用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇青衣卓思06年N1同學仔呀?
樓主: tsznok
go

有冇青衣卓思06年N1同學仔呀?

Re: 有冇青衣卓思06年N1同學仔呀?

hihi abebe & tsznok,
好高興認識你地呀!
你地就好啦!我囝囝因為係細仔,不會在九月份便上到學,所以暫時學校不比我轉上午班,其實就這事我都有些氣憤,但站在一個謀利機構而言,這也是自然之事。唉!!!
至於同唔同個囝返學,如果可以,我都想,但暫時未知,要過一排才可有定案。
怎也好!雖然大家暫時不是在同一班,但我相信在一些學校的活動中,我們是會有機會見到的,也許可以約出來見下,等d小朋友自己玩下都可以的。
坦白而言,我選擇在卓思讀這一年也是希望囝囝可以學習下與人相處,過一個團體生活。致於k1,若可以,我也有你們的想法呢!希望大家都能如願吧!
mrslaw

MrsLaw

吓, 細仔就唔可以讀上午班   你個仔幾多月出世架?  不過唔緊要啦, 你就亞Q啲諗每個月平成五百蚊, 可以買到好多嘢俾仔仔啦! 最緊要仔仔適應到, 再唔係睇吓到時再同學校講有冇位啦!

至於陪上課, 我諗第一, 二日我都會陪, 過幾日就可能揾婆婆陪, 因為驚攞唔到假, 到時再算 , 但始終係佢第一次學習獨立, 都好想自己陪吓佢

各位卓思06年n1既媽咪:

hi...我囝囝都係n1既學生之一(上午班).  好高興認識大家.  9月開學第一個星期我會陪囝囝返足咁多日.       

abebe,
我都係咁諗!我個仔十二月才出世呀!
話時話,看你囡囡張相,好似見過你,係唔係在碼頭附近住的。
還是我們在面試那天見過呢?
mrslaw

MrsLaw

我唔係喺碼頭附近住的, 但我有時都會過去嘅
你是否22/6那天下午3:30面試的  

我聽早會去交學費喇,有冇媽咪都係聽日去?
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

今日攪掂晒d野lu~
仲買埋校服、拎左書包、生日袋...
安樂晒~!!

我估到開學後都唔使點樣陪個仔,因為今日上去交錢時,隻衰仔一上到去就自己行左入去玩...

我問佢:"喂喂,要走喇..."
仔仔:"我唔走呀,我玩車車呀。"
我:"你唔走,咁媽咪走傢喇..."(我以為佢會即時跟我走啦。)
仔仔:"你走啦,拜拜...拜拜..."
我同主任都O晒咀...
跟住我真係走,落左樓下超市行左個圈再上番去。上到去見佢已經入左playground玩,因為趕時間番工,叫極佢都唔肯走,唯有夾硬夾佢走,點知佢就喊住話要番學...

哈哈,希望佢之後真係咁鍾意番學就好喇。
§ 吾家三寶 §

tsznok

你囝囝真好開心喎, 照咁睇你唔駛請假陪佢返學喇

我仲未交錢呀, 諗住費事專登請假, 會叫婆婆今日帶佢去交, 啲假留番開學才放, 希望亞女都好似你囝囝咁鍾意就安樂晒囉   

係呢我想問大家有冇做定d name label for釘校服內、貼在用品(如水杯)及書本上呢?可以o向邊度做呀?
§ 吾家三寶 §

tsznok

唉呀我又無諗到喎, 我呢個亞媽真唔夠細心

我見以前葵芳葵涌廣場三樓埋邊有好多呢啲舖頭, 但宜家唔知仲有冇呢

我屋企淨係有架label機可整貼在用品上的膠label, 但就不能車在衣服上

昨天亞女去攞校服, 佢應該著1號才啱, 但餘下的2套1號都有問題, 結果老師就叫我哋要2號, 叫我哋返去自己挑吓條裙腳 我問遲些有冇1號返貨, 佢都話返都只是返2號
唉, 要我幫佢挑裙腳, 一陣搞到條裙肉肉酸酸咁點見人呀 :tongue:

唔....又會咁o既?!

你囡囡著1號?!咁咪好細粒?!?!  
可能我隻仔大舊飯,初時試4號(好似係中碼),唔係好o岩,just fit果隻,後來試埋6號,就o岩晒又有d咁多鬆。

你不如拎去改衣店俾人改啦,好似幾草野攪掂,嘻嘻~
§ 吾家三寶 §

可能亞女真係細粒啩 等我快啲買啲奶粉俾佢食, 食肥佢, 唔係返到學校爭起玩具上黎俾其他同學仔一手就好容易推開佢  

想問下n1是否2歲就可以入學?幾耐之前報名?前幾個月or要前1年?因為在other forums見到有d要早一年apply架

名位媽媽,

我正在尋找幼兒園的資料 ,請問"青衣卓思"地址在那裏 ?
唔該晒。 :

係呀, 2歲就可以入學, 我都係6月報名咋, 不用前好耐, 要早一年apply那些相信只是九龍塘區或其他地區名校才多人爭.
ill 寫道:
想問下n1是否2歲就可以入學?幾耐之前報名?前幾個月or要前1年?因為在other forums見到有d要早一年apply架

卓思地址在青怡花園第一座地下及一樓, 正確全名為卓思英文學校暨幼稚園
晴然媽 寫道:
名位媽媽,

我正在尋找幼兒園的資料 ,請問"青衣卓思"地址在那裏 ?
唔該晒。 :

abebe,
唔係喎!不過唔緊要啦!可能有一天我們會在街上踫見,或是在學校的活動中見到吧!
mrslaw   

abebe,
多謝你的回應。

各位媽咪
hihi,,

我仔仔會在9月入讀卓思n1 下午班,, 好高興認識大家,,
有無bb都係讀下午班丫??