用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教有關小一派位程序
go

請教有關小一派位程序

請教有關小一派位程序

囝囝今年9月升 K3, 想問下由自行分派學位到lucky draw, 跟住要幾時向心儀學校扣門? 程序如何, 幾時會自行分配, 幾時 lucky draw? 如果自行分配派唔到啱心水學校, 又係咪要等 lucky draw 或是自行向心儀學校叩門? 請指教如何

Re: 請教有關小一派位程序

唔好話請教,不過今年我個囝就派小一,最早就係第一輪可以自己選任何一區的小學將張表格交到你最想最想小朋友入個間,而這次以計分制,(如:你自己or你先生就讀有分,如果有信仰亦有分,第一名子女有分,有直屬關係在校是校董都有分等等)重知多d分機會就多d入到,我聽都有d家長話抽到,到第二輪,就係統一派位,就頭3個志願係跨區,之後有1-20個就係自記所屬區分,而在頭3個你都可選自己區咁機會就多一次,即人人所說甲乙部分都填同3個志願,如果你沒有跨區,另你說有關叩門,即你派不到心水啦,就要去叩門,先去你投第一志願的學校叩,最好係在自選時亦係選佢,咁叩門得機會大好多,而我個人意見係第一輪自行選校時唔得就做定一分小朋友的profile及叫學校寫定ref.letter,如果唔好都可以即時有料去派多d學校,唔使慌失失
1)先自選一間  
2)lucky draw
3)叩門

goodluck

~~本來無一物,唯有孽隨身~~

Hello rexmarco,

哈哈,咁啱又係到見到妳,妳講得好詳細 ,一定幫到其他媽咪,冇得頂
携手共白頭,掌心繞指柔,紅塵有你伴,一生都富有

rexmarco:

thank you. 你講得好詳細, Sorry, 不過我仲有o野想問:
o甘如果第一 round 自行選校係選幾多間呢? 有幾多志願或是得一間呀? 派唔到心水, o甘要唔要等埋第二輪統一派位才叩門呀? 如果搵直資學校又使唔使理會第一二輪呢? Sorry, 因為唔係好清楚, 想問多D清楚D, 做定資料搜集, 唔使到時唔識就慘

P.S. 你話如果第一輪自行選校時唔得就做定一分小朋友的profile及叫學校寫定ref.letter, o甘想請問有冇profile o既例子可比我參考呀? 同埋如果叫學校寫定ref. letter 係咩 ref. letter 呀?

對唔住, 太多問題, 再次請教請教, 多謝您

[quote]
rexmarco 寫道:
唔好話請教,不過今年我個囝就派小一,最早就係第一輪可以自己選任何一區的小學將張表格交到你最想最想小朋友入個間,而這次以計分制,(如:你自己or你先生就讀有分,如果有信仰亦有分,第一名子女有分,有直屬關係在校是校董都有分等等)重知多d分機會就多d入到,我聽都有d家長話抽到,到第二輪,就係統一派位,就頭3個志願係跨區,之後有1-20個就係自記所屬區分,而在頭3個你都可選自己區咁機會就多一次,即人人所說甲乙部分都填同3個志願,如果你沒有跨區,另你說有關叩門,即你派不到心水啦,就要去叩門,先去你投第一志願的學校叩,最好係在自選時亦係選佢,咁叩門得機會大好多,而我個人意見係第一輪自行選校時唔得就做定一分小朋友的profile及叫學校寫定ref.letter,如果唔好都可以即時有料去派多d學校,唔使慌失失
1)先自選一間  
2)lucky draw
3)叩門

goodluck

估唔到係到都見到nicole媽,果然係一個bk mon friends,我都係盡一分力。失禮晒,我都係新丁一名    ,返"石小"再講  
tszhim 媽.
1) 你所說第一 round 自行選校係選一間。
2)無錯係等到lucky draw 完咗去叩門,注意係所有津貼小學都得。
3)直資係自行投考的,當然無論第一輪得唔得你都可以報,只要你知邊間係直資而你想報,你可以打定電話問學校,機時有得報及面試,但如果你係選了直資就會放棄咗lucky draw,因為直資係政府有資助所以會知你小朋友己有學位就會取消你資格。
4)如果你想知profile資料,一般d媽媽會有的資料係小朋友學咗d嘜,有無係學校o羅獎等,重知將所有資料都比佢,有d家長連畫及功課都比o架。另外你自己都寫封信比學校表示你的誠意。
5)叫學校寫佢實識Ref.letter 係嘜,家常便飯,通常學校會寫你小朋友的性格多。

rexmarco:

o甘即係如果第一輪我選番自已所屬地區(即唔跨區, 因為我唔太想囝囝出去出面讀書, 好似會好辛苦) 只選一間, 學你話斎, 又要計分, o甘我只有15分 (好普通), o甘咪代表冇咩太大機會派到, 係咪呀?  如果又o甘好彩第一輪比我派到心水, 可唔可以暫時唔註冊住, 想第埋第二輪 lucky draw, 起碼多個選擇, 唔使o甘快決定, 睇定D 先, 這又可否?
至於 profile 係咪如果叩門每間學校都要收o左個 profile 架? o甘咪要整幾個? 如果要放 D 功課, 證書..有 D profile  咪唔可以放正本? (因為好多資料得一份)

你小朋友今年派位好嗎? 第一輪 or 第二輪 ok 呀?
唔好意思, 太多問題, D 問題又幼稚無知, 好似做o左問題C9
o甘, 唔好意思, 你得閒先回覆我啦, 謝謝

第一輪自行派位只可以選一間學校, suppose呢一間學校係你最想小朋友入架喎.....

如果你第一輪已經中左, 咁就梗係去註冊啦....點解仲要等第二輪?? 第二輪隨時唔好彩派唔番架喎~~~

千祈唔好講唔好意思,大家互相幫忙,個個媽媽都想仔仔女女入一間好學校,好用我棉力,解給你的問題先   
你會唔會選私校呢,如果會的話你就可以多個選擇,因為係第一輪已經入到自己的心水,更係去註冊啦,如果唔係心水都唔選佢,千祈唔好三心兩意,係無得話唔註冊先無人會HOLD主個立給你,會當你放棄,到你想的時候已無得返轉頭,後悔都無用,你去叩門人家都不理你,因為無論你在直資OR津小登記咗你都無機會攪珠,教署會寄信比你,你的小朋友已註冊就取消你攪珠,除非你報私校       
你問PROFILE的資料叩門時比COPY就可,COPY多幾份
而你問我小朋友係第一輪及第二輪都唔OK,攪珠頭三個志願都唔中,最後係叩門入咗第一志願,因為我由第一及二輪都選同一間,希望幫到你,有問題再問。   

rexmarco:

好多謝您呀, 經你講解後我明白o左好多啦, 你真好人, 希望
o黎緊仲有咩問題都請你幫我呀, 唔該晒你!
係呢, 你囝囝第一二輪都唔ok, 頭三個志願都唔中, 但叩門第一志願就 ok, 即證明你囝囝有實力可以入第一志願學校, 只不過 lucky draw 唔得, 所以我覺得其實 lucky draw 都唔多公平

無計啦,鬼叫自己要跨區咩    ,可能第二時要你幫我呢,不過這裹d媽媽個個都好好,一d私心都無,如果你想要profile信的copy我都有到時你比個email 我send比你啦,多謝你讚隻化骨龍(仔仔)    
祝你好運,一'take'成功   

rexmarco :

你真係謙虛啦
好呀, 我想要 profile 的 copy 呀, 可否 email to me?
my email address: [email protected]

再次 say thank you very much     

tszhim,

多謝讚賞,我會怕羞
pls chek the e-mail,   
呀,同你傾咁多次,都唔知你係邊區媽媽     

rexmarco;
我都想要profile的copy,可以給我碼,如果可以請
mail ;  [email protected]  唔該

Hi ivy 2005,

pls chek your email, 我都係惜花敬佛,希望幫到你啦

Hi rexmarco

Can I have the profile copy pls as well?

My email is [email protected]

Thanks very much

rexmarco :

我已收到 email 了, 又再次不厭其煩講多聲 "thank you" 真係多謝你, 內容好詳盡, 好有用, 多謝呀   
我係將軍澳區媽媽, 將軍澳其實唔係太多好學校, 所以而家都要睇定所有區內學校資料, 因為我o地唔太想囝囝跨區出出面讀書, 所以諗下先, 如果派位唔理想, 可能會報讀區內o既直資小學, 因為直資始終資素有保證D  

你呢, 係邊區 mama 呀? 好開心可以同你係度傾偈呀, 多謝你比我o既資料同意見, 可能以後又要你多多幫忙呀

希望你囝囝9月升小一可快適應, 過愉快小學校園生活啦 亦希望佢聽教聽話, 唔使你o甘辛苦教     
係呢, 你使唔使返工? 或是全職 mama?

rexmarco 寫道:
tszhim,

多謝讚賞,我會怕羞
pls chek the e-mail,   
呀,同你傾咁多次,都唔知你係邊區媽媽     

叩門係唔係不分區域,叩幾多間都得?

Hi rexmarco
Can I have the profile copy pls as well?
Please PM to me.
Thanks a lot

hi rexmarco : 我都想要呀.  thanks!!!
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsqucvi20051206_8_My+child+is+Man+Hei.png

rexmarco,

My daughter is in K2 and I start to become very nervous about her luck draw next year.  Thanks for your advice and your success story gives me confidence to strive for my favourite school.

To prepare for the worst, I'll start to prepare the profile.  Can you also PM your profile sample to me or send to my email address below:

[email protected]

Thanks!