用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006 SC Lower 家長!
樓主: TSLiu
go

2006 SC Lower 家長! [複製鏈接]

Re: 2006 SC Lower 家長!

vivikay,
係喎 ~~ 我轉數咁慢, C o勒  

danielboy/chingyu,
我都book o左 8月頭去長隆2 days, 淨係睇馬戲,歡樂世界+游水.
我餅又係成日想飛起個仔, 兩公婆去旅行!  當然, 自從個仔2歲起, 佢都知冇咁既可能    , 隻仔邊肯過佢丫       

之前兩次gathering都撞哂期join唔到, 唔知730咩時間呢 ?  如果早, 夾o岩時間都想join大家.  Sat afternoon我都ok, 但我餅返工, 要單拖帶隻仔出黎.

HeiMa,
睇完妳o既行程, 真係流哂口水   , 好羨慕呀    

danielboy,

730冇野, 你地約幾點都ok架    終於見到大家啦

HeiHeiMa,
見到你d節目, 就知Anson幾happy.  我諗你誤會我意思, 我知任何地方都有唔少野啱Daniel玩, eg. Daniel都肯浸溫泉, 仲好enjoy添, 但問題係我自己浸先叫做"enjoy", 佢開心我都開心, 但唔係"enjoy"囉, 你明唔明我講乜? 我同親DanDan去旅行無一次我覺得勁好玩, 我真係唔應該做人亞媽. 對於我黎講, 去trip唔洗照顧人, 唔洗應酬人, 玩我鍾意既野先叫做好好玩, 所以自1991年之後我去旅行無join過團, 你就知我係隻幾愛自由, 幾不受束縛既野馬, Daniel 100%似晒我, that's why 我哋兩母子咁多conflict.

傑傑mummy,
同你 hubby 一樣想飛甩個仔, 因為其實我真正鍾意玩既野, 唔適合帶DanDan, 勉強帶佢, 一係悶C佢, 一係佢問問題問到我無晒mood, 我真係個唔稱職既媽咪! 好笑喎, 反而我老公唔捨得飛甩個仔, 自2004年12月飛甩DanDan 2 weeks之後, 我老公講明唔想再飛甩個仔, 咁我唯有計劃飛甩佢哋兩仔爺

tungtungma,
730 I am available the whole day.  就其他媽咪啦 eg. sumyinmama返 church, Alicia 上 gymnastics etc.  How about 食lunch跟住揾地方玩?

danielboy,
我兩公婆之前都有5/6次去旅行唔帶alicia. 我覺得無問題. 太細帶佢去盞我辛苦佢又辛苦. 有時去旅行都想relax下jer. 其實原本plan去hokkaido都唔想帶alicia. 但heiheima講到anson咁好玩,似乎要預佢一份.
730 gathering: 係呀......我 lunch都ok.....不如去你好介紹 <哈爾賓冰燈節> (不過你玩了未呢?) 我好似見過西寶城有thomas land (唔知是否update)  cherriema and sumyinma....any other ideas?

tungtungma and TSLiu,
no excuse.... must go go go...

傑傑ma,
Will you come on 730? Even though we are青衣友, 未見過面.

心心and 0203ma
how about you both?

chingyu,
同你一樣, 我兩公婆去旅行飛甩過Daniel 5/6次, 2004 Dec係最後一次, since then, 隻佬話唔捨得, 就餐餐帶埋佢, 我就餐餐做亞4, 無relax過 哈爾賓冰燈節係好, 但Sunday一定人山人海噃

danielboy:
"Enjoy"呢個字都冇出現過好耐lu! 呢d咪係犧牲o羅! 我都明, 有時去o下旅行都係想relax o下! 但帶住個細, 真係冇可能!
既然妳餅唔捨得飛起個仔, 如果妳餅肯, 咪試o下"拋夫棄子"! 我餅就一定唔肯o勒! 而且個仔都唔會放過我!  

chingyu,
He He!  專登唔搭爹都俾你記得我添!   
因 30/7 我就唔得, 因我姪仔開生日會.  我見你地未約實, 諗住睇左你地邊日先, 睇o下得唔得,唔想應承左又甩底o麻!
咁 how about Hermanma呀?  Chat 過未見過!
0203Ma
chingyu 寫道:

心心and 0203ma
how about you both?

HeiHeiMa,
拋夫棄子, 一於 go go go!  Actually, 2003 Aug我曾經試過 嘩! Wonderful!     

0203Ma,
係噃, Calling hermanma ))))))))))

danielboy:
既然已經試過, 今次個仔又大d, 實行性應該仲大, 一於開始plan, go go go!!!

Hi tungtungma,
Ha Ha....730 你OK? 聽住先啦! 你成日放飛機!

Hi danielboy,
見你平日咁賢良淑德, 估唔到你咁浪子feel wor!

Hi chingyu,
alicia咁乖咁聽話, 去旅行一於預埋佢啦! 我份人最冇主見, 730去邊都得, 你o地話事啦! 我例牌跟大隊!:

Hi HeiHeiMa,
Wooo.... 睇見你d行程真係羨慕C我! 你E+Relax完肯定精神爽利晒啦! 730你唔得? 冇o左HeiHeiPa, 咁我o地d女人點嘆呀? 無計, 唯有dan dan daddy要辛苦d, 獨力撐全場!   

cherriemama,
賢良淑德?  從來無人咁descirbe我呢d貪玩精, 我係嗰d一放工去LKF happy hour嗰種人黎喎, 賢良淑德?  你似d喎, 一放工返家陪Cherrie, 唔怕話你知, 我今晚又去wet.

danielboy 用文武相傳,放任不羈,來形容arm d
(e.....咁大俠feel tim)  

cherriema,
alicia一d都唔可以叫做乖, 近期我要講反話才可跟alicia溝通. 譬如我唔想佢跑便要叫 “跑快d, 跌親仲好."  Then, she will stop.  Otherwise, she will gallop without hearing my warning. Yesterday she said she would change her name to “TARZAN”.  I asked her who’s that. She said “the one living in the jungle”.其實, she really belongs to the jungle. 此外,他表情多多,十分搞笑,我怕他將來做 “諧星”.     老實說, cherrie淡定得多.

0203Ma,
緣慳一面 :cry:

730 gathering - danielboy 你話事啦.我地無所謂.

chingyu,

e, thomas展都好喎, 我都諗住去架   

cherriemama,

今次冇問題架啦   

HeiHeiMa,
真替您地happy!    可以去一個long trip, 又好玩, 攪到我都心郁郁想去, 等我計劃吓先!    您地730唔得閒真可惜! :cry:  :cry:

chingyu, danielboy & All,
大家咁熱鬧730一定要預我地, 等我班多幾個壯男同d靓女玩先得; 至於節目由'wet 太' Daniel媽媽'渣fit', 帶我地去'wet'吓啦!   

chingyu,
我地o係青衣見過面都未定..... 係未相認o者.    

730 gathering ~~ 我日頭free, 預埋我丫, 去邊冇所謂, 你地話事啦!  

All,
題外話, 我想俾我個女9月開始學游水, 有冇好介紹.  我係懶媽咪, 冇乜 search 資料, please help! 最好o係沙田&最好曖水啦.
Thanks
0203Ma

TSLiu,
我係wet太, 所以唔識諗親子活動架噃.

chingyu,
麻煩你delete咗頭一句, 因我正一文又唔得, 武又唔得, 但<放任不羈>我認, 大俠?  你知嗎?  我係金庸迷, 最liki令狐沖.

Re:730
諗諗下Sunday度度都迫, 避無可避, 不如投票決定, 喺你哋個名後寫 A, B, C or D
(A) 哈爾賓冰燈節
(B) 濕地公園
(C) 坐昂坪吊車
(D) 其他 (Please specify)

cherriemama
chingyu
danielboy
sumyinmama
TSLiu
tungtungma814
傑傑mummy

One of the choices

[/quote]

I vote for (A)

(B) and (C) seems too hot. May we go there together later? I am interested in these two places too.

danielboy 寫道:
(A) 哈爾賓冰燈節 - chingyu
(B) 濕地公園
(C) 坐昂坪吊車
(D) 其他 (Please specify)

令大俠, 你有什麼preference 呢?

Dear All,
嘩﹗懶左一陣無上黎啫,又要追返之前資料﹗大家果然無因為放暑假偷懶,佩服﹗

heiheima,
嘩﹗你呢次旅行好吸引,流晒口水,相信 thomas 玩到好開心好難忘﹗遲d我都要去下﹗

chingyu,
睇你寫 alicia 個段好痛快,皆因有時 sarah 都係要人講下反話先聽,特別係佢想發脾氣時,我就話:你想喊?你準備扭計?你想喊就喊啦﹗    佢就會話:無呀﹗唔係呀﹗(然係死忍,我又可以逃過一刧﹗    不過唔知呢招咩時候失效﹗)

sumyinmama
‹ 上一主題|下一主題