用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有St. Paul's Co-ed 的家長?
樓主: 麟媽媽
go

有沒有St. Paul's Co-ed 的家長? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 有沒有St. Paul's Co-ed 的家長?

係! 我老闆都算大戶人家, 細細個已經係山頂豪宅大, 不過個人人勁down to earth, 一d都唔show off
佢話, 同座大廈有個女仔, 小學啦, 有次搭lift問我老闆, 佢老公係咪醫生, 跟住問"咁佢個clinic o係邊" 我老闆答中環, 咁個細路女就一個滿意樣
然後, 有次, 個細路女好proud咁同我老闆講, 佢就黎生日, 佢媽咪會帶佢唔知去邊買條好貴既necklace....我老闆嚇到眼都突埋...
所以, 有錢人都有好多種既!
麟媽媽 寫道:
都唔一定既,好睇父母係咩人。
我識一個細蚊仔,老豆不可一世的暴發戶,
呢個細路第一句便問人揸咩車!真要命!
另一個係名人之後,呢個仔謙恭有禮,
佢媽媽貴為名太亦平易近人,
呢D 咪身教囉,父母影響都好大架!

醒目開學勳章 王國長老

呀, 麟媽媽, 我唸起喇, 你姪女係咪就係當時interview, 話本書好深叫校長教佢讀果個呀? 我都好記得佢啊!
你阿哥阿嫂真係叻, 識得教個咁乖巧既女出黎   

By the way, what's the difference between the 2 St. Paul's Co-ed?  Is that they have separate interviews and one can only choose one of them to apply?

醒目開學勳章 王國長老

黎梗會merge喇(雖然未正式搬), 所以....都無分別lu

麟媽媽,

一於SPCC啦! 唔使諗比較唔比較的問題,每間學校都有好富貴的學生,我女果間唔算好top的都有,SSGS更加多,我當年交表去SSGS,見不知幾多名車排係學校門口。

好讚同gogochurch咁講,小朋友其實都要適應下點同唔同階層的人交往,唔好一味有錯覺有錢人就"不可一世",即使人地真係不可一世,我地都要學下點不卑不亢。 早幾個月個女同學仔係佢地的幾千呎豪宅開生日會,之前都考慮過比唔比個女去...結果都讓她帶了份小禮物(同其他小朋友係麥記生日會差不多的禮物 去),結果個女都一樣玩得開開心心,只係話 :阿媽,xxx間房好大呀,好似我地個廳咁大。  

王國長老

咪係佢囉!佢好可愛架,眼仔碌碌我好錫佢架!
佢係我老公個細佬個女黎既。

Charlotte_mom 寫道:
呀, 麟媽媽, 我唸起喇, 你姪女係咪就係當時interview, 話本書好深叫校長教佢讀果個呀? 我都好記得佢啊!
你阿哥阿嫂真係叻, 識得教個咁乖巧既女出黎   

麟媽媽,

又咁講,SGSS 同 SPCC都係好好的學校,對好多人來說,SGSS已經係dream school (我當年都係)。 如果小妹妹真正喜歡母校的話,可以帶佢再去一次 SPCC參觀下先決定啦!

ha8mo 寫道:
哩D咪係考緊小朋友既mentality囉

xxx間房好大呀,好似我地個廳咁大。

阿女只係講笑咁講o者! 對一個十歲小朋友來講,間屋幾千呎同幾百呎分別有幾大?反而父母灌輸的價值觀好重要。

王國長老

小朋友由小都要見多D 唔同既野,
父母亦唔應該避開,始終都要接觸到的。
我小學時候,最好既同學係亞何生個女呀,
我諗我家底如何,點都唔比得上佢架喇,
當時佢住渣典山獨立屋,係Country Club 開生日會,
但對我地成班女仔黎講,只要係有得玩就得喇,
佢亦都無話睇唔起D同學,無咩問題。
同小朋友多D 出去見識吓,
有時去大排檔食,有時去半島酒店食,
我老豆係咁架,比我地體驗唔同地方既人與物,
可以見到有D 人比我地差,知道自己幾咁幸福,
但見到大場面都唔會閃閃縮縮,要大方有manner,
小朋友mentality 夠之餘,父母從中指引更重要。

ha8mo 寫道:
哩D咪係考緊小朋友既mentality囉

xxx間房好大呀,好似我地個廳咁大。

父母灌輸的價值觀的確很重要
不僅要珍惜自己擁有的, 也要懂得欣賞別人擁有的 (不管是才能或物質), 但不是要求人有我有.
懂得珍惜和欣賞, 慢慢地自會受薰陶而獲得提昇. 只是充滿豔羨和嫉妒, 只有慢慢沉淪.

TWMa 寫道:
父母灌輸的價值觀的確很重要
不僅要珍惜自己擁有的, 也要懂得欣賞別人擁有的 (不管是才能或物質), 但不是要求人有我有.
懂得珍惜和欣賞, 慢慢地自會受薰陶而獲得提昇. 只是充滿豔羨和嫉妒, 只有慢慢沉淪.

同意。
有錢人哪兒都有,正如窮人哪兒都有,學下怎樣體恤別人,怎樣幫助別人 亦學下怎樣欣賞別人。
最怕那些憎人富貴嫌人貧的心態。

ha8mo,

咦?  你轉左口風喎  

Dear 麟媽媽,
Ask your 叔仔兩公婆 to take their daughter to visit the site of the new campus.............maybe that would change her mind too       
deniset

Ms.ChanChan 寫道:
麟媽媽,

又咁講,SGSS 同 SPCC都係好好的學校,對好多人來說,SGSS已經係dream school (我當年都係)。 如果小妹妹真正喜歡母校的話,可以帶佢再去一次 SPCC參觀下先決定啦!

麟媽媽,
你的姪女係咪放棄咗SPCC啦?
因為聽到SPCC今日Call another girl on waiting list that they will accept her,無理由咁短時間有咁多位!?
Leoboy

王國長老

我弟婦琴晚都仲未決定架喎,
唔知佢係咪今日決定唔讀通知左呢?
我今日無同佢通過電話喎。
今日有另一個媽咪pm 我,
佢囡囡都收左喎,同一個人?

xmasboyleo 寫道:
麟媽媽,
你的姪女係咪放棄咗SPCC啦?
因為聽到SPCC今日Call another girl on waiting list that they will accept her,無理由咁短時間有咁多位!?

ha8mo 寫道:
有時唔係刻意SHOW OFF的問題,而係有D工具或者經驗因為人地屋企負擔得起而出現人有你冇,搞到有D野做到同做唔到會有分別,不一定在名校出現。

我見過電腦討論區有人問關於攝錄再燒VCD既問題。原來佢學校要求學生拍攝一D照片或短片再配上聲音燒落碟交功課。個老師講出來叫學生做可以好簡單,而且哩個什麼IT年代係可以想當然咁覺得學生必定能擁有或輕易借到電腦(要夠堅做片喎)同埋攝錄機或數碼相機、若用數碼相機仲要有個mic或mp3去錄音。你諗下物資上既要求係幾咁煩。

我唔係話一定要買,但若有同學好心叫你仔女去佢屋企做哩樣功課,你仔女見人地有電腦、攝錄機同埋數碼相機,仲要人屋企好大好正,我好難講佢心裏會點諗。

或者咁講,有齊工具都仲要有技術,人地有機都未必識用。但問題係連機都冇,你叫個仔女點同人揮?點磨練技術?電子器材只係一個例子,唔識用都未必以後搵唔到食,但總有其他學習上既問題會出現同類情況。

人家讀書讀得叻住大屋,你怕跟他打交道?怕比較!
他日自己事業有成,出人頭地,會否拒人千里?嫌人家窮呢!只要自身數質高.......問題變得容易解決。~

麟媽媽希望妳叔仔個女佢找到快樂的校園生活    
‹ 上一主題|下一主題