用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會胡少渠紀念小學 胡少渠-上午校情報站 (Part 1)
樓主: HarryMaMa
go

胡少渠-上午校情報站 (Part 1) [複製鏈接]

Re: 胡少渠-上午校情報站 (Part 1)

Hi pennylawph

你囡囡要返學.係唔係參加左學校課外活動呢     
我侄女要返學跳舞.去同書展

BAD NEWS  

Copy from school web site:

二零零七年度小一入學申請
本校2007/08學年上午校及下午校各開辦四班小一。根據教統局資料,新校舍最快於兩年半後動工,新校舍落成前,仍然維持上、下午校上課。新校落成後,下午校將與何日東小學下午校合併為全日制小學,上午校於原址轉為全日制小學。
新校校址:屯門 掃管笏55A區 第二校舍 (愛琴海岸後側)
新校聯繫中學:梁銶琚中學、譚伯羽中學

咁阿仔咪六年班都唔知轉全日未?????

HarryMaMa ~~

都唔知點搞ka..原先plan時.都做一個最壞打算.要小三時轉全日.現家要得度4-5年級先可以等...都唔知點搞.ka..     

HarryMaMa:

Sorry, 個仔囡好多活動, 好久冇上來, 我囝囝升小三, 個囡升K2, 囝囝升小二時, 英文才轉書, 但只有小一轉, 現在胡有3種不同課程, 小六不是生本教學, 小五只有2CLASS試用生本, 小四以下生本, 小二以下英文新教法, 所以我都想知到囡囡時會有何不同, 可以的話, 如果你小一的書不要了, 可以給我嗎? 如你想要一些TEXT PAPER我可以借你COPE.

hi all mom,
你地D小朋友編咗咩班???我個女"上1B",唔知有無同班呢?

Hi all,

返左幾日學, 點呀?  有冇好笑野呢 ?  由其小一, 有冇裙拉褲甩呀!唔見呢樣, 唔見個樣.

Hi HarryMaMa,

暫時都o.k.喎, 妳個小朋友怎樣ar, 讀咩班ar??[quote]
HarryMaMa 寫道:
Hi all,

返左幾日學, 點呀?  有冇好笑野呢 ?  由其小一, 有冇裙拉褲甩呀!唔見呢樣, 唔見個樣.

Hello!妳地好!
我個仔今年升K2 (兆安佳寶),上星期胡少渠校長到(兆安佳寶)說講座介紹胡少渠學校,我覺得(生本教學)好似幾好,其實好唔好呢?間學校舊唔舊架?D老師好唔好架?請各家長比D意見,唔該!
妳地覺得何曰東好唔好?
都唔知選擇邊間小學好?   

請問胡少渠讀書有無壓力和功課多唔多架?係咪何日東功課多過胡少渠同埋壓力都多過胡少渠呢?
生本教育即是表示乜

hi pennylawph

我囡囡都係讀"上1B"嫁..有時間上黎交流下..

hi harryMaMa

甘又冇喎...暫時有小小唔ok la..囡囡比較內向.又唔識主動結識新朋友.個人又細膽.老師大聲小小就覺得好惡..依幾日都唔係甘想返學.

Dear all,

我個仔d暑假後遺症未好呀! 呢幾日都好失魂, 尋日唔見左張通告, 有冇人知 24號通告講咩?   Thank you!

kikimom,

比d時間啦, 話哂新環境, 新人士, 好快會好架喇

請上胡少渠網,就有詳細介紹!上堂好開心、好嘈 (我睇過小小生本教育的上課情況)
(胡)的功課同壓力應該小個(何)因為我上咗佢地的網址,比較過每日的功課(胡)係小過(何)。

harryma

第24號張通告係講原先同何東何併,現教育局最新修訂之工程進度.預計最快於兩年半內動工.在未落成之前.保持原址分上、下午校半日上課.

此通告只需家長閱讀.不需簽回

adriancherry

係呀.."胡"的確係少功課過"何"..因為之後會合併.兩者教學方式係今年開始會有D相似...

kikimom 寫道:
harryma

第24號張通告係講原先同何東何併,現教育局最新修訂之工程進度.預計最快於兩年半內動工.在未落成之前.保持原址分上、下午校半日上課.

此通告只需家長閱讀.不需簽回

kikimom,

唔該哂!   
三號風球加紅雨, 下午校停課呀!

harryma

唔洗甘客氣啦.甘難得大家d囝囝,囡囡都係同一間學校.有咩miss左都有個照應.下次可能到我要問返你呢..

今日學校派左通告.係興趣班..你有冇打算參加呀..我現家仲諗緊.

hello kikimon,

原來妳囡囡同我個囡係同學仔, 妳打算參加咩興趣班ar? 我個囡想參加童軍,唔知抽唔抽中呢?

Pennylawph

幾時開始抽童軍ka..我唔通告有 不過我想囡囡讀英文併音.見又唔係甘貴$7xx幾有16堂.又係學校學返.囡囡暑期係出面讀差不多$100/堂,

Pennylawph

pls check pm
‹ 上一主題|下一主題