用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重讀K2與否, 大家可否幫幫忙, 謝謝!
go

重讀K2與否, 大家可否幫幫忙, 謝謝! [複製鏈接]

重讀K2與否, 大家可否幫幫忙, 謝謝!

我個仔今年K2, 九月會升K3, 仲已經幫佢報了小學.

但幼稚園老師叫我考慮俾佢讀多年K2, 佢話我個仔係全班最細的, 因此寫字及創意方面比其他適齡的小朋友係輸蝕d, 雖然智力學習方面沒有問題, 但不如重讀多年, 因為大仔會比較叻d, 就算第時升小一都唔會追得咁辛苦喎!

請問大家可否俾些意見我, 應該重讀還是繼續升上去?

Re: 重讀K2與否, 大家可否幫幫忙, 謝謝!

我都覺得老師的意見幾好.  因為始終做大仔會著數些.  到時上到小學會容易適應和吸收得好些, 根基會打得好些.  試想想佢將來要面對是漫長的讀書生涯. 所以小學的根基得得好定打得壞是很重要.   

我覺得唔好係幼稚園重讀,你個小朋友的幼稚園課程是否比較深?你試唸下,有d幼稚園的課程好淺,咁都唔會重讀啦!!佢地要學習可以好快,你可以係暑期同佢溫習下,唔好浪費一年重讀!!如果做家長的係將個責任交比老師,咁個小朋友可能以後都要重讀好多次!!唔好介紹我咁講說話,決定權都係你!!我只是唔想你到時後悔呀!

namingo,

我估我小朋友同你個囝囝可能係讀同一間(or group)學校 老師有冇話佢邊方面弱   有的野可以train 到, 有的勉強冇幸福(for example 上到小學要寫的字比現在多及深)

聽人講, 大部份津小都只可留一年, 將來就算你肯留, 都未必俾你留   而家細個留, 心理上好似比較易接受的

BTW, 我細仔會repeat K1, 佢都係細仔, 可能我見到佢同大個的分別, 所以, 我比較明白年頭出生和年尾出生的小朋友, 在學習上可以有好大的分別, 因此, 在選擇repeat 與否的問題上, 沒有太大的struggle  

KLLP 寫道:
namingo,

我估我小朋友同你個囝囝可能係讀同一間(or group)學校 老師有冇話佢邊方面弱   有的野可以train 到, 有的勉強冇幸福(for example 上到小學要寫的字比現在多及深)

聽人講, 大部份津小都只可留一年, 將來就算你肯留, 都未必俾你留   而家細個留, 心理上好似比較易接受的

BTW, 我細仔會repeat K1, 佢都係細仔, 可能我見到佢同大個的分別, 所以, 我比較明白年頭出生和年尾出生的小朋友, 在學習上可以有好大的分別, 因此, 在選擇repeat 與否的問題上, 沒有太大的struggle  

係呀, 老師話佢手指小肌肉未夠大仔的發育得好, 所以寫字方面唔係咁好, 同埋思想冇大仔咁成熟, 會比較細瞻.....所以建議佢重讀K2, 但佢學業方面都冇問題, 所以我心大心細!

為左佢, 我已經俾佢學紙黏土班, 等佢練多d手指! 我仲可以做d乜來補救?

namingo,

我自己會比較讀多年的好處同唔好處,再作決定

另外, 試下問下學校可唔可以係K3時試上let say 1 個月堂,睇下係唔係真係唔得先決定升唔升...暑假期間就同佢溫習番今年學過的..   

我會在呢個暑假同仔仔操弗D !!!
THANKS !!

namingo 寫道:
THANKS !!

Namingo
那往後小學年年都要操弗D!自信心又可否操弗D呢?
我相信老師都是经歷了一年觀察才提出建議的。小朋友愈年長,留級的打擊会更大。

我的孩子們都是11日出生,兩個都重讀K1。他們學習能力沒有問題,只是丈夫和我都想他們有愉快的學習生活及有自信的成長,故此有此決定。

其他家長有時會問如何幫助他們学習(因為基本上他們的功課是自己處理的),我会回答因他們是大仔!

以上只是個人分享。
Today

我覺得K2或K3重讀都無問題,但係小一至重讀就會有自卑感,如果你覺得佢○K,唔駛一定要重讀,我個仔讀小ニ,有D同學都係細仔,但係成續都好好。讀書要講天份和媽咪點樣同佢一齊努力。睇定D先!

之前我都煩緊這個問題, 亞仔重讀K1定上K2,因為佢在12月份出世, 在班做細仔, 不過現在我們決定比亞仔上K2, 看多一年再算, 如果要讀多一年會選在K2 或 K3 留.這是我個人意見.  

要操弗d?即係你都知道同其他人有距離.......呢個問題重讀就解決到,做乜要升班.....重讀都解決唔到既話,升上去仲死,我都會揀重讀,起碼多一年時間,讓細路仔慢慢適應.../多一年時間操弗d.........好過暑假逼得咁緊.......
namingo 寫道:
THANKS !!

No need to train your kid, do u really think your kid is far behind the others? And in which way? If there is nothing wrong with their intelligent ,Why u have to demote the kid just because he is a younger one with a later developement of his muscles compare to the elder one? Demote your kid just because he could not coloring  nor using  the scissors well?
Like my case, my both kids were borned in Dec, they arethe most younger in their class. Yes, for the kinder time they were quite behind their classmates. But my elder daughter is in P.4 now, and she is doing very well in her primary life. She sometimes even better than those elderly children.  Don't worry too much, the kid will cope with all the difficulties eventually. Cheer up, your kid can catch up with the class means he is  smart. Don't bother to waste a year time.
Anyway,this is just my opinion!!   

我女今年都係 repeat k1
我唸 repeat 一年唔係浪費
而係鞏固基礎
21 歲定 22 歲完成大學跟本無咩分別

~小學凈係寫手冊已經好多字要寫 lu ~

namingo :
如果是K1老師講,就唔使諗都留啦!
但your girl K2了,識得醜,你宜打探下佢介意否,他日仲要叫親朋咪笑佢,否則唔開心,更影响學習!而且,是否跟得上也看讀什麼Kin.及家長的期望,越高班,大細仔生理差異冇咁顯注,都有大仔 not the smartest one, girl is always smarter, 喺我個年代讀早1年都大有人在,有幾個都入左U tim.    

各位我女兒03年10月出生今年入讀k1我都是正在煩惱應否給她出年再重讀k1?,另外想今年再考過心儀幼稚園因上年考全是等候補 你們會怎樣做?

hi kathy, dim ar? still煩惱應否給她出年再重讀k1? Don't think now, maybe your girl will have good result in k1 and enjoy her kindy life in her school la...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我同namingo一樣,依家諗緊俾唔俾我個仔重讀k2.  因為他雖然不是全班最細 (10月中出生),但我覺得他在寫字及創意方面確是比其他適齡的小朋友差d, 猶其是他的性格慢熱,對人及環境的適應力不好,初時返k1都要我陪3個月先ok. 剛剛我最近搬屋,他要轉校,已幫他報了k3. 但想想下,又覺在新校重讀k2會好d.報名雖然時都有同新校校長提過,她覺得若小朋友智力學習方面正常,可以照升讀k3.  但是她也表示小兒在寫字及認字方面比一般k2生較差.最大問題是這間學校課程相比他姊姊個間深(但新校只有評估,沒有考試及活動教學),但我還是擔心他常常做得比人差,長大無自信(現在他的自信心也不夠),很煩惱! :cry:
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

kathy_hoiki,
why don't you let her try? my son also was born in 03 sept, but i have asked some teachers before , they said late Nov/dec born should be the smallest boys/girls, if you girl is able to handle as others, you should not stop her and ask her to repeat.
Imagine if she knows a-z already, is it needed to ask her repeat k1, or n1,, repeatedly learn this? I think it should be based on the ability of your kids.
Meantime, i know your girl should be in same new school as my son, why don't you try first? this is a good school and i know a lot of small boys(nov born) are very smart in the schools.

Re apply k1 again- unless you are pretty sure that he can enter a school connecting to your target primary schools, otherwise, it is no meaning to apply again.

namingo:

我囡囡2月頭出世係大女黎架,
我見過佢同班細歲D既同學仔,
我囡囡確是比較成熟, 學野容易上手.

其實你要諗如果你仔仔重讀既話,
相對黎講再跟年頭既小朋友其實只差1-3個月.
如果佢幼稚園讀得開心既, 不況重讀
‹ 上一主題|下一主題