用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長入來啦!

Mrs.Yellow 寫道:
mamamui> 個名尾尾個字點解

低仁班 mami> 好似話由老C領隊執左樹葉!!yes or no

See pm please.
係呀..... 小女昨日有張樹葉印畫, 話係用果塊葉印的.....你地有冇?  

May,
從好果面諗, owen肯食飯都有進步la , 慢慢來, 佢見其他小朋友食, 遲d都會食, 你返去讚下佢, 話佢叻仔, 係學校食左好多飯

himbb 寫道:
May,
從好果面諗, owen肯食飯都有進步la , 慢慢來, 佢見其他小朋友食, 遲d都會食, 你返去讚下佢, 話佢叻仔, 係學校食左好多飯

hehe ....從好果面諗, 佢淨食飯都好似肥左小小.係呢, 上次係小白露聽你講訂書d野, 係咪咩 ..噹噹呀, 想問吓點訂法 ?
你有無聽過邏輯狗 & 智高fun ? 唔知過度有無得訂呢 ?

朱MayMay 寫道:
尋日老師講owen lee 幾日淨係食白飯, 湯和水果都唔食,其他偏食的小朋友都有改善, 剩得owen 佢條頸仲硬個把刀.

戥你肉赤.....不過亦無其他捷徑, 繼續鼓勵 Owen 啦, 要長遠D諗, 如 Owen 偏食習慣有突破, 係終生受益的......

各位,

夠2000 posts 啦, 請移玉步 -

Link to Part 2

唔記得邊位媽咪問13号校巴ee的情況,小女下午班是坐13号校巴,應是同一個ee (上年是另外一個ee).  小女話新ee惡d,因為佢唔比小朋友行車時企起身(這是小朋友的感受而巳,ee態度絕對正確),小女又話ee比放低書包,只是叫他們要記得攞番,ee又請乖的小朋友吃零食,這個ee似乎ok架,不用擔心.至於在校巴內被欺凌,我上年都試過,可同司機叔叔了解,話亞女因此嚷著不肯搭校巴,小朋友是米飯班主,司機叔叔和ee會特別關照,將小女格離壞份子,之後小女就如常搭校巴,無再投數了.

lam's-mother, 可否email個profile比我參考吓,請check pm.

wawa_mami 寫道:
lam's-mother>> 可唔可以send 埋 PROFILE 比我呀?  CHECK PM...

mamamui >> 我個心願都係唔駛做profile, 不過我念我冇乜運仔.

醒目開學勳章

冇野喎, 我夜晚返黎睇電視先知政變咋, 好在返得黎早, 我自由行!
mamamui 寫道:
[quote]
叮叮噹噹 寫道:
我剛剛係泰國番黎呀...

Welcome back! 有冇見到D大場面呀?   [/quote]

BALL>>應該廖老c好少會叫小女中文名, 所以skye 唔知都唔出奇, 阿女話鍾意人叫佢英文名, 係親人至可以叫中文名....   

adrian媽>>adrian d 相都係好靚& 正....係呀, 年頭步行, 你餅幫阿女影o個d 相, 我真係覺得靚到不得了, 小朋友d 神情實在難捕捉, 你餅影相真係好掂!!掂!!!掂!!!!       

得意媽/ball>>你地小朋友有冇話老c 捉住佢隻手仔寫字呀?? 我覺得真係話好似唔係咁好......   

may>>owen 咁偏食, 其實返全日班都係一個鍛鍊, 佢會1日1日進步, 雖則現在比較肉赤, 但好快會見到效果!!
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

醒目開學勳章

jennie > 亞囡冇講過, 等我問下佢先 晏少少答你, 佢去左隔離玩 :

Jennie
老c有捉住佢隻手仔寫字 (其實睇得出)
都係捉手仔寫幾隻啫,可接受;返黎做我唔會捉佢手仔,岩筆劃唔出界就尤佢   

醒目開學勳章

jennie > 亞大內密探話, 先先係自己寫, 跟住老師會睇, 5靚/錯果d 老師會擦, 跟住就會捉住佢地手仔寫, 報告完畢!

5怪得學校寫既靚過屋企寫既多多聲

我個人覺得接受這種做法, 不過我從來冇捉住亞囡隻手仔寫字

cissy 前2日有講過星期一做左隻冇線既紙風爭, 星期二落左操場放, 玩得好開心喎.

仲有, 塊樹葉用黎做實驗, 放塊樹葉於杯內+水, 再用捧係咁"盅" 變汁, 跟住飲喎, (我諗係教書居多, 點會比佢地飲樹葉汁    )
該用戶已被刪除

Vicky'smom 寫道:
Hi, Adrian's mom, Mrs. Yellow, Mamamui,

Vicky tell me she need to bring one yellow leaf and one green leaf to school today.  Is it true ?

Vicky's mom

Vicky's mom

在 Part 2 答你 - Click

balltsang 寫道:

Snow B
舊油天較傳統,校風/成績較勝,但唔岩我同阿仔 :-|

balltsang, 得意媽:
升上了 k2,我發現功課真的多了,每個週末都要用2小時才能完成。尤其是寫英文字,好勞氣!你們小朋友有此情況嗎?

這裡好多家長都偏向新作風的小學,例如優材、培橋、真道等!我還未有心水,不過,有歷史的舊校作風保守點、校風好點、嚴格點對小朋友有好處,只要不是太 pushing。

snowB
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

[size=medium]我地轉左新班房,快d搬返黎哪-->CLICK
‹ 上一主題|下一主題