用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進
樓主: kidslover
go

06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進 [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

Dear HY412,

"如果成績好的, 在四年級時校長會向男拔/協恩推薦"

其實係咪只睇4年班的成績,定係1-4年班的成績呀?

simoomhot

Hello ChiChiPaPa,

你真是一位有趣的家長, 呢幾晚真係同大家 chat 得好開心, 我個人覺得老師應該大約知道同級各班的成績, 因公平起見, 老師在考試期間是要交換試卷批改, 以防有老師對自己班學生評分較為寬鬆, 而且, 他們要經過開會後才發放成績表, 話唔知道隔離班分數的資料就有點兒牽強, Anyway, 我都相信各班的成績應該相差不大....

Hello HY412,

你所提及有關校長接見和推薦的傳聞, 我也有從同事口中聽過, 因為都唔知好彩定唔好彩, 我公司起碼有四位同事的小朋友在宣小就讀, 有兩位仲係今年的小六畢業生, 她們告訴我宣小校長是十分樂意幫學生寫 reference letter. 但如果你的小朋友是級別中 top 10 加上有一樣樂器已考到八級或以上程度, 她會於五年級開始陸續接見該批家長和學生, 了解他們對升中睇法和選擇那間心儀的中學, 為他們撰寫推薦信, 據講成功率十分高, 而普遍宣小家長都十分希望有機會攞到呢封推薦信, 所以好努力摧谷小朋友考皇家試...That's why 我會安排小女這個暑假開始讀五級樂理班....

晞晴媽咪    

我都 chat 得好開心,尤其是ChiChiPaPa同囡囡的對話,我睇完又睇,囝囝仲問我點解係咁笑     

Hi, All

It is very enjoyable to spend time here.  It is funny and informative.  Most of all, we share and realize the similarities and difference of every child and parents expectation.  Too bad I am not sure if I will be able to be around for the summer vacation.

Hi,Simoomhot!

阿囡話清潔獎大約每班五名。

學校會將D相放上網。如果我見到有進步獎的相,話妳知。(上年,唔覺有。)

Hi 晞晴媽咪,

**聽聞**呢封推薦信是用於初中自選派位 interview 時用的, 校長會了解及紀錄  top 10 家長的意願, 以便提供其他家長 ( 宣小六年級生 ) 應該挑選哪類型中學而取得高的"命中率", 因為如果不入 top 10 而硬要入"勁"名校, 校長會覺得家長浪費了第一輪自選學校的機會 ....

**聽聞**測驗卷之改卷老師, 每科只由一位老師改哂全級學生 D 卷, 以確保沒有偏私, 至於考試卷, 照道理亦會由一位老師改哂 ...

Hi ChiChiPaPa,

校網上哪個位置可以睇到進步獎和清潔獎 ? 囡囡上學年有清潔獎, 我以為好似幼稚園咁, 成績唔好都比番張 "xx 獎" 加以鼓勵  

Hi simoomhot,

因為已經不用返學, 無法再去問六年級生多一點資訊 ( 有 3 個同囡囡校車, 是 top 10 學生, 所以收到好多料    ) .

相信是看四年級上學期成績, 因為在五年級時呢 d 勁叻的學生會消失. 我覺得如果四年級上學期有好成績, 相信在二,三年時的成績亦不會太差, ( 我估 ).

Hi HY412,

可能睇唔到。因為要上台攞獎先有相。但是我們一定可以睇到晞晴媽咪囡囡攞獎的相。

應該 100% 睇唔到 , 因為都無叫囡囡回校領獎. 不過可以睇到晞晴媽咪囡囡個真面目     

ChiChiPaPa 寫道:
Hi HY412,

可能睇唔到。因為要上台攞獎先有相。但是我們一定可以睇到晞晴媽咪囡囡攞獎的相。

Hello 咁多位,

點解大家會有興趣見下小女嘅真面目, 哈哈, 其實呢度有唔少家長都識佢, 希望第時有機會在學校活動中可以親身同大家打過招呼, 傾兩句...

Hello HY412,

其實我囡囡今日星期六都無返學校參加畢業及頒獎禮, 因每年只有各個級別和全校頭三名會被邀請, 小女其實已於成績表發放當日在禮堂上台攞左獎狀, 佢話遲 D 就可以在學校內聯網睇到嫁啦.....

晞晴媽咪    

晞晴媽咪,

我有一次在學校見過妳囡囡(好似係初弦,唔係太記得),所以,都算已經打過招呼。佢係一個好活潑、好開朗和好多野講的小女孩。

Hello ChiChiPaPa,

如果你講得出小女是一個好多野講的小女孩, 咁你九成九無認錯人, 哈哈, 係呀, 她剛剛於暑假前加入初弘, 是鄭 sir 的 A 組, 我覺得能入到樂團對佢是一件好事, 因為她不想在其他同學面前被比下去, 所以比之前更認真練小提琴, 而早兩星期鄭 sir仲升左佢職做 1st violin. 佢返屋企講比我聽時開心到不得了, 我咪乘機鼓勵佢要認真練習, 否則 鄭 sir 會炒佢魷魚...哈哈...

P.S.: 我估我個女應該係見過你同認得你, 因佢話過比我聽你好高大靚仔架, 哈哈...

晞晴媽咪    

Hi All,

Talking about Hei Ching Mum's girl makes me join in.  She is really a smart and cheerul lovely girl.  She is so sweet and sociable.  I always see her pictures on the school album.  That mean she is so active and happy at school.  Whenever I see her, I feel so happy becuase she is always calling me with her big smile.  I wish my girl can be in the same class to share more of her cheer.  And of course if can learn from her will be great!

Only class 1rd, 2nd and 3rd and Good Academic and Conduct Award are invited on stage to take pictures.  For other improvement, cleaning, best writer and etc are only presented in class.

晞晴媽咪,

講起「被比下去」,和我個 囡在一年級一起學大提琴的 同組同學都已經係高弦和交 響的成員,只有佢重係初弦 。我個囡就唔似會介意。

其實囡囡好幸運, 被編去很好的一組,雖然係 同組最差的一個,都有番甘 上下。只係佢花在練大提琴 的時間比同組同學少很多。 我相信她將來在宣小畢業, 就算係包尾,都一樣係有番 甘上下。

係喎。今日初弦話八月會去 英華小學。
該用戶已被刪除

K&J,

想問吓學音樂係點樣去分ga?

我quote番twosonspa 的answer:
宣小老師會根據小孩的體型, 嘴型, 手指等先天條件為學生選擇適合的樂器.

如果分去D唔鍾意咁有冇得轉呢?

想轉,可以contact音樂科黃主任,問下佢既意見。
該用戶已被刪除

講起「被比下去」,和我個 囡在一年級一起學大提琴的 同組同學都已經係高弦和交 響的成員,只有佢重係初弦 。我個囡就唔似會介意。

其實囡囡好幸運, 被編去很好的一組,雖然係 同組最差的一個,都有番甘 上下。只係佢花在練大提琴 的時間比同組同學少很多。 我相信她將來在宣小畢業, 就算係包尾,都一樣係有番 甘上下

Your daughter is really lucky because it's great to have your fully support and confidence. Actually there are lots of compliments from my son to her, happy, lovely and like to "tickle" her friends.

Hi ,各位 !
我個女今年九月入讀宣小小一(新生), 請大家給我一些寶貴的經驗, 因為不熟悉所以有少少驚.
多謝晒!!

Dear HY412,

Your new bag is really pretty  

I handed my books to your friend.  Thanks for your help.

Hi Twosonspa,

多些入來同我地傾計

Hi ChiChiPaPa,

呵呵 !如果用我仔同你個女比,我就更比下去,因為我仔仲未入到樂團,可能因素很多,但我覺得係同跟出名老師有關係,我仔係跟唔出名的老師。      ANYWAY, 你係一位好出色爸爸,我老公要跟你學習學習

Hi HY412,

你囡囡書包好吸引,咁快就買到,多謝你上次的資料,買齊晒書未?  

Hi Nanabi & 晞晴媽咪,

你地都有個好出色囡囡,都係常常上台攞獎常客。
我今日有去宣道買書,今年有11本書未齊,返佐學至有書,我就好心急睇佐本GE,比我想像中淺,有D放心。話時話未睇九方輸入法。

Hi celina827,

歡迎你加入宣小

simoomhot

‹ 上一主題|下一主題