用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

hihi

1. 我個女係坐校車架...
2. 我個女無讀n班...不過就有讀playgroup...有一段時間一星期返一日....有一段時間就返兩日.............

Re: 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦!

wewetwet,
咦? 乜教左我愛我的媽媽嗱? 無聽過佢唱既? 嗯...等我聽日又問下佢曉唔曉唱先得! 果隻照鏡子, 好搞笑的, 佢一行入

1)我見到個女唱中秋節都好攪笑..........hehehe
2)係喎...又係粉紅色....不過我聽我朋友(幼稚園教)講佢話有d老師係會甘個喎.........不過點都好啦......遲多一兩個月再算...............
3)你地話如果我地自己做張詳細小小評估叫miss幫手填好唔好呢......不過會唔會好似???????????????

係呀...重有...其實我係最想知佢友愛個part..邊方面要加把勁.....呢幾part我覺得友愛係最重要...個次我睇左後..都有問我個女有無同人掙野玩...佢又話無喎...(暫時信住先)....

joeytcy,
我諗友愛都睇好多方面架, 除左唔爭野玩之外, 仲要睇埋佢地識唔識得排隊玩, 識唔識得同人分享, 會唔會自己霸住件玩具玩好耐都唔捨得放手, 其他同學仔遇到困難果陣, 佢地會唔會幫助別人等等...

我都覺得有d老師係會咁樣做評估的, 開學初期就畀晒最低分, 然後至慢慢調番高! 好似我姪女間學校, 有一欄係"守時", 佢地既評分係剔(最好), 圓圈(中間), X (最差), 老師竟然畀X, 我弟婦話: 個女日日都坐校車返學, 咁都畀X, 咁即係架校車日日都遲到啦, 咁個責任好似唔係響我個女身上喎, 係嘛?

老實講, 我睇到都覺得諷刺, 阿老師, 你真係...係真唔係呀? 畀分果陣, 有冇睇清楚個學生係點返學架? 真係抓晒頭!

至於你個提議, 嘿嘿...雖然我都好想咁做, 但我驚老師會標籤左我做麻煩媽咪啊!    

下.........踏校車都比x.....甘好似無心裝載左d喎........
你地知唔知學券制蘇浙有無份呀...............
另wetwetwet........你個女係咪叫陳依彤.....昨日我特登同個女講話我識左幾個佢d同學仔mummy......其中有個就係彤彤媽啦.....跟住我問佢知唔知彤彤全名...佢話叫陳依彤...唔知真定假呢.....但係跟我就比佢考起...佢問我識邊個同學仔ger媽咪.......我突然間唸下...係喎..唔知佢d同學仔中文名.......我為有答佢剩係知你d同學仔mummy個名...你d同學仔就唔知啦...........跟住佢又話啦..."我係到都已經識左好多同學...我有好多朋友" :wink:

joeytcy,
哈, 真係叻女!

學券制, 好似有份, 因為政府網頁入面, 蘇浙係非牟利幼稚園, 而學費當然係二萬四樓下, 所以應該係有份的!  

[quote]
十月媽咪 寫道:
各位06年9月入讀KC既K1家長,你地好呀!

早排已收到學校通知, 囡囡將會響唻緊一年, 入讀K1E上午班, 你地有冇小朋友係同我個女一樣, 讀同一班架?

我今日先睇到有呢個topic,我個仔都係讀k1E上午班呀,多多指教!
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

sunflower,
好野, 我又識多個我女果班同學仔既媽咪喇, 多多指教, 你仔仔係邊組架? 我個女係坐最近門口果組架!  

各位,
噚日你地講既評估, 係講緊第一次評估, 抑或係啱啱呢個星期收到既第二次評估呀? 我今日收到第二次評估, 我仲以為十一月先會收到第二次評估添!  

十月媽咪, sunflower,

真是難得, 同一班已有3個啦! 真係好, 此網站不錯.

唔怪得之囝囝沒有手冊啦, 重寫紙問老師.

上個月你們囝囝囡囡評估如何? 我囝囝全部綠色, 有進步, 不知今次又點?

CHM,
係呀, 有三個喇!
今日收到既呢份 評估, 阿女禮貌同友愛係紅色 (做得到), 另外果兩項係綠色 (同上次一樣)! 所以都算係有進步呀, 好開心!  

各位媽咪:

其實手冊果個會唔會只係一 d 好 general 既 comment, 另外每年會再有評估?因我個女讀 nursery 果陣,學校每年會有兩次評估,係會約見家長并逐頂傾談,果份評估都有成幾十項架。

另外你地知唔知政府果個學卷制話學費每年唔可以多過 hk$24,000 元,全日制既學費限額係咪一樣?

joeytcy,

其實我覺得可以睇定 d 先,睇下學校重會唔會有其他既評核先至再作決定,始終而家都係返左學好短既時間。

我每次送完亞女返學都盡量望一陣先走,sofar 我唔覺得亞女有咩野問題喎!

pearll,

其實將軍澳返蘇浙并唔算係好遠,係條斜路麻煩 d,當然係番本區係會方面 d;但若果你真係覺得間學校會對個小朋友好,而係本區亦搵唔倒依類學校既時候,就要作出取捨啦!

cankan

政府既學券制, 好似淨係資助非牟利既半日制幼稚園, 學費每年唔超過二萬四既學生, 全日制好似無份果喎! 唔知我有冇理解錯呢?

全日好似係48000呀..........overover

呵呵....我地呢到k1兵團就黎可以開兩台痳雀lou.......呵呵.....(不過我唔識打...hehe)

我識識地, 不過成日都派彩,好慘的!    

乜全日制都有份既咩?

cankan..

甘都好d.......不過如果可以長細小小就好啦.......

十月媽.

我一路係講緊第一次個個評估.......
有第二次咩....cankan你有無呀.......(因姑媽未必記得話比我聽架......)

joeytcy,
第二次果張, 係今日放學果陣, 響阿女本手冊度見到架!

我岩岩問左我個女............佢話全部都係hellokitty........跟住我問佢級左幾多個......跟住佢話佢油緊顏色同讀緊英文喎..........(避以不答...有竟滾.......)..今晚問下姑媽先
‹ 上一主題|下一主題