其他幼稚園呢? 難道佢地既普通話教學, 真係可以吸引你畀細仔響度升學?
唔好意思呀, 咁多問題, 但我真係想知多D呀! 謝謝你的回應!