用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫困難 and 補習
樓主: tingting_mum
go

[讀障] 讀寫困難 and 補習

Re: 讀寫困難 and 補習

hi hhmami:please check pm.thx.

Daisy 媽咪
I'm also interested in this , could u pm me the details
"[email protected]"
thanks

Daisy媽咪,

可否pm個centre比我呀, 我也有興趣! 謝謝!

Daisy媽咪,

可否pm個centre比我呀, 我也有興趣! 謝謝!

Daisy媽咪

可否比d資料我, 謝謝

Daisy媽咪

我都想要呀

可唔可以pm比我呀

Daisy媽咪

我都想要間 centre 資料呀...thanks

CAN YOU SEND THE DETAILS TO ME ??
THANKS. :

Daisy媽咪,
我都有興趣想知, 可否將資料pm給我, 謝謝!

大家好啊..我係補緊一個有讀寫困難既學生..佢今年三年級..講真我真係好想教好佢..我發覺佢英文覺得好難記..但係記中文就冇咩問題..我好想知道有d咩special方法教好佢..

Would you also pm the name and address the centre to me.

Daisy媽咪,

Please pm me the details,thank!

原文章由 Daisy媽咪 於 06-9-12 16:13 發表
我個女先前都被我懷疑專住力不足同過度活躍, 經bk mami 介紹左間centre, 做左個初步測試之後 (好似$400度), 治療師話佢冇事, 不過係比同年紀既小朋友差d, 經過1個summer 佢既專住力明顯好左, 因為依家學校開始有功課 ...

Daisy媽咪,

Please pm me the details,thank!

QUOTE:
原文章由 Daisy媽咪 於 06-9-12 16:13 發表
我個女先前都被我懷疑專住力不足同過度活躍, 經bk mami 介紹左間centre, 做左個初步測試之後 (好似$400度), 治療師話佢冇事, 不過係比同年紀既小朋友差d, 經過1個summer 佢既專住力明顯好左, 因為依家學校開始有功課 ...

Mok & HHmami

我想知你地的補習社 (located at City Garden & 炮台山(北角) , 可否pm我呀?

thanks

I also want to know it ?

原文章由 sallie 於 06-9-8 01:12 發表
我都想搵幫"讀障"補習的人...(黃大仙區)

想找這樣的補習社/補習老師, 看出家長對孩子的關注!
有心想幫孩子解決這個問題是重要, 但千祈不要心急, 誰知孩子個個都有著個別的性格,學習能力的強弱處亦有所不同, 你自己真的要認識孩子的強項, 莫只看到孩子在認字, 寫字, 記字, 甚至是文字,文章理解方面有困難, 就請補習老師幫忙, 若他/她只是使用一般讀障的指導方法, 而不針對你孩子的需要, 可能孩子的學習效果不顯著!

如果你知道孩子的強項是畫畫, 視覺型學習者, 你大可請補習老師為他多做圖像的記憶訓練, 記憶效果不錯, 是以孩子自己的東西來發展出來,他們學習會較有動機! 那聽覺型, 觸覺型, 混合型呢?

記著一般指導方法(教育局的讀寫樂教材套)是有用, 但最強的方法永遠是以孩子的優勢來發展學習, 你幫他想「計仔」, 帶動他自己都要動腦筋, 學習才好玩的啊!

有空大家多討論吧!  

願主祝福各位!

讀障補習

我之前有幫過有學習障礙的小朋友補習。
有需要可找我!
只可補西環..
有興趣請pm or 留下電話contact

[ 本文章最後由 hk_girl 於 08-3-28 23:58 編輯 ]

我剛剛學完讀障課程, 亦曾教過讀障的學生,
有興趣可聯絡我
([email protected]),
一同談談你孩子的學習需要及學習技能發展,
九龍灣至官塘都可以!

願主祝福你和你的家人!

我都想搵幫"讀障"補習的人

thanks