用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇青衣卓思06年N1同學仔呀?
go

有冇青衣卓思06年N1同學仔呀? [複製鏈接]

有冇青衣卓思06年N1同學仔呀?

想睇O下有冇BK媽咪o既仔仔囡囡今年會入讀卓思預備班呀。
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

Re: 有冇青衣卓思06年N1同學仔呀?

hi, 想問下係咪青怡果間呀? 我都想比我b讀, 係咪分上下午班家? 你係幾時報名家? 我個b2yrs, 想比佢讀N班學習下群體生活, 佢好'次'身家, 但我係全職媽咪, 又唔想咁早比佢入學(可以SAVE多D馬), 想下學期先比佢入學, 早人半年囉....比D意見我呀, 我都唔知點好...好煩呀   

我囝囝係大仔,九月正式番學時都已經兩歲半...初時都有打算俾佢年頭插班,但好似你咁講...慳得就慳嘛,嘻嘻!

佢係有分上下午班o既,上午有一班,下晝兩班,讀下晝會平五舊水,校長話冇咩原因,只係因為想多d家長報下晝....但我都係報上午班,因為我想呀囝d番學習慣好d。

其實我都係近呢個幾兩個月先開始搵學校+報名+interview傢咋,初時冇打算俾呀囝讀nursury,但而家日日見佢無所事事咁,不如俾佢番學啦。聽人講卓思唔錯,程度亦算深,而且仲係一間好注重小朋友品德培育(呢樣係我o既評價),所以我就算住荃灣都會帶佢過青怡讀。
§ 吾家三寶 §

Hi tsznok

我今日下午會帶囡囡去interview, 唔知收唔收 , 如果收的話, 就會做同學仔 , 遲啲話你知   

嘩, 你住荃灣都専登帶佢過青怡讀, 卓思真的這麼好嗎?  

hello~~~

頭先in成點呀?係咪收左喇?!

當初我都冇打算揀呢間學校呀,(初時心頭好係宏福),荃灣果D我就一直都冇考慮,大多唔係地方太殘舊、就係收滿晒、又或者太貴學費(如方方,未計雜費都要每月二千九百幾蚊)...

之前聽朋友講卓思幾好,程度深,而且又新裝修,所以咪報名去in左先算囉...經過自己觀察加上口啤,我相信應該冇搵錯學校o既!最令我印象深刻o既係呢所學校好注重細路仔o既品德培養,所以暫時o黎講我都幾滿意。
§ 吾家三寶 §

tsznok, abebe兩位媽咪
係咪因為程度深, 佢會易d追得上小學課程? 可否講下卓思有那方面吸引你地報呢? 或者你地會以咩來選幼稚園呢? thx!

tsznok
哈哈! 係咪收咗, 我諗係啩 , 因為佢話要等今日寄信通知喎, 不過亞女噙日表現都好好, interview個老師都不停讚佢, 連個主任都話佢叻, 問佢個名, 話會收佢喎 但係一日未收到信, 都唔敢confirm,     希望得喇!

emilymui
其實我都無話因為佢程度深, 所以先報卓思, 我先前諗住報學之園, 鍾意佢長時間有native teacher教英文, 但可能佢3月interview亞女仲細, 結果佢無收, 於是我就揾其他. 我都報咗宏褔及啟思, 呢兩間都收咗, 但又覺得宏褔地方細, 燈光又暗, 而啟思就要搭車, 又無native teacher, 思前想後下發覺卓思好似有native teacher學英文及普通話, 又不用搭車, 地方又大些, 所以便決定轉.

呀, 經我昨天去完, 我覺得卓思設施上都好細心, 因為佢地預備班那邊的課室有個較小的toilet俾佢地用, 而洗手盆又矮些就番小朋友.

abebe,

woo~~~咁你會報上午班定係下午班呀?我囝囝讀上午班,會唔會做同學仔呢?

至於我揀幼稚園,其實都冇乜特別要求...
丫,之前o向另一個topic講過o下interview前後o既見聞,等我搵番出o黎再paste番條link過o黎先~!

click
§ 吾家三寶 §

tsznok

我會報上午班, 你交咗學費未?
我聽老師講, 昨天係第3批interview, 唔知係少人報抑或係收生要求高, 到現在還未滿呢? 佢唔係收好多人至喎, 收10幾人之嘛

我諗係唔夠學生,你諗o下,今年入N1 o既小朋友應該係04年出世,而2004年出生率好低,好多學校其實都收唔夠學生。

我交左留位費,呀仔會讀上午班(同你囡囡做同學仔),七月三號先會交學費及訂校服。
§ 吾家三寶 §

HALLO  tSZNOK:我大仔下年3月先3岁如果我想比葵今年9月返学,系唔系依架就要报名?我都住青衣而且都听讲 思几好,吾知上午班仲收唔收.请问上午班共几钱呢?THANK
感恩的心.感謝上天給我一個幸福的家,2個健康的孩子!

等我代答先   

如果想今年9月返學, 宜家就要報架喇, 至於仲有冇位我就唔知, 你打電話去問吓喇, Tel: 24955595

上午班學費是$2300(已包雜費), 下午班會平些(不過唔記得平幾多), 因為佢想吸引多啲人讀下午喎

abebe 寫道:
等我代答先   

如果想今年9月返學, 宜家就要報架喇, 至於仲有冇位我就唔知, 你打電話去問吓喇, Tel: 24955595

上午班學費是$2300(已包雜費), 下午班會平些(不過唔記得平幾多), 因為佢想吸引多啲人讀下午喎
哈哈,唔该你
感恩的心.感謝上天給我一個幸福的家,2個健康的孩子!

下午班係$1800,相差五舊水傢。
§ 吾家三寶 §

Hi tsznok

昨天終於收到信confirm 收上午班喇, 下星期交學費及做校服.

請問你會做幾多套校服呢?   知唔知一個星期有幾多日著校服 or 著運動服?    我見你之前的post 講過話出年會試考九龍的K1, 我都有此打算, 所以做得多又好似好嘥咁.

hi...tsznok:

我終於入來報導啦.  我同囝囝月中 開始唔係香港.  所以一直都睇唔到最新既資料.  就算而家睇到...個網都仲慢過隻烏龜.  都唔知點解真激死     

17號既家長會你有冇去聽?  我只係派左屋企人幫我聽同下月交學費.  其它乜都唔知啦.

abebe,

我會下星期一帶個仔去訂校服。
校服方面,星期一、三、五要著運動服,二、四、六就著校服,但我地nursury星期六唔使番學,變左著運動衫o既時間係多d傢。我初時諗住每款訂一套就算,但諗深一層,如果整污糟左又洗唔切就麻煩,所以,運動服我會訂兩套,而校服就應該只會訂一套,因為果d"的確涼"質料,洗左都易乾d嘛。

係呀,o黎緊九月我會報培正、根德園及st.c,最希望入倒培正,因為我鍾意佢校風好...從來我都唔望個仔讀書叻,但一定要佢做個好人,所以我會揀d注重學生品德培養o既學校。其實卓思都唔錯,如果考唔到,我都會俾佢keep讀卓思傢喇。
§ 吾家三寶 §

有呀!有呀!我個囝囝都會讀卓思n1呀!
你地讀上午還是下午班呀?
好高興認識你地呀!
mrslaw

Hi Hi mrslaw   

小女會讀上午呀, 你個囝囝呢?
你開學時會否陪囝囝上堂?
如是的話大家就有機會見喇, 哈哈   

mrs law,

我囝囝又係讀上午班傢!

我已經請左一星期假到時陪佢番學lu~!

你地會唔會陪囝囝囡囡番呀?
§ 吾家三寶 §

‹ 上一主題|下一主題