用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 荔天家長交流區
樓主: mameme
go

荔天家長交流區 [複製鏈接]

Re: 荔天家長交流區

講開+車費,今年我就真係覺得+得好離譜,我嗰區+咗成$80一個月,一年即係$800,學校又無意見喎 燃油費係+得多,但勢估唔到車費+得重多,但係我又要就範,因為除咗學校既校巴,亞仔就無車返學     
穎妍媽咪 寫道:
[quote]
糊塗 寫道:

但今年的車費加了很多   

係呀!因為今年燃油費加得很犀利.
糊塗 ~ 你覺得校巴公司服務如何呀?[/quote]

pam

依...睇黎好大機會同你囡囡一班呢! 我有問佢好唔好玩...佢話麻麻地, 話教既野好似幾深, 返到屋企一睇張paper, 係教greeting...呢隻衰豬...k2 已經學左啦! 你話佢有幾醒喇!!

我睇禮堂集合既...大約有3-4班左右, 門口係唔入得架, (仲有家長因此同守門口姨姨嘈交...鬧到面紅耳赤...仲俾其他家長鬧..叫佢唔好讀呢間 )我都係送入閘口行兩步就要返出去喇! 不過唔洗擔心, 一入到去隨即有導師指引佢地排隊, 我企閘外睇到佢地上課室先走, 見一路都有導師帶住既

我見今日都有唔少穿校服既返去, 唔知係咪興趣班呢?

嘩...一加就80...加幅又真係幾大喎! 其實果邊既交通又係唔太方便, 希望會不斷改善啦, 好似我呢類...睇地圖就係三四條街之隔, 但行要半個鐘...又無車到, 自己車要兜個大圈...油錢差唔多, 唯有坐校車囉 :-|

嘩!唔使咁激呀?返英文班咋喎...... 唔使搞到嘈交呀?  

事因就係佢硬要帶個女入去, 話個女第一次黎又咁細個, 無理由唔俾家長帶入去, 但守門姨姨亦有道理, 因校規本來就唔准, 因要避免有閒雜人故意擄去小朋友, 責任重大, 但經常有家長違規, 上一個姨姨被學校辭退就係因為放左d 家長入去, 該家長仲上埋課室搵個小朋友, 所以守門姨姨態度都幾堅拒, 再加上有舊生家長插咀, 果位家長既言詞變得更橫蠻, 繼而企係校門大聲數學校有所不足, 咪導致其他家長叫佢唔好係度讀囉!

pamcheung,

我唔清楚了, 因小朋友沒有參加閒日的課外活動.

pamcheung 寫道:
Hi 糊塗, 我見荔天網都有一些課外活動是在閒日課後的, 如果參加這些活動是否就沒有時間在學校做功課? (都係2:10開始)
之前聽說荔天功課重, 都有d擔心, 好在有你地d有經驗嘅家長嘅意見先定d, 是否一般都可在導修堂完成功課?
穎姸媽咪, 高年級d功課繁重嗎? 你們的小朋友都在學校訂飯嗎? 謝謝各位意見  

Re: 荔天入學評估

穎妍,

校巴的服務尚算可以啦, 不過我喜歡他們用的大巴(較安全和新).

各位媽咪,

我都見過荔天的姨姨, 她們好有責任心的。事故有次星期六課外活動後, 有個一年級的小朋友要自行回家, 但姨姨就要他等家長來接送(因小一實在太細了), 但小朋友強行走出大閘哭鬧著說媽媽在公園等他, 最後姨姨call了當值老師出來處理。跟著下來的星期六, 所有自行回家的小朋友都要簽名登記才可自行離去。

糊塗

mameme, 原來係咁, 咁學校方面真係冇錯喎

荔天的姨姨都有責任心,我就放心比女女讀。

面試時見到連負責清潔的職員都常常笑住口跟小朋友們打招呼, 職員很和藹可親, 感覺幾好. :

糊塗, 校車公司話我地條線係28座嘅中型車, 大巴較安全嗎?

我都覺得班校工好好, 註冊當日仲專登提我校門外常抄牌而且註冊需時, 最好搵停車場泊, 由此可見起碼唔係 '事不關己 己不勞心'既處事態度

若只論果位家長件事, 我覺得校方既規則都係為學童既安全著想, 好理所當然, 做家長既唔肯合作...確實係難為班校工, 而且只係行兩步路已經有導師接應, 6歲既小朋友絕對能應付, 家長都應該對子女有信心呢!

mameme,
你有冇睇過你要拾幾耐車程先返到學校呀
mameme 寫道:

嘩...一加就80...加幅又真係幾大喎! 其實果邊既交通又係唔太方便, 希望會不斷改善啦, 好似我呢類...睇地圖就係三四條街之隔, 但行要半個鐘...又無車到, 自己車要兜個大圈...油錢差唔多, 唯有坐校車囉 :-|

若果搭的士...大約10-15分鐘, 視乎駛唔駛停燈位, 我今日發現有一架巴士途經, 但距離學校都5分鐘路程
Babyruby 寫道:
mameme,
你有冇睇過你要拾幾耐車程先返到學校呀  [quote]

穎姸媽咪, 高年級d功課繁重嗎? 你們的小朋友都在學校訂飯嗎? 謝謝各位意見  

就計四年級, 4:00回家, 4:30開工, 好多時6:30前完成,(小囡在校很識"善用"時間,有時會完成半數功課,不過,星期二和四就不能)我覺得OK, 洗澡後, 再做網上功課~中文每日一篇, 英文每日一篇(自費)及溫習, 吃飯 和看電視, 最後.
小囡是在學校訂飯的.

穎妍媽咪, 咁囡囡幾點有得瞓? 每晚都要溫習嗎?在幼稚園只有評估前輕輕讀吓書......

如果以其他交通工具計,由屋企搭車返學校就15-20mins,不過如果搭校巴就要一個鐘先返到嚟,實在車程就半粒鐘到,我個站返學係頭站要,放學係尾站,住係我隔離座嗰兩個女仔(p.5 & p.6),佢家就選擇叫佢哋自己搭車返學,但係我個仔咁細根本就無可能,所以谷住1年要比多$800都無計,鬼叫我而家肉隨砧板上咩,係要任人剁+la!

穎妍媽咪, 咁囡囡幾點有得瞓? 每晚都要溫習嗎?在幼稚園只有評估前輕輕讀吓書......

希望10:00前上床, 就要看佢自己. 我只要求她將當天學的中文和英文課文讀2次, 就ok.

穎妍媽咪,

請否要9月1日開學才知道邊個做班主任呀?

糊塗

0我.咁你有冇上學校個site睇笫時囝囝要幾點上車呀,我就比較好彩,我個係大站(如果以佢以家個site咁睇),一個站就到學校,7:40先上車,放學都係,如果參加興趣班就要兜耐d拉
mameme 寫道:

若果搭的士...大約10-15分鐘, 視乎駛唔駛停燈位, 我今日發現有一架巴士途經, 但距離學校都5分鐘路程[quote]
Babyruby 寫道:
mameme,
你有冇睇過你要拾幾耐車程先返到學校呀  [quote]
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題