用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫困難 and 補習
go

[讀障] 讀寫困難 and 補習 [複製鏈接]

讀寫困難 and 補習

我囡囡佢被評估有讀寫困難,
而我要返工, 所以冇乜時間睇住阿囡做功課,
佢就成日玩, 我呀媽叫佢做功課, 佢又好唔專心,
所以諗緊好唔好搵個補習老師教下佢做功課咁,
有冇mami都係咁做??
你地覺得有冇用??   

Re: 讀寫困難 and 補習

Ordinary tutors usually don't have the experience and correct methods to teach SLD children.  You may try these classes specially for SLD children:

http://www.pathways.org.hk/ch_index.htm

http://www.hku.hk/dyslexia/

mcyip,
  thank you, 但會唔會有補習老師睇住我囡囡,
囡囡會坐定定做功課? 我未知囡囡有讀寫困難之前都想幫佢搵補習, 因為佢的成績真係唔係咁好!! 知道囡囡有讀寫困難後, 姑娘都叫我陪住囡囡做功課, 但我又有心無力...:cry:
我返左工, 得我呀媽睇住佢, 呀囡有唔識, 媽又教唔到佢....

mcyip 寫道:
Ordinary tutors usually don't have the experience and correct methods to teach SLD children.  You may try these classes specially for SLD children:

http://www.pathways.org.hk/ch_index.htm

http://www.hku.hk/dyslexia/
該用戶已被刪除

tingting_mum:please check pm.thx.

tingting_mum

我個囡做功課都唔專心,你會唔會考慮轉全日班,由老師每日同佢做完功課先番屋企呢?

mok,
我收唔到你的pm, 可以再send多次俾我ma?
   thanks

GRCCFAMILY,
   我囡囡已經係返全日了, 因為我呀媽響屋企睇住佢,
叫佢做功課, 佢成日玩, 唔可以坐定定做功課或溫書,
所以我時時放工返屋企時, check到佢d功課未做完...
做左o個d都錯d唔小心野.....

乜可以由老師每日同佢做完功課先番屋企??

Click Here

tingting_mum 寫道:
我囡囡佢被評估有讀寫困難,
而我要返工, 所以冇乜時間睇住阿囡做功課,
佢就成日玩, 我呀媽叫佢做功課, 佢又好唔專心,
所以諗緊好唔好搵個補習老師教下佢做功課咁,
有冇mami都係咁做??
你地覺得有冇用??   

tingting_ mum :please check pm,again.thx.

tingting_mum,

please check PM.
人算甚麼, 你竟顧念他;世人算甚麼, 你竟眷顧他......

我都想搵幫"讀障"補習的人

我都想搵幫"讀障"補習的人...(黃大仙區)

:-P 聖經馬太11:28說"凡勞苦擔重擔的人、可以到我這裡來、我就使你們得安息。"

我都想搵幫"讀障"補習的人,thanks!

me, too.
(Tin Shui Wai)

我只知道炮台山(北角)有一間。

我個女先前都被我懷疑專住力不足同過度活躍, 經bk mami 介紹左間centre, 做左個初步測試之後 (好似$400度), 治療師話佢冇事, 不過係比同年紀既小朋友差d, 經過1個summer 佢既專住力明顯好左, 因為依家學校開始有功課, 睇到佢寫字就知佢既專住力 !
間centre 唔大, 但唔commercial, 你地有需要都可以去問下,做下初步測試才考慮駛唔駛做treatment.
我唔想比人話買廣告 (因為我都係bk mami 介紹比我既), 你地有需要我至pm 你地啦 !
因為我覺得補習係治標治唔到本 !

我有興趣呀... 可否把詳細聯絡資料pm我? thx

Daisy媽咪

I'm interested in this, can you pm me the details.

kk131668

Hi, mok,

Is that 補習社 located in City Garden?

mok 寫道:
我只知道炮台山(北角)有一間。
‹ 上一主題|下一主題