用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

Re: 食藥ADHD兒童家長一問

吾好意思,
當初我都有比-螺旋藻小朋友食, 但吾知點解佢果論好"興奮, " 我說比買比我那人知(某健康食品營養師), 佢叫我停螺旋藻, 停了之后, 又真是好多了, (因小朋友"鉀"高, 鉀高會令人興奮, 影響其它的eg,. 鋅, 鈉, 鈣等多種身體要素)

anna_gigi,

由學童保健轉介見社工,再轉介政府機構排n個部門,每個部門又要最少排個幾兩個月,排得實在太耐終於頂唔順阿仔的行為,於是去了私家做評估,然後看過幾個醫生,從中覺得現在的醫生最有經驗和盡責,才將阿仔交給他醫。他有同我講解過ritalin這藥、吃後有什麼副作用和點解要吃。

他最初由每日半粒開始試藥的份量和副作用,每星期見醫生一次,試藥一個月左右已加到每日兩粒半,情況才穩定和見藥效,之後每月去見醫生,期間加了兩次藥,直到大半年前加到每日四粒,這藥量吃到依家。他吃法是早上粒半、中午1:30粒半和下午5:00一粒,食法和份量是醫生因應大仔的情況而定的。醫生說現時他服的量是中度偏多,遲

萁菖媽咪
下午5:00一粒仲要食,照計唔可以尼個時間食,食左訓唔到???????????醫生應該知,你睇私家醫生我諗你使左唔少錢

實在食得太多,對於健康有問題

小彬女
你的兒子還小,應該不是對立性反叛行為,只是鬧情緒吧!不要太擔心。
至於兒子的副作用,主要是已停藥兩星期,活躍程度嚴重過未食藥果陣。
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

shouxi
你提及的“香薰油刮痧”可否多介紹一些?
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

唔好意思,請容我有些問題想問下大家,請大家分享一下意見.
我曾經在公共圖書館看過一本書"四點鐘的驚恐",內容是講有關ADHD,編者是香港著名兒童精神科醫生何定邦,裡面有一章講到百分之七十的ADHD小朋友,同時有另外一種精神健康問題,例如對立性反抗症,行為失調,情緒低落,易焦慮,讀寫障礙等,而這些另外病是不能用藥物治療,尤其是讀寫障礙,唔知道你們的小朋友除了ADHD外,還有無其他的病出現?
而我個ADHD仔,我開始懷疑他有埋讀寫障礙,現在等政府排期Check,佢寫字就無問題無調轉,字體算端正,但記性很差,吃藥後默書有85-100分,但測驗孝試就很差,中文科從來未及格過,同一個字,默書識但過後出現在另一篇文章,就會唔識,所以做測驗時,很多字唔識,唉...而家我真的很煩惱,正是醫ADHD已很煩啦,如有埋讀寫障礙就慘啦!

醒目開學勳章

當媽,

主要是已停藥兩星期,活躍程度嚴重過未食藥果陣。====>呢個就係我最擔心既問題lor, 佢而家d藥力過晒就好似癩左咁四圍攪野, 又同公公婆婆鬧交, 完全都不能自控.

唔知各位媽咪有無從日常飲食方面控制小朋友既甜食﹖

根據美國對一位監獄兒童的觀察發現,該兒童是過動兒,他的智力及反應都正常,但是就是會不由自主的靜不下來,最後發現他很愛吃甜食,他吃的糖是一般小孩的三倍(還是十倍忘了),所以導致他的過動。
吃太多甜食會導致兒童過動,也就是腦部興奮,而變成過動兒,最近醫學發現吃巧克力時,腦部會產生出類似嗎啡的分泌,讓人感覺愉快。

12312﹐

我唔知道你個小朋友吃左幾耐會有‘興奮’既情況﹐ 據我所知﹐ 食螺旋藻初期﹐ 有D人會出現一D調理反應﹐可以被我地知道身體出現什麼問題﹐ 而且係體質開始轉變緊。 例如﹐ 我先生一向有皮膚敏感﹐佢食左螺旋藻第5日﹐身上突然出風疹﹐從頭到腳板底都有紅點﹐ 非常痕癢﹐後來佢停左一個星期﹐ 再食翻﹐又無事﹐ 而家一路都好好。 我老爺一向有偏頭痛﹐ 佢食左螺旋藻第3日﹐ 頭痛到不得了﹐ 好似會裂甘﹐ 佢因為被偏頭痛折磨左幾十年﹐ 真係好想斷尾﹐就忍痛繼續食﹐ 並且加份量﹐ 結果過了兩個星期﹐ 情況就好轉﹐ 頭痛舒緩啦。 而我同個仔﹐除左便秘問題解決左﹐ 身體抵抗力強左﹐ 並無呢D調理反應。

所以我唔知你仔仔個D係唔係調理反應。 不過﹐ 螺旋藻唔係用來醫治ADHD既﹐ 我只係提供各位媽咪補充營養﹐ 改變體質既天然食物。

當媽﹐

我會問下個媽咪用邊只刮痧油同刮痧板﹐ 仲有點刮。 遲D 再pm你啦。

刮痧的臨床應用
刮痧成本低,經濟實用,其適用範圍廣,可以協助緩解以下之病痛,如感冒、支氣管炎、哮喘、肺氣腫、肺炎、肺結核、胸膜炎、呃逆、急性腸胃炎、食道逆流、噁心、慢性胃炎、消化性潰瘍、消化不良、胃下垂、慢性腹瀉、便秘、膽石症、高血壓、貧血、心率失常,泌尿系結石、肥胖症、痛風、失眠、神經衰弱、癔病、落枕、急性腰扭傷、慢性腰痛、坐骨神經痛、類風濕關節炎、足跟痛、頸椎病、肩周炎、網球肘、面神經炎、痤瘡、蕁麻疹、月經不調、痛經、更年期綜合症、妊娠嘔吐、百日咳、小兒便秘、遺尿、小兒過動症(MBD或ADD)、小兒高熱、耳鳴、牙痛、鼻炎、眩暈、及中暑等。

anna_gigi,

之前是分早和午食,後來因阿仔本身好晏先

終於支持不了,要比番阿仔食藥。
我懷疑囝囝在這兩星期裏,可能停了藥,所以放肆起來。

醒目開學勳章

我仔一發脾氣, 完全唔知到邊個係媽咪, 邊個係爸爸, 大吵大鬧, 樣樣野都冇話自己有錯, 全部錯都係人地.     

最心痛莫過於亞仔叫我去死, 最憎係我, 點解我咁為佢, 佢只係知道我唔岩, 我唔應該, 就算而家大聲d 同佢講野都唔岩, 佢又唔會諗番自己做錯既事.     

咁食藥黎做乜, 佢連自己都唔幫自己.

小彬女
稚子無知,旁人已對ADHD的小朋友誤解,若父母都放棄他們,他們會很孤獨無助。
其實,是爸爸(他一直都反對阿仔食藥)比番阿仔食藥,主要原因是讓他上學期間,跟老師、同學少了衝突,少了磨擦,少了被罵,人都開心些,情緒都正面些。

醒目開學勳章

當媽

有時見到佢發脾氣完全控制唔到自已, 簡直好似癲左咁, 我都會好嬲, 我既EQ就由高急降到零. 我成日都驚最後連我自己都要食藥.

小彬女,

我的情況不比你差, 可能差過你好多, 因為我老公會話我有問題而對仔冇問題的, 現在他可能會改下口風, 因為唔想閙咬.

我大兒子的情緒好受人影響及受電影影響, 不過個老公唔識合作反而與我唱反調, 個仔就有剌無洞, 越來越離譜, 馮人都話錯自己就對, 個大兒子和小兒子都曾叫我去死, 我都好傷心.   因為要改他們的行為及情緒真的費上了很多心機及時間, 有時真是很傷和氣.

小兒子今年10-11月倒就會見姑娘, 到時有排跟手尾, 而家未算煩, 年尾就開始新的旅程, 因為要帶小兒子到沙田尤德及大埔挪打素, 如果上觀察班就要請假講原因, 又要由馬鞍山帶住個仔去到大埔, 跟住又要在這裡白等到下堂, 跟住又要返家揍大兒子, 想起就驚啦....   
上年帶大兒子上堂上了一個月有多, 如是者就帶住個細仔每日辛苦的在大埔挪打素醫院到等3個鐘, 嗰個period真辛苦.

唔想再有這個苦痛經歷了     

不過大仔和細仔現在很乖, 可能我比咗d DHA佢地食, 所以乖咗.  又有可能我夠堅持, 我唔比他們亂來, 我會勁閙勁多說話同佢地講, 不過我會帶他們去好多地方玩, 參加好多親子旅行及活動, 我唔理大仔喜歡與否, 因為每次他都唔喜歡唔想參加, 不過到最後他會玩得很開心, 這就是有ADHD的小朋友的特徵.

小彬女, 我比你更慘, 因為醫生話我老公都是ADHD, 所以同他講他都好似我地D小朋友一樣很難"說服". 唉~~~~~
露 絲 :-)

露絲
很有同感,我和老公的管教方法都是不一樣的。

小彬女
兒子是看政府還是私家?食邊隻藥?

各位曾pm 我要刮痧資料既媽咪﹐ 我已經pm你地啦﹐ check   下啦﹐ 希望真係可以幫到你地。

shouxi,

謝謝你呀!  你真是好好人呀!  我看完後如果唔明再PM你呀...

當媽 ,

有時真想放棄個老公呀.....唉.........   

小朋友都可以講得聽, 不過個老公就.......唉....   
‹ 上一主題|下一主題