用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 馬鞍山保良局胡忠中學(校長及學校誠信破產了) ...
go

馬鞍山保良局胡忠中學(校長及學校誠信破產了) [複製鏈接]

馬鞍山保良局胡忠中學(校長及學校誠信破產了)

各位媽媽爸爸
       馬鞍山保良局胡忠中學千萬不要考入去讀書,為何?原因,初其他住屬下保良局小學宣傳自己學校怎樣出眾,希望升中一同學選他為首選,校長向小學同學保證,如參加三校滙才計劃同學,一定可入到他學校,當然成績中上才可。
剛好本人子女就是這樣,自行,派位,叩門都選他,到最後依然入不到這校,小學學校又幫不到,而胡忠中學校長又推反之前承諾,話未曾說過,其實如追究的話是有証明,因他在小學演時是有錄影的,所以本人覺得校長及學校誠信破產了,俗語說:"打完齋唔要和尚",吸纳了這麽的多人,次等不要了
各位請多多回覆。

Re: 馬鞍山保良局胡忠中學(校長及學校誠信破產了)

朋友囝囝今年都有叩胡忠門,今日佢因要帶囝囝去第二間筆試,所以我代佢睇放榜,今日所見取錄名單大部份是保良局小學的,因見佢地著住校服,而且有d重係同學,其他著便服我就唔知係邊間(有可能都係保良局小學),但連後補約得三十個位,朋友囝囝唔係保良局小學當然也沒份。其實成績中上會唔會係指中學出個份筆試既成績,唔係小學成績中上,因每間小學程度有差異,而且學位有限,所以貴子女入唔到都唔好咁偏激,以免影響將要入讀或就讀緊既細路(包括我個女)。

lalamakmak 寫道:
各位媽媽爸爸
       馬鞍山保良局胡忠中學千萬不要考入去讀書,為何?原因,初其他住屬下保良局小學宣傳自己學校怎樣出眾,希望升中一同學選他為首選,校長向小學同學保證,如參加三校滙才計劃同學,一定可入到他學校,當然成績中上才可。
剛好本人子女就是這樣,自行,派位,叩門都選他,到最後依然入不到這校,小學學校又幫不到,而胡忠中學校長又推反之前承諾,話未曾說過,其實如追究的話是有証明,因他在小學演時是有錄影的,所以本人覺得校長及學校誠信破產了,俗語說:"打完齋唔要和尚",吸纳了這麽的多人,次等不要了
各位請多多回覆。

何謂中何謂上, 各有各演繹!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我囡囡小學都有聽聞話只要係band 1成績, 自行分配都可以入到某中學, 但係都只係聽聞, 我自己就無聽過
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

其實我仔仔和 2 個同學都叩門成功 .
有 17 個叩門位 , 亞仔同校卻有 3 個榜上有名 .
不過 , 佢地不是 PLK 的小學.

此校放榜很特別 , 隨了張貼正取生名單外 . 同時是會有 3 次張貼後備生名單 3 次. 過了時間不來註冊 , 就由第二輪後備生補上 . 如又不來 , 再由第 3次後補生補上.
很多家長唔知道 , 是 9 點來了, 看見仔女榜上無名後就離開了 . 根本不知道還有第2 次 ,. 第 3 次放榜名單.

我仔仔昨天有說試卷 中, 英, 數都算深.
跟細林差不多. 但又沒有培英那麼深 .
我有看過正取生名單其實跟細林的名單差不多.
我本人而言如想在叩門階段 , 得一學位 , 怎樣說有人事關係也好 , 亦要有點成績達標交代才可叩到.  因為這時學生真的很多. 家長又多 .  學生又來自不同小學 ........................

不過 , 你可以星期一再到學校, 或者再加上一封自薦信給校長. 因為我仔仔明天要取回註冊証了 , 會騰出一個位來. 雖然所寫的東西好似跟你所開主題有出入 , 但始終這是一所好學校 .  今年張 BOOKLIST 已列出全是英文教科書 , 英文唔達標的學生是比較吃力 . 此校係 MOS 來說已很難得了 . 一枝獨秀.

-------  共免之 ------

yumw:
      成績當然是指小學,屬Band1,中學出個份筆試既成績是不會知到的,如有得查出成績請教本人,而本人不是偏激,而是標題所講誠信問題,當是參加"滙才計劃"是學校所選的,成績當時須要好的,可能其後2次呈分不大理想.才不能入讀此校,
     話說校長當時說一定收,到現在反口.這樣校長怎能領導學校,會影響將要入讀或就讀緊既細路(包括妳個女)。如更了解事情,可參閱本討論區另1標題"怎樣投訴".
謝謝妳的回覆

lalamakmak >>

而家最主要是小朋友為重要.
那麼小朋友派去那些小學, 真的不理想.
確要找回小學方面出手 . 點也要照顧小朋友上一間好中學為先.今天已是 17/7 . 情況如何 ???

真擔心呀!

一間學校既校長=一間公司既CEO,講既野唔keep promise,影響了間公司既信用!就算後期D學生降到band 3,都要覆行promise+啦!保良局D學校係講成績+!唔講信用+??? ,算吧啦!佢點好都係一間中中,去沙田搵下直資,比你入到去,亞女都無運行!

catcatmom 寫道:
......保良局D學校係講成績+!唔講信用+??? ............

依句深深體會.

保良局D校長老師要向保良局交成績先保住個位,仲點
理得誠信丫

BTW  馬鞍山區我唔識,但一所馬鞍山中中竟要收大份部份Band1生?好誇.Band1生唔係去曬沙田英中咩?

馬鞍山保良局胡忠中學校長向小學同學保證,如參加三校滙才計劃同學,一定可入到他學校,當然成績中上才可。

1. 小朋友是否入到2nd / 3rd choice? (wish they'll be happy and prosperous in secondary school
2. "三校滙才計劃" 何時舉行? (自行收生前 / 後)
3. 參與計劃學生人數? (會否多過胡忠中學自行收生學額 )
4. 成績中上定義? (因涉及三校, 計呈分試定小五 / 小六成績 )
5. 學生如何入選 "三校滙才計劃" ? (由胡忠中學決定 / 自行報名)
6. 胡忠中學自行收生學額數量?
7. 中小學是否聯繫學校?

ar u  地產城's sorlo ?
sorlo 寫道:
我囡囡小學都有聽聞話只要係band 1成績, 自行分配都可以入到某中學, 但係都只係聽聞, 我自己就無聽過

Jackyngtm 寫道:
BTW  馬鞍山區我唔識,但一所馬鞍山中中竟要收大份部份Band1生?好誇.Band1生唔係去曬沙田英中咩?

馬鞍山至今沒有英中. 只有直資男校德信.
而該校今學年已轉用全英教書.
而真係有邊緣的 BAND ONE 學生為首選的.
所以我相信在馬鞍山區是比較搶手 .
這單 CASE 真係難為左的小朋友     

dearmom 寫道:
[quote]
馬鞍山保良局胡忠中學校長向小學同學保證,如參加三校滙才計劃同學,一定可入到他學校,當然成績中上才可。

1. 小朋友是否入到2nd / 3rd choice? (wish they'll be happy and prosperous in secondary school
2. "三校滙才計劃" 何時舉行? (自行收生前 / 後)
3. 參與計劃學生人數? (會否多過胡忠中學自行收生學額 )
4. 成績中上定義? (因涉及三校, 計呈分試定小五 / 小六成績 )
5. 學生如何入選 "三校滙才計劃" ? (由胡忠中學決定 / 自行報名)
6. 胡忠中學自行收生學額數量?
7. 中小學是否聯繫學校?[/quote]

回覆:
1.小朋友第三以外.
2."三校滙才計劃"自行收生前,即第1次呈分試後.
3.參加計劃人數,分中,英,數,電腦.各十幾人,一定多過收生學 額,重知校長在小學演說時話一定收.最緊要樣樣揀他第1.本人估枚長做推廣,sale自己.從而揀選top小朋友.真悲鄙.
4.成績中上定義,其實指自己子女在校成績70名以上.不涉其它因數.
5.三校是指雨川,壯啓程,胡忠合辦,是學校揀選,小學與胡忠關係不太清楚他們怎樣厘定.
6.其實只得太約40位,但Re:(3)所講,最重要一定揀選胡忠.
7.你意思聯繫是指一條龍的話就不是,而是三校有關係.

最後讀白:要讚胡忠校長,真是一名出色推廣員,無知家長(本人)給利用了,信錯了.至令選校失預算.

KLTam 寫道:
ar u  地產城's sorlo ?
[quote]
sorlo 寫道:
[/quote]

bingo
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

估唔到晌呢道都會見到你, i'm tamkl  :  :  : [quote]

hello , 你又有小朋友讀中學?

係呀! 放完 summer 返中一啦  
sorlo 寫道:
hello , 你又有小朋友讀中學?

我個囡都係summer 後番中一, 今日考大評核, 哈哈哈

o個邊搞板聚!! 你有無時間到? 有興趣出藉請 pm 我. :
sorlo 寫道:
我個囡都係summer 後番中一, 今日考大評核, 哈哈哈

我諗當時個中學校長係用咗D說話技巧去令你們產生錯覺,以為校長向小學同學保證,如參加三校滙才計劃同學,一定可入到他學校;(好似銀行D職員SELL保險、電訊公司職員SELL用戶計劃咁,好多時都誤導市民,投訴接納,手法照用,最重要係交到公司要求之QOUTA) 令你們深信若自行揀佢,1ST CHOICE揀佢,就一定可入到他學校。

恕我直言,其實諗深一層佢係絕無可能全部收哂參加計劃的同學;就算投訴去到PLK,今年佢已經可以寫到一份好好嘅校務報告撑返佢自已。

條條大路通羅馬,小朋友去到別校個發展可能重好呢!

WISH YOUR KID BE HAPPY AND HAVE PROSPEROUS FUTURE!
‹ 上一主題|下一主題