用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進
樓主: kidslover
go

06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

Re: 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

hi, kidslover,

尋日中午收到九龍塘宣小的電話, 問我候補有位讀唔讀, 叫我即刻去註冊, 於是我毫不考慮, 馬上去交錢, 以後我地可以再做同學仔啦   

wendykan
http://by.lilypie.com/FduOp8/.png[/img]

simoomhot 寫道:
晞晴媽咪,

我同你一樣也計劃好今年年尾考琴試,到下年會考埋長笛,跟住就係5級樂理。

simoomhot

Simoomhot,晞晴媽咪,

我個女大提琴已經報左今年秋季的皇家音樂試,但不是經學校報名的,所以學校個list應該沒有佢個名。鋼琴今年唔會考試,盡量學多一點,而不花時間在比賽歌和考試歌上。聲樂今年就會參加各樣的比賽,而不考試,亦會繼續參加香港兒童合唱團。5級樂理就要和她的導師相量後才決定。朗誦比賽會照參加。游泳會keep住練。其它的課外活動,包括羽毛球、電腦等,就要等開學後,阿囡給予進一步的指示,才知道。

小一、二這兩年已見到課外活動的數量和成績之間有tradeoff。阿囡選課外活動時,我有提醒她,每選多一樣定期練習的課外活動,她會少一些時間溫習,她的平均分可能因此會少三至四分。通常我收到的回覆是「求學不是求分數」,如果覺得辛苦,佢會唔學。在小二開學時,係星期一到星期六,都有野學。到下學期,我囡囡話游水,跟泳天學,要不停游,很辛苦,唔學,自己同D friend游,算了。星期六上畫班,之後立即上初弦,沒有得休息,唔學。

睇下,三年級,佢又會選擇甚麼活動。

wendykan>>
很高興多了個伴一起入讀宣小    

昨天告了假陪囝囝過了他幼稚園的最後一天,不知道你有否也有去學校。見到十幾個BK 認識的家長,好不熱鬧。

wendykan 寫道:
hi, kidslover,

尋日中午收到九龍塘宣小的電話, 問我候補有位讀唔讀, 叫我即刻去註冊, 於是我毫不考慮, 馬上去交錢, 以後我地可以再做同學仔啦   

wendykan

晞晴媽咪,

請不用擔心,小兒並不覺得小三課程辛苦,還讀得很開心,相信你們最擔心係功課量,我覺得同二年級沒有太大分別,每天平均四至五樣(已包括工作紙改正及默書改正等),數學通常有兩樣,中文有一至兩樣,英文是最少功課,好多時都冇。

最令我欣賞就是:

1. 中文及英文默書範圍仍然不用在默書前抄寫,因為聽聞有很多學校會用這種方法去幫學生溫習,但小朋友通用會花很多時間去完成抄寫功課,這是身為家長最不想見到的情景;

2. 不會因為星期六、日放假,而星期五特別多功課,所以好多時他可以星期五完成所有功課,而星期六、日我們可以輕鬆去學課外活動或去街。

記得上年暑假有人話宣小小三課程很深,很多功課,當時我也曾經擔心一段時間,加上小兒是細仔,特別令我擔憂,所以你現在的心情,我是完全明白。大家一起努力吧!

fiona916

晞晴媽咪 寫道:
Hello fiona916,

多謝你的意見, 其實想暑假教識個女九方或其他一種坊間流行的中文輸入法是她常常見我上BK 打中文, 好似好得意, 叫左我教佢好耐嫁啦, 本來一心想教佢倉頡, 但見三年級張書單話會學九方, 咪順理成章教佢九方先 lor...至於 dreamweaver , 可能 take 你 advice 等佢上堂同成班同學一齊學, 唔掂亞媽先出手...嘻嘻...

另外, 好開心見到一位升小四家長一齊 chat, 想問下宣道小三課程係唔係如傳聞中辛苦, 因我 plan 左九月比個女考一次小提琴皇家試同埋下年二月攪掂埋五級樂理試, 加上校際朗誦和音樂節比賽, 我擔心會頂唔順...

晞晴媽咪    

Hi Kidslover,

去年我個女亦有返新小一生安排的暑期興趣班, 大部份都是遊戲, 中文科有教少少普通話, 英交科教少少生字, 數學會教時鐘.

她有兩個星期出外旅遊, 不會影響分班及印象班, 如我沒有記錯, 當時返興趣班只有 2 班.

** 宣小沒有分精英班, 每年亦不會原班升級, 會平均分開四班. 考到頭 10 名的學生在成績表上會列出名次. 這樣可以減少他們的壓力. 因為考第尾的同學唔代表成績差, 可能只是 10 分 8 分之差.

HY412
kidslover 寫道:
想請問今年有沒有家長已為小朋友報讀宣小為新小一生安排的暑期興趣班?

有沒有學兄學姊的家長能分享其內容?暑假其他的課外活動也比較多,如果缺席一兩堂是否會扣印象分?

Hi fiona916,

Thanks for sharing.  I feel a bit released after reading your experience.  I also have the same worry about promotion to P3.   I always hear that P3 has a big gap from P1 and 2.  I also concern if my daugther won't be able to handle so much.  Everything (ex-curricular act) she would keep, can't stop.  She also has so many upcoming exams to do.  I would just let her enjoy the summer and be back to work hard in Sept!!

Dear new parents to APS,

Just want to welcome you all.  I think how you feel now is similar to mine two years ago.  It was a bit excited and a bit nervos!!  I felt really good once the term begin.  My daughter's first year was really happy. The curriculum was not so harsh and the time for test and dictation was not much at all.  Just like ChiChiPaPa mentioned before, if you compare with most other primary schools, it was surprisingly less.  My daughter has a really good transition and I wish you all will have a good start too.  

Just wonder if the booklist is a lot different.  I want to clear my P1 and P2 books.

另外個本 reader 真係好攞命,2年前都要$162(未折),到時大家一齊研究下,聽講幾深,但如有看書習慣,不會覺太困難

根據上年P3的cycle plan,第一次默書(20/9)會默Man Eating Snails p.5-7,而你所講本wide range reader,會在第二次默書(10/10)默p.110-111。照睇本書應該幾厚。你地估今年會不會默同一頁,洗唔洗暑假準備下。

Hi ChiChiPaPa,

今天在圖書館見過本 reader,成本小說模樣,裏面有幾個故事,如學校一教就P.110-111, 那不是順序由P.1去教嗎? 如知道是那一課,呵呵! 準備下都好喎!  其實我有打算温定中文和常識,但轉了出版社,又打亂陣腳。

你囡囡有好多課活動,夠時間嗎? 你囡囡是不是在學校學電腦和羽毛球班,教得好嗎? 2種活動我只可在暑假時比佢上,因為平日實在沒有時間。

Simoomhot

謝謝你的分享,這2日是小三小六評估,聽別的學校家長講佢地小二已操緊評估 paper, 請問宣小會不會操paper呢?

simoomhot

Hi Simoomhot,

原來你都有打算安排小朋友考琴試同五級樂理, 想問下你個小朋友今年是否考三級琴試 ? 我剛於上星期日同個女一齊上第一堂五級樂理班, 因老師說我個女仲細, 驚佢會聽唔明同未必理解英文題目, 所以要我陪佢一齊上, 講真我覺得幾悶同幾深, 但為左可以返屋企教個女做樂理功課, 今次真係要頂硬上, 哈哈....由於小女已彈緊四級歌, 所以想盡快考完五級樂理, 然後再同老師商量下年考五或六級琴....希望唔好"肥佬"啦....

Hi ChiChiPaPa,

你個女真係好厲害, 可以兼顧到咁多課外活動, 仲識得同你講"求學不是求分數", 哈哈...原來她也有參加"香港兒童合唱團", 我個女在何文田上星期六下午四點半的初一班, 唔知佢兩個是否同班呢 ? Anyway, 我相信我也會和你一樣等九月開學時再同佢商量一下課外活動的安排, 唔好嚇我啦, 我唔想咁早同個女準備三年級 Dictation. 嘻嘻...不過, 點解你會有三年級的 Cycle Plan ? 另外, 題外話...八卦問句: 你是否在海關工作 ? 如果是的話, 我相信我們是見過面啦....

晞晴媽咪    

ChiChiPaPa,

恕我多事,見到你所寫的,真的很想回應:

1. 於第一次和第二次默書之間,其實有一個quiz 於 28/9,因為要計分,所以想提一提大家,是關於 photosynthesis『光合作用』的過程,基本要串生字。

2. wide range reader 不是很厚(6mm-7mm),因為要用一年,我約略度過,和你們現在的wide range reader starters green book 1 加理 blue book 2 一樣厚,全書共有128頁,因為老師不是順序教,請不用擔心。

3. 我們要相信宣小老師的教授方式,就以小兒為例,每次溫默書都不必花太多時間,我發現他對每個故事理解、每個生字的讀法及串法都很容易掌握,相信是老師教得好。記得有次佢同我拗一個英文故事主角名稱的讀法,佢話:『我英文老師 miss wong 係我校的英文科主任,她所教我們的,是不會有錯。』。聽後我都幾開心,因為証明他上課時都很專心。

fiona916

[quote]
ChiChiPaPa 寫道:
[quote]

另外個本 reader 真係好

如學校一教就P.110-111, 那不是順序由P.1去教嗎?
我for sure不是順序教。只是怕它的英文cycle plan年年改進,無辦法可以準備定。上年小一的cycle plan已和我們那年不同了。

你囡囡有好多課外活動,夠時間嗎?
夠時間,重有星期日都未用。阿囡已叫我所有練習買兩套,方便她可以做定,要交時,抄落正式那本就可以。有時,她連半小時做功課的時間都抽不出,所以要出這一招。她入宣道係play hard,絕對不是study hard。

你囡囡是不是在學校學電腦和羽毛球班,教得好嗎?
電腦在小一學的,都教得幾好,最重要係令到我個女有興趣返來攪我部電腦。羽毛球在小二學,要求都幾嚴格,所以我估阿囡小三應該唔願再學落去,但是囡囡就經常叫我們陪她打羽毛球。參加集誦隊,佢都係諗住玩,因為佢話比賽完之後,有大食會。暑假只係參加了學校在上午的暑期興趣班。佢在校外參加了一個小義工的活動(佢睇中這個活動有宿營,好玩喎),因此時間不容許她再參加暑期的電腦班和羽毛球班。

Hi 晞晴媽咪,

你好偉大倍阿女上樂理,我同你一樣都係準備用英文應考,話時話我阿仔依家都做緊一些淺d樂理練習,我見到幾煩下,我想佢係3年班考埋樂理,咁唔駛到4,5 年班時咁忙。來緊會考4級試,考試歌已準備好,依家操緊 Aural,係我操佢,個Miss教得好少。你打算年年考琴試? 你有冇發覺考試費用好驚人,另外你囡囡小提琴考到咩程度呀! 我囝長笛從來未考過試,老師話會考慮考4級。

simoomhot

Hi simoomhot,

原來你仔仔會考四級試, 進度好好呀 ! 平時肯唔肯練琴 ? 其實我並不是每年都考琴試, 因真係好貴, 呀女對上一次是上年秋天考二級, 成績不錯, 有132分; 不過, 由於今年想比佢考一次小提琴, 所以會 skip 一年, 下年就考樂理同鋼琴, 由於老師說五級樂理班起碼上半年至八個月, 視乎小朋友進度, 所以咪早D在暑假開始上堂....

至於小提琴...我報左九月考二級, 其實學校亞 sir 話我個女可以考三級, 但我上年開始另外幫個女請多一個小提琴老師補課, 他說與其考張合格的三級証書, 不如穩陣D考張高分的二級cert. 因考小提琴的成本比鋼琴還高, (要請琴師夾琴和伴奏), 所以最後都無去考試局改考三級啦...肥左咪大件事...

晞晴媽咪    

由 晞晴媽咪 於 2006-07-05 23:54:54

原來她也有參加"香港兒童合唱團", 我個女在何文田上星期六下午四點半的初一班, 唔知佢兩個是否同班呢 ?

這個我個女都有同我講。她們不同班。
我個女係上星期六兩點半的中一班。

點解你會有三年級的 Cycle Plan ?
在學校個網download。我只係download左P1至P6上學期。今年要上下學期都download,睇來有用。我重有學校在2000年SARS期間upload上Internet的工作紙。好多學校在SARS期間都有upload worksheets。我在網上找這些worksheets來出mock paper給個女做。我的結論係(1)我相信在英文科,學校之間的水平是有差距,亦即是說在有些學校,一名小六學生,就算考第一,他的英文都可能不及Band One校考第尾的同學,除非家長有再安排在校外學。其他科就冇咁明顯的分別(2)宣小的英文supplementary worksheet已和六年前完全不同了,但comprehension worksheet是一樣的,而grammar practice worksheet就改動了次序,可能是分別加了和減了一部份,所以worksheet的number不同了。

你是否在海關工作 ?
我在銀行打工,所以讀私校冇津貼。真係覺得值,先讀。

simoomhot,

至於操 paper :

1. 中文 - 大約於下學期開始,是功課的一部份,很容易做,因為閱讀理解(共六份)是選擇題和一些填充題,對於平時操慣答完整句子的宣小學生來說,完成這份功課簡直輕而易舉。聆聽評估及一部份的寫作評估都是堂課完成。

2. 英文 - 好似少於4份,好多時都是課堂完成。

3. 數學 - 4份,是功課的一部份。

我個人覺得學校沒有太刻意操卷。

fiona916

謝謝你的分享,這2日是小三小六評估,聽別的學校家長講佢地小二已操緊評估 paper, 請問宣小會不會操paper呢?

simoomhot

Hello ChiChiPaPa,

雖然真係好眼瞓, 但見到你封 message 都忍唔住手打幾隻字, 你同你囡囡的確十分有趣, 可以為左以最少的時間完成功課買兩套練習, 為左大食會參加集誦隊, 真係笑到我收唔到聲...原來你個女同我個女一樣勁鐘意在學校開大食會, 次次返黎話我知第日開大食會我就頭痛, 唔係整芒果布甸就雞亦, 剛考完大考之後又話圖書館開大食會, D同學話想食jelly糖, HELP....個晚要同個工人整到夜媽媽...不過, 有時諗起個女呢兩年都好享受宣小的學校生活, 都幾開心嫁...嘻嘻...

晞晴媽咪    

Fiona916,

多謝妳的資料,我都有聽過"photosynthesis",應該係supplementary exercise 3。但是準備supplementary worksheets,可能有困難,因為我們沒有supplementary worksheets,而學校又經常改動supplementary worksheets。我們可能不是用這張worksheet,咁就真是不知要個女記咁深的生字做甚麼。

我都對宣小的教授方式有信心。不過,既然冇功課,都要做一做出年課程的預習。如果唔係,就會真係玩足整個暑假。

妳個仔就好,咁專心上堂。我個女出咗名唔專心,D識得佢既媽咪話我個女上堂(課外活動課堂和初弦)經常「遊魂」。

小三評估,我一定會幫個女準備。佢不可以好似應付校內試咁玩玩下。學校除時因為佢一個唔可以100%above全港平均。

Hi,

It is so great to see your sharing.  I was hungry for that for a while.  It seems that some active APS BK members are back.  Keep it up to share your experience.  I feel very supportive and not alone!!

ChiChiPaPa, I really admire you.  You are always so devoted to the school and your daughter.  Your daughter is really lucky.   People always misbelieve that APS students are quite boring but if they know your daughter and your attitude, I would say you are incrediable.  Your daughter will be really smart.  Indeed, I believe most of the students that I see from APS are really smart and happy.  It is true that they are always busy but they are also happy and talented.

I am so happy to see so many of P2 (currently) parents here and wishing more with same and different level's will join and contribute!

PS. I believe and will be happy to see our children falling in the same class
該用戶已被刪除