用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

cankan

點樣唔舒服呀...行得耐會唔會好痛呀.....如果唔係軟骨退化.......會唔會係生骨剌呢....又或者鈣質流失.....又或者根本唔關隻腳事.....而係關條腰事呢....我之前有個朋友成日都話腳痛....最後check到其實係條腰骨有事先影響隻腳喎.....sorry..我只係多咀答傘....講多左請見諒

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

joeytcy,

我認得你個女呀!子悠丫嗎?!我就係你囡囡口中的彤彤的媽咪.
雖然悠悠同彤彤唔同組,但之前在西灣河的playgroup時已是同班同學了,所以第一天上學時,我囡囡只是肯拖住悠悠隻手唱歌,而唔肯拖其他小朋友呢!

悠悠真係比較成熟,較淡定.而我囡囡在家雖然都好牙尖咀利,但在校就好慢熱,要一星期左右才習慣,初時幾日都好怕返學,試過扭計唔肯返學,也試過一次唔敢呵尿尿而賴尿,但現在總算開始幾enjoy.放學後都一輪咀報告食咩茶點呀,玩咩遊戲呀!

老師初時說她唔係幾肯出聲,又反應唔大,以為佢學唔到野或跟唔上,但細問下又發覺佢原來幾叻,老師教過的都記得.

國語方面,可能我要求不高,有些意想不到,囡囡讀了一個月左右,居然可以隨口唱6,7首國語兒歌,雖然當然有些歌詞是唱錯了,也能朗讀一兩首詩仔呀!
又平常會用國語跟我說一些簡單說話例如'我沒有了!''男孩子''女孩子'etc..她最喜歡唱的是'吹泡泡',成日都''咦!(提高音8度)泡泡不見了!
我第一次聽她跟住隻CD唱時,直情感動到喊呢!因為我仔仔之前三年幼稚園,一首歌仔都未唱過我聽,唔知係唔係呢間學校真係教得唔錯呢?!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pe82f42a6873e790798999eae2ee56e1c/ec3b66f9.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pd960073d41b0e1afea8790620ad534da/ec3b5e37.jpg[/img]

係到好高興認識你...如我無記錯......第一次去家長日見到個個應該係你個女...因當時我個女話識你個女....姑媽就話佢又係playgroup同悠悠一班.................

如你地各位mummy...見到我個女有咩野...請通風報訊....拜托拜托...thankyouthankyou............

perall,
如果你報蘇浙係因為普通話授課+有英語學習而價錢相宜, 咁我諗蘇浙係可以畀到你小朋友的! 佢地校風亦都唔錯, k2 k3既小朋友都好有禮貌! 我最鍾意佢地每個月生日會, 都有機會畀唔同級別既小朋友表演, 同埋亦都可以訓練無得表演果d, 就學習聆聽&欣賞別人, 所以我暫時都幾滿意! (只係最唔滿意打風落雨果陣, 學校對姆褓車既安排啫!        )

joeytcy,

我點會覺得你多咀,我多謝你就真。 :wink: 其實我自己覺得可能係我細個果陣跌得太犀利,因我細個好鍾意踩 roller,膝頭哥長期都係黑色架! 不過醫生話唔關事。以前試過行行下唔舒服行唔倒,而家已經好左好多,只係有時會覺得個膝頭有好累既感覺。Anyway,唯有自己留意多 d。

我個女本手冊都係全部吸 "加把勁" ,我第一個反應都係幣!老師話佢全部未掂!後尾我老公話第一次梗係 kam 吸架啦,遲下再吸其他你地先會覺得佢有進步。我諗有道理喎,所以就冇再理啦!或者正如你所講,睇多幾個月先啦!

我個女都會係屋企唱 '吹泡泡',最主要係因為我成日係屋企唱依首歌,有時我唱錯歌詞,仍仲會糾正我添!

cankan

cankan,
係喎, 畀你提一提, 咁我都唔報多堂星期日喇, 費事想去下街都畀佢d堂kick住晒!

你膝頭痛, 有冇check過係咪扁平足之類呀? 我個friend又係膝頭痛, 小時候好多運動堂要做既動作, 佢都做唔到, 但以前d醫生無諗過佢係扁平足, 最近呢一年, 佢搵專科check, 先知原來係扁平足導致佢雙腳咁痛, 而家用左鞋墊之類(我無詳細問佢點醫), 總之而家已經有改善, 無之前咁容易痛喇!

cankan,
我想問, "加把勁"係咩色架? 我個女九月份被老師及既, 全部都係綠色架, 咁即係乜呀? 噚日我地無返學, 老師今日收左佢本手冊, 我check唔到, 但又唔記得左綠色係代表乜東東喎!  

十月媽咪:

我同意你既意見,唯一要加既就係我對個廁所既衛生始終都係覺得麻麻地。

cankan

各位,
呢輪我個女鍾意唱"照鏡子"呀, 左照一照, 右照一照, 前面有個我.....一路唱, 一路做動作, 好鬼得意既呢!  

cankan,
係, 廁所都係唔合格, 雖然我好少同個女去學校個廁所, 但就真係...一係唔去, 去親都...無眼睇...好難頂! 同埋唔明佢地點解要將d洗手液放到咁高, 小朋友拎唔到唻用之餘, 老師又未必個個都幫到佢地唧唻用, 好多時我問阿女有冇用梘液, 阿女都話無的, 只係用水洗手咋!  

十月媽咪:

好似係綠色,會有 "加把勁唷" 依幾個字。

cankan

cankan,
咁綠色都ok啦, 我印象中, 好似得三種色既印, 而綠色好似係中間的, 紅色好似係最好, 粉紅色就最差, 咁我見到果陣就諗, 啊, 中規中矩, 咁就有進步既空間喇!  

hihi

十月媽勁喎........綠色係有進步呀..............加把勁係粉紅色catcat........最好個隻就唔記得啦.............

joeytcy,
下? 乜原來係有進步呀! 我淨係知, 一定唔係最好果隻色咋!    

但係你地覺唔覺只得幾項...好似好廣泛呀...我朋友個女女今年又係讀k1....都地都係一個月做一次評估...佢地叫預估.......但係就有30項評估...好細絰......以每項評估就有1-5分.....

joeytcy,

當我第一次接到本手冊, 見到得果四大項目既評估, 我直頭係打個突呀! 真係估唔到, d評估, 只係得咁少, 感覺上...好行貨!   我姪女響馬鞍山既幼稚園讀k1, 佢地都係一個月一次, 都係有幾十項的, 分得好仔細, 老師有時又會額外畀手寫既評語, 感覺上, 認真好多! 蘇浙響呢方面就...真係比較弱!    

係呀,十月媽,她現在唱照鏡子呀,我愛我的媽媽呀,好得意!

她的評估也是全部粉紅色,真係渣呢!不過我都覺得個評估再具体的就好!

Joeytcy,
今日湊女放學都見悠悠好乖地坐住,她是否姑媽湊放學呢?

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pe82f42a6873e790798999eae2ee56e1c/ec3b66f9.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid218/pd960073d41b0e1afea8790620ad534da/ec3b5e37.jpg[/img]

Hi 十月媽媽 & joeytcy

多謝你們的回應!
你們的小朋友有讀Nursery嗎?
:

Hi irene09

haaaa
我老公都覺咁遠小朋友會吾會辛苦
報屋企附近的幼稚園會吾會好D
男人們都係鍚小朋友   
其實....   我都有擔心過遠呢個問題
早前去交表條斜路真係幾長幾斜呀

pearll,
我個女係零三年十月出世既, 考蘇幼果陣, 未夠兩歲, 所以面試既時候, 係未讀過N1的, 但到阿女兩歲兩個月果陣, 我就開始畀佢讀N1, 讀左八個月, 到佢升K1果陣, 佢都適應得好快, 嗯...應該話...比我想像中適應得快!