用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫困難 and 補習
樓主: tingting_mum
go

[讀障] 讀寫困難 and 補習 [複製鏈接]

原文章由 Daisy媽咪 於 06-9-12 16:13 發表
我個女先前都被我懷疑專住力不足同過度活躍, 經bk mami 介紹左間centre, 做左個初步測試之後 (好似$400度), 治療師話佢冇事, 不過係比同年紀既小朋友差d, 經過1個summer 佢既專住力明顯好左, 因為依家學校開始有功課 ...

Hi Daisy,

我都有興趣想知到Centre, 請給我吧 ! PM 我啦。
因為我姪仔都有讀書障外, 我很想幫他。

原文章由 mformother 於 08-4-12 21:45 發表

Hi Daisy,

DEAR

我仔仔都有此問題, 請PM資料給我.

THKS
MIHO
MIHO

原文章由 mformother 於 08-4-12 21:45 發表

Hi Daisy,

HI DAISY,

可唔可以PM一份給我,
因我想同大仔CHECK 下
THANKS

HI DAISY,

可唔可以PM一份給我,
因我想同仔仔CHECK 下

THANKS

[ 本文章最後由 tyl 於 08-5-8 14:52 編輯 ]

HI DAISY,

可唔可以PM一份給我,
因我想同仔仔CHECK 下
THANKS

其他機構活動

西貢區家長教師會聯會  基督教靈實協會  合辦
東華三院呂潤財紀念中學 協辦

書寫及認讀困難講座暨分享會

日期:2008年5月17日(星期六)

時間:下午2:30 - 4:30

地點:東華三院呂潤財紀念中學(將軍澳毓雅里8號,寶林地鐵站右轉)

對象:家長,老師及有興趣人士

內容:講解書寫及認讀困難的成因,特徵,處理方法及嘉賓分享

講者:李碧琦女士(資深註冊社工,負責親職家長教育工作)

分享嘉賓:林張惠貞女士(香港特殊學習障礙協會顧問)

丁錫全醫生(精神科醫生)

費用全免,名額有限,報名請電2246 3400

教導有讀寫問題的學生完成每日家課

我本身是有讀寫困難的, 現在早已完成大學, 可以教導有讀寫問題的學生完成每日家課及專補英文、普通話, 但我行動不便, 學生需到我家中補習。

單單讀寫困難的小朋友是不需要吃藥的, 小朋友需要的是積極的行為訓練, 年紀越小訓練, 越見成效!

家長不要對教育局的『小一讀寫困難及早識別計劃』寄與厚望, 除非小朋友成績極差(最重要因素), 不然, 家長是要向外求助的!
我的小女因為成績中上(她也有讀寫問題,但没有我這麼嚴重),所以連參加計劃的資格也没有!

如果你有問題想問我, 可以pm給我。

謝小姐 (天水圍)

Daisy媽咪,

可否pm個centre比我呀, 我也有興趣! 謝謝!
我最愛嘅包包&b豬

讀寫困難 and 補習

Dear Daisy 媽媽,

Would you pm me the information.

Many thanks

Yme
Yme

‹ 上一主題|下一主題