用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在
樓主: kyliema2006
go

名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在

Re: 名校培育A-Level 狀元優勢是否仍然存在

Annie123,

我諗你誤會左我既意思, 我係話名大學係重要過名中學.  就算你讀到一間名中學但如果你只係讀一間普通大學, 優勢自然弱左.

Annie123,

正如你說:
"當然,冇可能真的各樣條件甚至表現都相似;況且,求職這件事,根本可以牽涉很多 "人性" 影響,例如通常一天中最後面試的應徵者,可能因為見他的人,已覺得疲倦,而對他的出色表現忽略。"

要"各樣條件甚至表現都相似"基本上可能性好底, 仲要靠讀邊間中學而決定請唔請就更加少見.

就我所見十間大公司, 九間(除左第一份工)都係睇你大學讀邊間, 工作經驗加整體表現.  名中學既影響力可能係咁好彩interveiw你果個係師兄師姐, 會有好小好小既著數既.

不過就算讀普通中學撞到師兄師姐都會有小小著數.

[quote]
Annie123 寫道:
大學當然重要過中學,不過如果兩個人都係名大學畢業,佢讀邊間中學,我覺得都會有影響。

我想說說 "名校培育A-Level 狀元" 的情形。

名校大多是精英制,初中讀得不好,可能一早要 OUT,上得中四中五的,大都是叻仔叻女,他們本身質素底子就好,加上學校老師的催谷,補習班的惡補,HKCEE 出較多狀元唔奇。

經過 HKCEE,其實好多經濟許可的,都會去外國讀中學再上大學,即使不去外國,都正如有人說的拔尖,根本留低讀上去中七的,已唔會係中五時的水平。

至於留下來讀上去 A LEVEL 的學生,可能會被生活現實影響,有不同的成績。

正如我說,很多家庭環境許可的,都會早早就出國讀中學,即使唔係已離開香港,都可能一早已安排離開,根本志不在 A LEVEL。有後路後著的人,我不覺得未必會盡全力應考。

這個 "有後路後著" 的因素,中五時未必明顯,中四中五孩子還小,名校競爭大,學校 ( 尤其名校) 可能依然有那種努力讀書的風氣,孩子亦想拿好成績,讓父母開心,令自己光采。

到中七時,孩子大了,會想多了,心想反正出外讀書,A LEVEL 也不會用十乘功力。有些孩子可能甚至家中有一大盤生意等接手,即使上到大學也不需要如何用全力,將來都會是公司老板。這,我亦覺得是大部份富豪下一代讀書都馬馬虎虎的其中一個原因。

其實,在地區學校或非名校讀中六的,HKCEE 也不會太差,HKCEE 成績太差的,可能根本沒有學校收。有機會讀中六的這些學生,可能部份在初中,成績未必很好,甚至因為各種原因,胡胡鬧鬧就過了。到了HKCEE,可能成績也是 "曼"車邊,才能入到中六。其實,在中五放榜,中六選校時,學生都會接觸多了升學/就業的資訊,中五畢業生,說大不大,但生活壓力明顯開始來了,他們會留意到,中學畢業,可以有多少工資,大學畢業,可以有多少工資,他們會見到,如果沒有學歷,可能真的會生活艱苦得多。懂得為自己打算的,都會意識到要努力,希望可以入大學,將來改善生活。

你要清楚知道一件事就係, 出狀元的地區學校, 佢地的預科生收生標準係會考26-29分(理科, 30分已經可以拔尖),就算佢地要求的分數咁高, 但佢地的預科生全部都係原校生,完全唔收外來生,因為原校生而達要求都收到滿額, 基本上要原校升中六都好難, 所以絶對唔係掹車邊先上到中六, 呢點你要清楚

傳統名校無理由收中六生要求會低過呢d區校, 你講都無人信啦, 同埋你批評區校學生的成績前, 你要先了解下呢d區校成績先, 唔好亂咁話人成績差, 而家d區校成績好多都同傳統名校差唔多咋, 話人地胡胡鬧鬧, 其實係人地成績好你唔肯認啫

annie123

好同意,其實好多靚位,靚公司 都已比老細D 世姪(當然係名門後代,名U 畢業) 早早睇實晒架,咁當然佢地都要去見工啦 ,面下試都叫做係大家做得好睇D咁解嘮 !

你見過真正名牌公司D PR 係有幾多係屋村出身?當然凡事有例外,靠實力打併係有的,但初入行就比較少見啦 。

是你誤會了,我並不是說,會有公司會看讀邊間中學決定請唔請那個人。

正如我之前說,我是個很 scientific 的人,要比較,就要科學地比較。要科學地比較兩個情形,一定要假設其他 conditions 係一樣或類似;如果唔係,不如唔好比較,就此而已。

"少見" ,即係唔係完全冇影響。因此,話讀名中學冇著數,scientifically,我點都唔同意。

當然現實係點,當然係另一回事。有時搵工係靠人事關係,我表弟係美國某二流大學畢業,但他大學同學的爸爸係大老板,而家表弟幫佢舊同學手,做大証券行頭頭。但我總不能就這樣說,讀二流大學有優勢吧。

[quote]

要"各樣條件甚至表現都相似"基本上可能性好底, 仲要靠讀邊間中學而決定請唔請就更加少見.
[/quote]
Msma

Msma,

你講得好對, 係"名U 畢業", 唔係名中學.  我亦好同意有好多好位係留番比名門後代, 就算佢地唔係名U 畢業,  其他人都係無得爭.

annie123 ,

如果要夾硬做一條公式, "讀名中學=搵工有著數", 我唔係好同意.  除非呢份工只要求中學畢業. 始終中學只係求學過程中一個中段部份, 讀一間有名氣既學校係就讀既時候係有優悅感, 但到考u都係睇成績, 見工更加好少問你中學d野.  有幾何d同事會問你讀邊間中學, 最多都係問你讀邊間u.  所以條公式係 "讀名U=搵工有著數"

[quote]
Msma 寫道:
annie123

好同意,其實好多靚位,靚公司 都已比老細D 世姪(當然係名門後代,名U 畢業) 早早睇實晒架,咁當然佢地都要去見工啦 ,面下試都叫做係大家做得好睇D咁解嘮 !

你見過真正名牌公司D PR 係有幾多係屋村出身?當然凡事有例外,靠實力打併係有的,但初入行就比較少見啦 。

[quote]
我點會唔肯認?
我的孩子未上到中學階段,無須出面維護名校。

我只係想講,個人家庭背景,會影響學校成績。
一個有後路有後著的人,係唔會迫到他盡全力讀書。

而對一 d 背景較輸蝕的孩子,知識的確可以改變命運。

這個情形,在預料至大學最常見。

我自己讀的大學,國內去當地升學的學生,明顯比香港學生努力得多。

[quote]
其實係人地成績好你唔肯認

所有名校校長都要接受現實, 唔好賴呢樣賴嗰樣,諗下之後點做好過仲實際

Changing the school syllabus into IB may be a good choice to avoid the yearly publication of open examination results in Hong Kong!  

annie123

唔好興,呢度d網友都叫係有道理講的人來架啦 。

道理不同嗟,你唔好嬲
Msma

BoBoCute:

Vernique 2005,
It is true that some companies prefer recruiting those finished HKCEE before going overseas to ensure a certain level of competence of Chinese Language.
As I recall, those who took French instead of Chinese in F.4-F.5 complained to me about being rejected by the govt and similar organisations.  
So going overseas before F.6 has its own pros and cons.

Yeah.  I guess what you said is right (even though I was interviewing for a Eng Lit teaching post)  :)  
I got the job though, most likely because the most ideal candidate that the school was looking for didn't apply. hahahaha!

I also heard that those who took the French program in  Form 4-5 are having a harder time when they go out to work.  According to my secondary teachers in HK, it's quite easy to get an A in HKCEE French, so those who want to get 10A's might take it as an additional subject.  However, they strongly suggested students to take Chinese and French simultaneously.

如果佢地有後著一早考完會考就走啦,都唔會等到考會al先走啦, 點會咁傻係度浪費時間呀,貪好玩咩, 留得係度考al都打算本地升學或al成績對佢地升學有幫助, 如果唔係考al做乜?早d過去好過啦!好得閒, 未辛苦過呀

同埋一個人應該認真做每一件事, 既然要考al就要全力以付, 如果好似你咁講, 咪即係話名校生做事唔認真, 咁你對佢地有用心機讀書又所謂有後著的人唔公平, 你又唔係佢哋, 你又知佢無出全力

都有人有後着但仍考A-level嘅!我那時也是出國前考A-level,所以冇盡全力兼冇乜壓力。眼見冇後着嘅同學(家庭環境不能應付出國讀書)真係讀到係library一面哭,一面讀,太大pressure。
有後着考A-level不是太辛苦,因為沒有pressure。
我個間名校都係一半同學可以應付出國讀書嘅$,HK 有U 收就唔會亂出國。

'一個人應該認真做每一件事, 既然要考al就要全力以付' 冇錯係正確,但始終係人,好難做到100分。

總之勝者為王,5A學生都係好出色!那些因有後着而未盡力的就算不是輸學習能力,都係輸咗EQ or whatever it is called.

annie123

其實好似你小心眼咗先啱喎, 我句說話係咁喎

你話知識可以改變命運, 其實都啱架, 因為就算你幾有$都好, 你唔虛心學習, 不善理財, 遊手好閒, 最後咪又係得個吉

你睇d唔睇d, 就話人無理, 其實好明顯呢個係比喻, 當中除咗第一個你寫係代表你之外, 之後的你係代表世人, 唔係針對任何人喎, 你淨係睇後半, 引用又淨係引用後半, 如果其他人又無睇晒之前的發表, 好容易令人會誤,