用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006 SC Lower 家長!
樓主: TSLiu
go

2006 SC Lower 家長! [複製鏈接]

Re: 2006 SC Lower 家長!

尋晚番到屋企見成績表公文袋響地下, 心知不妙, 搵搵搵, 比我想像中完整, 至少冇剪開幾份, 不過就畫花晒, 即時向naoki問話, 佢話係工人同意佢畫, 問工人工人話唔係, 我心想9成係naoki講大話, 再問佢又話唔係佢畫係工人畫, 佢個樣仲要9成似, 我真係好驚訝佢講大話個樣咁神似, 結果我同佢訓話左一輪

成績表好似無得補領架可?

傑傑mummy
thank you

LittleIsaacBoy
我未聽過咁細個有鼻敏感, 都幾煩wor

chingyu,
唔好咁悶! 不如好似danielboy話齋, 攪吓gathering啦! 其實我都打算返學前帶Thomas去多一次海洋公園, 您地有無其他好介紹 一齊去?

LittleIsaacBoy,
Thomas都有鼻同氣管敏感, 我都有時去以下topic(心聲留言)學吓點做.    

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=649071&forum=17&425

chingyu, danielboy,
dandan都好有新聞觸覺﹗ sarah 去玩當然開心,d房都係維多利亞式,好靚,但唔係好得意,不過間房係最高層,又對著個海,好鬼死舒服就真﹗danielboy, 你要好好休息,快d好返﹗

心心:
唔知係唔係sc成績表無留底,所以話若家長唔見係唔會再發,但你既情形,試下問下學校可唔可以再發﹗希望你成功﹗

summer gathering﹗    7月30日我都得呀﹗唔知大家有無好建議,去邊好呢﹗

sumyinmama

心心:
成績表寫明無得補領架..似乎你要放d很安全小朋友拎唔到的地方.

danielboy:
話比dandan知,葉劉家下好靚啦. 我早幾日一睇佢 “無出聲個樣” 真係靚好多. 遲d佢一發言就唔知la...
長隆 – 上次去到門口無得入去很可惜. 你覺得environment / facilities / hygiene ok嗎? 是否玩一日夠晒呢? 我怕現在去很熱.
730 gathering: 去邊到玩呢? Will your husband and HeiHeiBa go to this gathering?  It is very important to us.      

LittleIsaacBoy:
鼻敏感- 我+my hb+my daughter 都有此問題. 我想要移民才ok
鼻敏感 的確會引至 黑眼圈.
嚴重真的要做手術, 否則用吸氣劑, 但我醫生親戚話 “如無必要,最好唔用”
有毛毛公仔最好wrap好, 不要有pets, 保持室內空氣流通.

TSLiu,
I also will bring Alicia to Ocean Park during summer holiday.   

sumyinmama,
好似住hotel可以玩兩天disney, is it true?
How much per night? I heard that they always upgrade the room.
How about dinner?  Did you enjoy inside the hotel or go into Disneyland?    

試o下睇耳鼻喉科黃海清, 我就 ok 喎, 淨係辛苦時食幾日, 之後冇事不用食藥, 唔貴的, 可問o下專業意見.
and 兒科個醫生就教我將床頭墊高 (即張床輕微傾斜), 咁抖氣會順暢d, 訓得好d.  我個仔由 bb 時發現佢鼻寒好犀利, 好似要好辛苦索d氣入去, 又係訓唔"林", 墊高左張 bb 床之後係有d改善, 你試o下無妨.
0203Ma
LittleIsaacBoy 寫道:
心心
差D忘記同你say Hi  

唔知你地D小朋友有冇鼻敏感呢? 我就好煩惱啦, 唔知係咪開得冷氣多, Isaac每晚臨訓前都鼻塞跟住就猛’索’鼻, 仲係’索’到好大力個隻, 而且一晚仲例必醒幾次, 攪到無覺好訓, 如果食住藥就會好D, 但我又唔想佢食咁多藥, 總之見到佢就辛苦啦, 我又唔知點樣可以幫到佢, 令佢可以舒服D, 最慘就係佢同我個黑眼圈越厲越大越厲越黑, 好慘呀!  

[quote]
心心 寫道:
LittleIsaacBoy
welcome, 我都認得出你....個仔

死啦, 我完全唔覺得naoki有唔捨得, 其實佢一路都係佬型, 好無感情果種佬   

相反同佢同屋苑果個女仔好唔捨得, 個女仔仲要求naoki送佢一張相, 而叫naoki個姐姐如果落樓下玩要打比佢
[/quote]

My son also has the same problem.  The doctor said he need an operation as there is not much space inside the throat that make him breath hardly.  However, the situation will be improved when his head grow bigger.  Get the pillow up will make him breath easier and also try to get him swim as much as possible will also help.

-----
試o下睇耳鼻喉科黃海清, 我就 ok 喎, 淨係辛苦時食幾日, 之後冇事不用食藥, 唔貴的, 可問o下專業意見.
and 兒科個醫生就教我將床頭墊高 (即張床輕微傾斜), 咁抖氣會順暢d, 訓得好d.  我個仔由 bb 時發現佢鼻寒好犀利, 好似要好辛苦索d氣入去, 又係訓唔"林", 墊高左張 bb 床之後係有d改善, 你試o下無妨.
0203Ma

sumyinmama,
維多利亞式? 仲啱! 其實even我後生時都唔鍾意得意佈置, 公仔擺設etc, 我為DanDan咋, 既然無得意野, 咁我諗下去Disneyland Hotel俾自己休息下好過啦! 唉! 但隻佬邊有咁浪漫?  30/7 諗d indoor野好唔好?  天氣太熱, 又擔心落雨.

chingyu,
Honestly, 我從來唔覺葉劉醜樣, 係DanDan suddenly爆句咁野出黎好好笑, 葉劉個新髮型其實好好睇添, 佢一向係發言時黑人憎d啫, 皮笑肉不笑咁.  長隆各方面都OK, 小朋友會好開心.

心心,
SC無keep copy無record, 所以遺失成績表無可能補, 但your case is different, 唔係遺失, 你有成績表噃, 畫花咗啫, 一於死 lur.

Hi chingyu,
我都覺得呢隻hello kitty好得意, 所以先用黎做大頭照!

Hi danielboy,
好番未呀? 休息多d啦! 30/7如果係下午我都OK wor!

Hi issacma,
鼻敏感真係幾頭痛, 我自己都有鼻敏感, 每逢轉天氣, 空氣污濁.....就不停索鼻兼打刻嗤, 我最高紀錄係連續打15個刻嗤, 食藥噴鼻都好難斷尾, 後來學識游水就日日游, 之後真係好番晒! 所以教識issac學游水啦! 好好o架!

Hi 心心,
試下拎張成績表返學校叫老師換過另一張啦! 唔試過又點知唔得
呢!  

各位:
我返o黎喇! 去完9日北海道, 真係散晒! 但好好玩! d花仲好靚o添! 難得係阿仔好行得, 日日早出晚歸, 可能有朋友仔陪唔同d!
730我唔得, 以後o既sunday我只可以早上 or 下午3.後, 因阿仔要返香兒, 要捱半年!
妳o地唔o使就我, 玩得開心d啦!

HeiHeiMa,
Anson 4歲已去兩次Japan,真爽!
我都plan出年去 Hokaido,是否自遊行? 記得留番d料比我呀.     Gathering 可以3點後join埋一齊ma. Alicia一早都要返 gymnastic.

danielboy,
sorry 長氣問一句.. 長隆一天夠嗎? :idea:

sumyinmama 寫道:

傑傑mummy, vivikay,
sarah 呢兩日都話要返學探 ms lee 同 ms scott, 仲話cckg 返學都可以返 sc 探d 老師,我諗可能老師同佢講過﹗

sumyinmama

Hi sumyinmama,

My daughter also said she miss the teachers very much. She doesn't want another teacher for lower class.

vivikay

傑傑mummy ,

you probably right, our class has 29 students and splited into 6 classes, there will be around 5 to 6 students go to same class.

vivikay

chingyu:
係自遊行, 都plan o左好耐, 如果妳想出年暑假去, 要早d plan, 因為好快full! 到時提我比料妳!
我730一定唔得, 約o左人, 其他星期日可以諗諗!

HeiHeiMa,
Welcome back!  我覺得你好偉大呀!   我帶親DanDan去旅行未試過覺得好玩架, 我開心都因為Daniel玩得開心, 我次次只係就佢玩佢啱玩既野, 揀佢啱食既野食, 我都好想plan summer 去 Hokkaido or April 去睇櫻花浪漫一番, 但我淨係想自己去, 飛起DanDan, 我係咪好衰呀? 香兒返咁耐, 咪有排都約唔到出來玩.

chingyu,
如果唔mind 行程緊迫, Alicia又唔洗nap, 長隆2D1N都OK既, 但就無得enjoy 酒店facilites, 游下水relax下, 我年紀大, 怕辛苦

sumyinmama, cherriemama & all,
30/7有咩suggestions?  Actually, 唔一定呢日, 但全個暑假我得30/7呢個Sunday free, 反而Saturday afternoon 我OK噃, 但我估多數人要學野, 所以無提議Saturday啫.

cherriemama,
仲咳呀 but today is already the third day, 所以已經咳少咗.

all,

攪活動我都想去, 但要睇下時間夾5夾到 我成日都甩底   

tungtungma,
就係知你貪玩, 等緊你蒲頭, 30/7你幾點鐘OK?  一於就晒你, 睇你仲點甩底 So far 得 DanDan一個男仔咋喎, 發達喇!  

Danielboy

Pls check pm

Daniel said he misses his friends again this morning.  He particularly wanted to speak to Isaac.  Please check PM for my reply.

cherriemama, phywong, 0203Ma, Chingyu, TSLiu, Danielboy

Thanks for your advise. Touch wood, "黎"兩晚Isaac終於可以一覺訓到天光, 希望可以keep住啦.

30/7 gathering 我要遲D先confirm到去唔去到

danielboy:
同佢o地去旅行o者, 唔算偉大! 有o左個細之後, 唔多唔少都有d犧牲, 去邊食乜都要以佢o地為先, 不過而家大個d, 見到佢o地去完之後學o左多d o野, 自己都覺得好開心!
其實北海道比想像中都有唔少o岩佢o地o既o野, 賞花之餘, 可以帶佢o地浸溫泉, 我初時以為佢唔肯浸o架, 點知佢浸上癮! 除此之外, 仲有海洋館(睇企鵝巡遊, 餵海豹, 摸海星...), 熊牧場(睇熊表演, 鴨賽跑, 餵熊...), 動物園(有香港睇唔到o既動物, eg.北極熊, 犀牛, 企鵝, 箭豬, 長頸鹿, 鹿, 貍貓...), 冰凍館(玩冰梯), 又有唔同工房, 睇人做玻璃, 芝士, 葡萄酒, 朱古力..., 我o地夜晚仲玩埋煙花o添呀, 所以帶埋佢o地去都有好多o野o岩玩! 不妨考慮o下!
至於saturday, 我反而free o咼, 除o左夜晚要學游水, 日頭都可以出o黎! 不過妳o地今次約o左先, 仲有機會o既!
‹ 上一主題|下一主題