用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔今年9月要選小學, 請問柴灣至筲簊灣區有什麼好學校? ...
go

仔仔今年9月要選小學, 請問柴灣至筲簊灣區有什麼好學校?

仔仔今年9月要選小學, 請問柴灣至筲簊灣區有什麼好學校?

我應選那些學校才適合仔仔, 因他性格較活躍!
請指教!

Thanks

Re: 仔仔今年9月要選小學, 請問柴灣至筲簊灣區有什麼好學校?

hi,

我小朋友剛派完小一, 上年我以做了16網的資料, 你可以留e-mail, 我send我選擇的排名and comment 給你參考.

Re: 仔仔今年9月要選小學, 請問柴灣至筲簊灣區有什麼好學校?

nt_lt_chiu 您好 !

囝囝今9月都是要揀選小1, 請您email資料給我參考!

多謝您!

email : [email protected]

[url=http://www.TickerFactory.com/]

Hello,

可唔可以e-mail給我?
[email protected]

多謝晒!

我都想要一份呢~~thx~~

唔該晒~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

Dear nt_IT-chiu

Sorry that I cannot type Chinese.

I also live in net 16.  I would appreciate it very much if you could share your research result with me.  I am pretty worry about it as I have a feeling that there are not many good schools in net 16.  

My email address is [email protected]

Thanks a lot.

上年選校時, 因老公工作忙, 無時間傾, 但這重要事情一定要一起決定, 所以就列了以下資料給他.
有些問有小朋友在讀的家長, 有些在bk收料, 有些是今年派位後結果, 因不是所有學校都深入了解, 及有個人主觀因素, 如有新資料可更正.

1.聖米迦勒/全日/基督教/小西灣
(教會家長comment good, 但有家長話校長吋, 所以好懷參半)
2.救世軍/上午/基督教/杏花村
(Maybe 2010年轉全日, 但未Confirm,成績good. 因得半日, 好多定長唔like, 3rd choice都有人入到)
3.崇真學校/全日/基督教/筲箕灣
(朋友小朋友今年小二, 讀得開心, 老師有愛心, 今年由2班加至3班)
4. 丘佐榮/全日/筲箕灣
(熱門學校,可以試一試,功課多, 有丘佐榮英中backup)
5. 培僑/全日/小西灣
(英文成績比較差, 活動式教學, 要父母幫手,但多人選, 要入一定要排第一)
6.梁李秀娛/全日/筲箕灣
(尚可,資料不多)
7.明德/全日/天主教/柴灣
(一條龍, 成績幾好, XXX媽咪有幫此校學生補習, 但功課多, 中學planning中, 未知幾時起好)
8.愛秩序官小/全日/筲箕灣
(成績一般, 是否可以容易入筲官英中? 有人話是, 今排第2都入到)
9.基灣愛蝶灣/全日/基督教/筲箕灣
(超熱門, 無機會, 成績超班, 壓力大, 80~90%入band1英中)
10.基灣/        全日/基督教/筲箕灣
(超熱門, 無機會, 成績好, 有想過派唔到扣門)
11.筲箕灣官小/全日/筲箕灣       
(校舍舊, 資料不多)
12.信愛/        全日/基督教/柴灣       
(上下午班合併轉全日, 不多人選, 聽聞早年都ok)
13.聖馬可/全日/基督教/筲箕灣       
(與聖馬可中學斷龍, 己損學校口碑, 位置差)
14.李志雄/全日/小西灣
(己很小人選擇, XXX哥哥在此校4年級, 今年縮至2班)
15.海星/        全日/天主教/柴灣       
(己很小人選擇)
16.龍岡/全日/柴灣
(第一階段只收4人)

慈幼男校無得選 (好以成績比以往差)
救世軍下午校, 成績幾好, 如果派到此校想轉上午校, 因同一學校, 上午校不會選擇收你的, 所以在表內不填此校

醒目開學勳章

4. 丘佐榮/全日/筲箕灣
(熱門學校,可以試一試,功課多, 有丘佐榮英中backup)
好像係冇丘佐榮英中backup嫁喎!
11.筲箕灣官小/全日/筲箕灣
(校舍舊, 資料不多)
低年級己改了返全日,有時見到小朋友放學都好有禮
救世軍下午校 =>好似上午校現在成績好些

丘佐榮英中backup會唔會係婦女會中學呀?

sandylaw,

yes,
but maybe I am wrong.

nt_lt_chiu 您好 !

可否E-MAIL 給我 :
[email protected].  THANKS !

香港中國婦女會中學與香港中國婦女會丘佐榮學校係無關係的!
Hei-Hei

nt_lt_chiu

Please send me one copy of the details.
Thanks!

Inez