用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有小B幼兒園讀N1,9月轉幼稚園K1的在職家長,9月1日會 ...
go

有沒有小B幼兒園讀N1,9月轉幼稚園K1的在職家長,9月1日會陪小B上課嗎? [複製鏈接]

有沒有小B幼兒園讀N1,9月轉幼稚園K1的在職家長,9月1日會陪小B上課嗎?

各位在職家長,

我囡囡現在在幼兒園讀N1,9月會轉幼稚園升K1,你地9月1日會陪小B上課嗎? 小B都會參加幼稚園在8月尾為期1WEEK的適應小組(99陪), 現在不知要否於9月1日陪她,或只是當天親自BRING她上課,之後她自己坐校車, 或是一開始囡囡就坐校車上課   請給我一些意見或分享一下你們的經驗.    

Re: 有沒有小B幼兒園讀N1,9月轉幼稚園K1的在職家長,9月1日會陪小B上課嗎?

HI HI connielam

我都同你一樣九月囡囡升讀K1,適應期第一日會同佢上課,根住幾日應該係99陪,之後就開始自己搭校車(長途)...與校車叔叔聯絡過,佢話頭幾日適應日去程可以同小朋友一齊搭校車,回程就自已返(因為返一至兩小時)...你小朋友讀N1時有無坐開呀,如果有就比佢一開始坐可能好D,小朋友適應力好強,無問題架....

Re: 有沒有小B幼兒園讀N1,9月轉幼稚園K1的在職家長,9月1日會陪小B上課嗎?

baby10,

Many Thanks!我小朋友讀n1時不需要坐校車,我上班前先送她上學; 9月1日將會坐校車及返全日,仲未有空聯絡校車叔叔,不過99話她那天可送小b上課及陪她.請問,是否第一天正式上課媽媽陪她會好d呢?

hi hi connielam

我自已覺得第一日由媽咪帶好d,你可以在返學路途上同小朋友解釋升班後有什麼變化,小朋友去到一個新環境會害怕 d,如果佢真係驚,你可第一時間同佢講解及安撫.....如果真係請唔到假就無法,只有現在同佢講解讚美下新校或搵日你放假到新校外環同佢介紹呢....

baby10,

多謝你的意見,我會好好考慮下.
‹ 上一主題|下一主題