用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會胡少渠紀念小學 胡少渠-上午校情報站 (Part 1)
樓主: HarryMaMa
go

胡少渠-上午校情報站 (Part 1) [複製鏈接]

Re: 胡少渠-上午校情報站 (Part 1)

收到la,我都會比囡囡試下
kikimom 寫道:
good morning~~~

你地有冇收度選普通話份通告ar..我就準備俾囡囡試下.   
該用戶已被刪除

janis & jimmy

唔好灰心la.小一唔得.睇下小二可唔可以轉返上午.聽有d媽咪講話可以ka.
其實胡上同胡下都係差不多.不過胡下就唔係同普通話係用美文教學ka.

TO Janis&Jimmy︰

對!小一轉不到,可以在下學期或升P2時試試!

TO KIKIMOM︰

您打算讓囡囡考普通話班嗎?加油呀!我不打算報考了,因為我只求LAZY SON科科合格便可(要求很低啊~~)
您有否看過書單?原來胡上在P1已經要小朋友操練TSA,其他學校要P2才開始。

~中文用書都ok,「樂思補充」設計有趣,小朋友一定會很喜歡。而「樂思」的系統評估內容頗淺,小一應該ok
~英文書用「教育」,到p3才轉「朗文」,但「朗文」的文法遠比「教育」深啊!
~常識書奇怪用「今日2004版」,不是用2005年的新版。
~還有我想知數學的教學內容是甚麼。另外,書單也沒有列明簿的數量。

你們是否有些少收錯料了, 胡少渠上下午所用的書都是一樣的, 可能會加些, 因考卷是全一樣的, 所以教法不可不同, 附帶一題:何日東的常識科試卷和胡亦是一樣的, 所有順德的學校慢慢會全一様, 但胡所用的"生本"得到很多家長的喜愛, 所以有機會是何會跟胡改用生本的中,數, 生本是用普通話教的, 但因普通話老師不足, 所以只有2class, 上下午都是2class用普通話, 要到2年級英文科才全用英語上課(我的是2年級才用), 05/06年小一正式與何統一轉用電子故事書--英文科, 所以不是上午普通話, 下午英文, 但如果是男孩子又想踼足球或玩舞龍, 就一定要下午, 因只有下午的男導師才教此2項, 而且還是得奬冇數, 分別去了日本和???好似是英國交流, 真的很利害

-------------------------------------------------
由 kikimom 於 2006-07-03 16:39:44

janis & jimmy

唔好灰心la.小一唔得.睇下小二可唔可以轉返上午.聽有d媽咪講話可以ka.
其實胡上同胡下都係差不多.不過胡下就唔係同普通話係用美文教學ka.

iris_chan 寫道:
05/06年小一正式與何統一轉用電子故事書--英文科,
-------------------------------------------------

iris_chan,

您好, 我想請問這是什麼回事, 我個仔係05/06 小一的. 但唔知係咩呢? Thanks!

Harrymama

iris_chan

可能有少少誤解la..我知道胡上/下所用d書本都係一樣..可能上次參觀完胡少渠後學校好簡單講解,而給我印胡上就以普通話為主.而胡下以英文為主.不過我喜歡胡少渠.都因為佢個教學方式

chun-mama

我俾囡囡試報普通話班都係試下.而囡囡都唔係好精   .而英文同普通話在日後都好需要.可以早點俾囡囡接觸同運用都係一件好事.因為佢地個年齡.對語言吸收能力仲高,只要可以俾佢地多聽多講.會快d學懂..以上都係我個人見解..

Hi all...   

Good morning!  

05/06年小一生應該所用的英文書是帶一支發音筆的吧?
何日東都是, 05/06年小二常識paper巳與何日東統一了, 小一的英文paper應該都是一樣吧? 不對嗎? 那我明天看一看何的書單, 因2年後我的小女都應是用新教法了

kikimom:
我都好喜歡胡, 個仔學得好快, 但資金不及"梁周"

由 HarryMaMa 於 2006-07-04 00:25:22

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

05/06年小一正式與何統一轉用電子故事書--英文科,

--------------------------------------------------------------------------------

iris_chan,

您好, 我想請問這是什麼回事, 我個仔係05/06 小一的. 但唔知係咩呢?  Thanks!

05/06年小一生應該所用的英文書是帶一支發音筆的吧?
何日東都是, 05/06年小二常識paper巳與何日東統一了, 小一的英文paper應該都是一樣吧? 不對嗎? 那我明天看一看何的書單, 因2年後我的小女都應是用新教法了

iris_chan,

我明喇, 不過個枝筆唔係必須的, 當時派通告同傳單都說不是強制買的, 只是可用來在家用, 但諗住自己重教得掂, 所以都冇買. Thank you!

morning ~~~

harrymama

thank you.甘我都唔買往..因為家中電腦都有得發聲.我估我都可以應付到..   

咁其實支筆要多少錢? 升小二時是否又要update 支筆?

咁其實支筆要多少錢? 升小二時是否又要update 支筆?

iris_chan,

唔係好記得幾錢了, 好似百幾蚊定二百幾蚊?  (唔好作準呀! )  小二要唔要update, 我諗要開學先知 .  您小朋友係咪讀緊胡小, 幾年班呀?   

hi all mom     

Good morning   

Hi all,

阿仔放左兩日暑假已經話暑假好悶喇.   

hi

我個女今日都要返學ar!
HarryMaMa 寫道:
Hi all,

阿仔放左兩日暑假已經話暑假好悶喇.   

[size=medium]hi all mom good morning
‹ 上一主題|下一主題