用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

哎吔, 聽你咁講, 搞到我越唻越懷疑自己有冇揀錯學校呀, 事關我放棄左好多九龍塘既名幼稚園, 我佬為左阿女學好普通話, 專登揀蘇幼架, 咁點算呀?

C啦, 我個女好斯文, 好好蝦架, 果日交尾數兼聽講座果陣, 我已經見到好多山番細路架喇, 即係老師有老師講, 佢地有佢地嘈, 家長有家長聽, 完全唔理小朋友嘈生晒架, 其實果刻開始, 我已經心諗...唉...出事啦, 若然阿女同呢D小朋友做同學, 我真係好擔心架, 而家聽完你咁講, 我個心更加唔舒服呀! 天啊...點算呀?    

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

哎吔, 聽你咁講, 搞到我越唻越懷疑自己有冇揀錯學校呀, 事關我放棄左好多九龍塘既名幼稚園, 我佬為左阿女學好普通話, 專登揀蘇幼架, 咁點算呀?

C啦, 我個女好斯文, 好好蝦架, 果日交尾數兼聽講座果陣, 我已經見到好多山番細路架喇, 即係老師有老師講, 佢地有佢地嘈, 家長有家長聽, 完全唔理小朋友嘈生晒架, 其實果刻開始, 我已經心諗...唉...出事啦, 若然阿女同呢D小朋友做同學, 我真係好擔心架, 而家聽完你咁講, 我個心更加唔舒服呀! 天啊...點算呀?    

我囝囝是讀k2的,雖然蘇浙話係活動教學,但上到k2開始都會有默書同評估,都幾傳統架。不過,我覺得佢係語文方面真係教得唔錯,我囝囝既普通話同英文都幾流利,發音好準確。至於紀律方面,我反而覺得幾嚴,我試過幾次同囝囝返學,發覺老師對唔守紀律既小朋友會即時責罵,同埋上堂時會罰唔守紀律既小朋友,要佢地單獨坐開。我覺得coreymami所講既可能真係個別情況,因為我囝囝都有同我講上堂唔乖,老師係會鬧同罰。

其實我有個FRIEND同我講, 佢話響蘇幼讀得好唔好, 就真係好睇你小朋友遇著個乜野老師, 好彩遇到個好既, 小朋友當然無問題, 唔好彩既...亦都真係有人速速轉校...所以我而家唯有求神拜佛, 希望阿女能夠遇到個好架啦!

coreymami,
我地唔係住九龍塘架, 我地住TKO, 一唻因為蘇幼用普通話教學, 我佬超BUY呢套; 二唻由TKO去北角, 點都快過出九龍塘, 所以...咪FINAL揀左蘇淅囉! 希望阿女生生性性, 遇到個好老師, 開開心心渡過呢三年既幼稚園生活啦!  

coreymami,

咁可唔可以講聲我地知, 教你大仔果班果兩個老師係姓乜架? 好等我有個心理準備, 到佢地通知我係邊個做班主任果陣, 睇下會唔會咁唔好彩, 撞著D咁既老師丫嘛!

唉...其實我諗唔止蘇幼會有呢D老師既, 我識得幾個教幼稚園OR小學既老師, 佢地有時都會講, 佢地對於D品學兼優, 又乖又聽話, 樣子生得又可愛乖巧既學生呢...從心底裡, 點都會偏心佢地一D既, 當然有D老師會做得比較出面, 但有D就唔會表露出唻, 無謂畀D家長見到自己咁偏心丫嘛! 而你大隻果個老師就衰D, EVEN真係偏心某D學生, 都唔好做到咁出面丫, 仲要畀家長睇到, 唉...最慘係響處理同一件事上面, 畀個學生覺得個老師針對自己, 對學生造成負面影響丫嘛! 話時話, 做乜你唔向學校反映下啫? 你個仔橫掂都畢業咯!

另外, 我想問下呢...你咪話可以響學校睇下個仔上課既情形既? 我問知...學校會唔會畀家長響學校範圍留足三粒鐘, 等自己仔女放學架? 同埋老師係咪會畀家長響課室外的窗裝入去, 睇下小朋友既上課情況架? 事關我都係全職阿媽, 開頭一個月, 我都打算陪埋阿女一齊坐褓姆車返學, 但你知啦, 蘇幼果個位置, 半天吊, 週圍又無乜野好行, 想SHOPPING又要行番落去, 加上阿女返新學校, 我點都想睇多D, 知多D學校點教阿女架嘛, 如果學校係可以畀家長響課室外觀課, 而又唔會趕家長走既話, 咁就實在太好喇!   唔知得唔得既呢???

coreymami,

我囝囝九月會轉去國際班p1,因為我都係唔太鐘意傳統教學,鐘意國際學校既教育模式,但一般國際學校中文比重不多,而我又想囝囝繼續學好中文,所以選擇蘇浙國際,因為每日都有中文堂。如果今年囝囝讀得ok,同埋學校適合既話,都會比佢讀上去。

coreymami ,

其實我都覺得相比其他國際學校,蘇浙個校舍真係爭好遠。我都係諗住讀幾年學多d中文,可能會轉去英基。同埋可能會搬,所以都會考慮下蔡繼有同renaissance,你對九龍d學校熟唔熟呀,唔知呢兩間好唔好呢。

coreymami,
我淨係想知老師姓乜咋, 佢地個名, 我都唔敢響度問, 太揚丫嘛!

原來你係響放學前十五分鐘左右入學校裝佢地, 咁又幾好喎, 可以裝下, 我女之前讀緊果間幼兒園, 一入門口, 就係家長等候區, 家長係唔畀行埋課室門口範圍度裝小朋友架, 咁相比下, KC既透明度都...算係咁啦...

你講得好好笑呀..."裝裝下你都會無咁好氣架啦, 食早餐啦", 哈哈...咁又係!    

我個女係蘇淅讀得好開心喎,國語同英文都講得好好喎,佢兩個斑主任都好有愛心,好彩.

coreymami,
嗯...咁你都啱...我其實都直覺上, 阿女長時間響KC讀的話, 好可能會被扼殺佢既豐富想像力, 聯想力, 同創造力的, 所以蘇小只會係我一個BACKUP, 如果佢將來考到培僑之類既直資, 既然大家都要畀錢讀, 我就好大機會畀佢轉去培僑之類既學校, 不過隻佬成日都話, 若然佢響KC讀得好, 對學校又產生感情既話, 就畀佢響蘇小繼續讀上去喎! ANYWAY, 我唔會理咁多架喇, 點都會做好兩手準備!  

oh, 咁咪無得飲茶吹水囉????

咁係咪轉去你之前提過果間呀? 希望你細仔響果間學校讀得開心又稱心啦!    

提下大家先...
呢個星期六日可以返學校攞校服喇!  
‹ 上一主題|下一主題