用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 荔天家長交流區
樓主: mameme
go

荔天家長交流區

Re: 荔天入學評估

自己帶飯要自備餐具, 不過忘記了,可向飯堂暫借鐵义和匙.因為我們學校都愛環保,飯堂少用即棄用具.

[quote]
糊塗 寫道:
在學校訂飯就包餐具,但自己帶飯就唔知了.
.[quote]

贊成
mameme 寫道:

[size=medium]咁多位媽媽, 若果我將呢個topic改為[size=large]荔天家長交流區[size=medium]你地讚成嗎?

我見暫時未有荔天其他留言區, 又難得有 糊塗 & 溫柔 兩位, 解答咗唔少問題, 實在好多謝兩位&其他媽媽, 我地可以多 d黎呢度交流下 互相幫忙呢!

若果有媽媽讚成...我先改topic啦, 或者你地另開一個...就記得預埋我喇!

糊塗,
我上次係迎新日聽校長話sat 課外活動後會有校車接送,是否真的嗎??
糊塗 寫道:
學校都有很多課外活動適合小一的, 好似有小提琴、珠算、劍橋英文、畫畫班.....(不過是在星期六要自費的)

而平日的功課不算多亦不算深, 如果小朋友自律都很快完成的, 學校每日都有一堂導修給小朋友做功課的.

hehe..我個囡都係
mameme 寫道:

我個小朋友唔算自律呢! 希望導修堂可以幫到忙就好喇!  

Mameme, 讚成改topic, 很貼題 , 想問星期六d活動, 收費大概怎樣?

Re: 荔天家長交流區

[size=medium]改左喇!今日開張大吉!       

[size=medium]祝願...我地每位小朋友開開心心在荔天大家庭學習, 健康快樂咁成長, 希望各位媽媽都心想事成 ! 大家一齊努力啊!         

荔天家長交流區

穎妍媽咪 welcome back   係呢個topic...你囡囡係大姐姐呢! 開學日子越來越近...有好多機會要請教你地, 請多多賜教喇!   係呢...你囡囡p.1-5都係荔天學生嗎? 多d黎分享吖!

穎妍媽咪 寫道:
sorry, 現在先回覆, 剛剛旅行回來. 小女升小五.

其實我都唔係知好多,我個仔今年升p.2,當我睇你哋lee個topic時就發覺今年小一同上年就有好多嘢唔同,所以我就無乜插咀,不過如果大家有d咩問題,我知道既就一定會話比大家知!
mameme 寫道:

[size=medium]咁多位媽媽, 若果我將呢個topic改為[size=large]荔天家長交流區[size=medium]你地讚成嗎?

我見暫時未有荔天其他留言區, 又難得有 糊塗 & 溫柔 兩位, 解答咗唔少問題, 實在好多謝兩位&其他媽媽, 我地可以多 d黎呢度交流下 互相幫忙呢!

若果有媽媽讚成...我先改topic啦, 或者你地另開一個...就記得預埋我喇!

我想回應,上學年的星期六課外活動是没有校車接送.如新學年有的話,就太好啦!
[quote]
Babyruby 寫道:
糊塗,
我上次係迎新日聽校長話sat 課外活動後會有校車接送,是否真的嗎??[quote]

溫柔

唔好咁客氣啦, 你唔介意幫我地d新生家長, 真係好多謝你地 其實我都志在有d共同話題...大家傾下偈交流下囉! 而且對間學校認識多d 實在好重要, 到時小朋友返左學...個心都無咁囉囉鬈啦

咁你地小朋友參加邊種課外話動呀?

上年課外活動(Sat)是沒有校車接送的, 平日都有(但只限部份路線), 如果今年真的有校車接送就好了   

但今年的車費加了很多   

糊塗 寫道:

但今年的車費加了很多   

係呀!因為今年燃油費加得很犀利.
糊塗 ~ 你覺得校巴公司服務如何呀?

hello, 我都交咗校車費喇, 係呢...以往校車服務好嗎? 係唔係得一個褓母架?

阿囡由小一已是荔天學生,回想四年前,第一次到荔天,當時是一個地盤,看着它完工,小囡是荔天的第一批小一學生,新的校舍給與較好的學習環境,也是我選此校的重要因素,現在,經過校長和老師帶領下,使荔天成為一間十分進取的小學.
[quote]
mameme 寫道:

穎妍媽咪 welcome back   係呢個topic...你囡囡係大姐姐呢! 開學日子越來越近...有好多機會要請教你地, 請多多賜教喇!   係呢...你囡囡p.1-5都係荔天學生嗎? 多d黎分享吖!

mameme 寫道:

hello, 我都交咗校車費喇, 係呢...以往校車服務好嗎? 係唔係得一個褓母架?

校車上是得一個褓母, 不過, 學校會安排d高年級學生幫手維持秩序.

穎妍媽咪

oic 我睇校網...知道喺開學初時, 都會請高年級學生幫助小一新生, 話唔定會遇到穎妍姐姐喎 睇黎你對呢間學校既評語都好好, 你囡囡返學梗係好開心喇!

Hi 糊塗, 我見荔天網都有一些課外活動是在閒日課後的, 如果參加這些活動是否就沒有時間在學校做功課? (都係2:10開始)
之前聽說荔天功課重, 都有d擔心, 好在有你地d有經驗嘅家長嘅意見先定d, 是否一般都可在導修堂完成功課?
穎姸媽咪, 高年級d功課繁重嗎? 你們的小朋友都在學校訂飯嗎? 謝謝各位意見  

pam

上完第一堂暑期班喇, 囡囡聯絡左你未呀? 有3張 work sheet要做啊, 係喎...咁今日有人幫你接送囡囡嗎? 今日9:15去到, 係操場聽神父講話同祈禱, 差不多9:40左右先上課室, 我仔仔個導師叫 廖老師, 唔知會唔會同你囡囡一班呢? 但亞仔話聽到老師講全班有31人啊!

mameme, 我都諗住聯絡你, mud 你入得去咩? 工人姐姐話可以送到去閘口咋, 我問個女佢,話老師好似姓廖....?? 果班好似30或31人, 睇舨黎佢冇你仔仔咁醒呢, 呀,係咪有好多班呢? 你仔仔有冇話個course有冇趣味呢?

各位如有新的資料大家交流下