用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會奉基千禧好唔好
樓主: HMTB11
go

聖公會奉基千禧好唔好

Re: 聖公會奉基千禧好唔好

Hi 各位mami,
sorri , 好忙無時間回答你地d 問題.  小一是很用易適應的, 小朋友適應力很強. 而且老師很好有愛心. 小女與小一的班主任如同朋友一般.  至於寫手冊方面, 校方也了解到津校小一學生的理解力很參差, 開學初期會post上校網度,家長可幫幫手輔助新生.  每星期中.英 默書是定了的.
有好大部份都是黃埔區的學生, 操行普遍都是好的. 當然, 學校無得揀學生, 好壞都要收.  而奉基與奉基千禧只是新舊校社的分別,  連考試卷都是一樣的. 希望幫到你地, 因為我們都是父母, 真係好艱難 !   

hi kiwaiwong
係依個網好少聖公會奉基千禧媽咪發表, 你已經解答好多問題了, 非常感激!

kiwaiwong:

我今日去奉基千禧,佢己經收咗囡囡,讀1D班,你個囡囡讀那班,請問要同囡囡準備些甚麼?我同囡囡講話讀奉基千禧,佢唔多喜歡,佢話喜歡崇真多些,又話我浪費錢(因為己經交哂學費),真係比佢激親 :tongue: ,我想問奉基千禧今年是否收唔足學生?    因為好似龍媽媽同其他媽咪都係叩門入到,我是7月才自己叩門,請問其他媽咪是否都是?你地是否都是1D班 ?不如講吓你地對奉基千禧的意見,分享一下.   

HMTB11,
Yesterday HFS accepted my daughter, I decided to change. Both school are good  but HFS hv subsidary secondary school & near home.  If u don't mind, I can give you the dress (both winter & summer) & coat.   

hi kiwaiwong,
SORRY!請問HFS即係?

HI HMTB11,
我係7月3日收RESULT叩門入的, 但到現在都唔知讀邊班? 要到8月29日先知!

我想聖公會奉基千禧唔會收不足生, 因我係第一ROUND叩門, 當時面試都有過百人, 我有朋友個女幾OK都唔收!

龍馬媽媽, Still not sleep ? HFS=Holy Family School.
龍馬媽媽 寫道:
hi kiwaiwong,
SORRY!請問HFS即係?
HI HMTB11,
我係7月3日收RESULT叩門入的, 但到現在都唔知讀邊班? 要到8月29日先知!

我想聖公會奉基千禧唔會收不足生, 因我係第一ROUND叩門, 當時面試都有過百人, 我有朋友個女幾OK都唔收!

A few years ago, my elder girl also 3rd round accepted by Fung Kei Millenium.  Very long queue  to get the application but now everyone can print from the website.  

我的女兒將會在今年入讀小一, 請問你們是向學校訂書或是在外面買, 那裹買會平些? 我本人很喜愛這所學校, 因為校風純樸, 學生又愉快學習, 希望在8月29日見到您們.   

Kiwaiwong:

恭喜哂你呀 你個囡囡可以入到HFS,真係好難入呀,我個朋友入咗信,佢連見都無得見,無哂消息,你個囡囡真係好叻呀,          . 成日要麻煩你,真係唔好意思,我想問多一下,千禧奉基多數會升上邊間中學?知唔知佢成績如何,是深或是淺? 是否以成績分班?    好多問題呀,另外,先多謝哂你呀,如果唔麻煩到你,我都想要D  校服   

KK1186

HI ,原來咁多媽咪可以傾,真係好開心呀,你個囡囡是否派入奉基的,還是叩門入? 我唸住到時才在學校買書,其實,我對奉基都唔多了解,只係知道佢係新校舍
:wink:  :wink: 你吨

Hi HMTB,

我囡囡是叩門入的, 我有幾個朋友的仔女都是在奉基讀書的, their comments on this school are good. Where do you live? Are your home near school?

HMTB11 寫道:
Kiwaiwong:

恭喜哂你呀 你個囡囡可以入到HFS,真係好難入呀,我個朋友入咗信,佢連見都無得見,無哂消息,你個囡囡真係好叻呀,          . 成日要麻煩你,真係唔好意思,我想問多一下,千禧奉基多數會升上邊間中學?知唔知佢成績如何,是深或是淺? 是否以成績分班?    好多問題呀,另外,先多謝哂你呀,如果唔麻煩到你,我都想要D  校服   

HMTB11, Will reply tomorrow.  Now go to bed.

龍馬媽媽,  U 're same with me.  Always goto bed late.  Night time is my free time ONLY !

yes, agree. 要等小朋友訓晒覺, 先有時間上來bk!

yes, agree. 要等小朋友訓晒覺, 先有時間上來bk!
kiwaiwong 寫道:
龍馬媽媽,  U 're same with me.  Always goto bed late.  Night time is my free time ONLY !

HMTB11,
其實囡囡入到HFS與否, 我都係平常心, 因為家姐學校都好好, 只係無中學做後盾而已. 我都係咁教亞女, 收的話番學近d, 唔收就同家姐有伴.  
千禧今年派位比舊年好, 有張貼在雨天操場board度.你去看看吧.  每級4班, 無分精英班, 升班是"lo"亂黎升, 可以識到好多同學. 有家長說是用明次序排的. 全年第1名就A班, 第2名B班....第5名就A咁排.   
校服pack好就通知你, 但要比d時間我呀, 呢排實在忙都飛起.  

kiwaiwong :

咁奉基英文程度好嗎?有無電腦班上呀?

你是否要同囡囡準備入學呀?你囡囡係咪好開心呀?你囡囡讀那間kingergarten?     

They hv Computer lesson once a week.  Not much think to prepare.  Buy books & uniform only.  School bag already buy on early July.  She studied in a very happy kindergarten.  No exam at all.  May be she learn a lot of things from sister.  she's very mature & got a lof of prizes at school.

kiwaiwong:

我剛剛想到,奉基千

Saturday no school bus wor.   校內活動is the last 2 lesson on wednesday.