用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會何日東小學 點解d人講到何日東咁恐怖?
樓主: boey
go

點解d人講到何日東咁恐怖?

100% agree!

而家小朋友真係好慘, 我見過小一就補到九點, 仲未做晒學校功課,食飯都係工人接佢時係車到食.
請大家體諒吓啲小朋友啦,無論小一至小六, 佢地都只不過係小朋友啫,
全日制朝早晏極都要七點幾就起身, 翻完成日學已夠累, 放學仲要做學校+補習社功課,做到咁夜, What a childhood?!
適當既催谷係好, 但呢啲就過左火喇,
要小朋友成績好, 家長不如從小陪小朋友一齊親子閱讀, 養成閱讀既習慣,溫起書嚟輕鬆好多架!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

請問唔補習得唔得?

我係上午校畢業生, 我around 20年前畢業, D功課做1個鍾做哂, 之後成個下午睇電視, D老師都好有愛心
如果我係住Tuen Mun, 一定choose何日東比個女讀

成日都話時代變, 宜家D細路又難教, 但家長的要求又高, 有乜辦法唔谷呀!
環境迫成, 就算間學校唔恐佈, 家長本身可能都係怪獸啦!
ANYWAY, 我覺得所有野都係自己擇既, 如果真係覺得恐佈咪唔好讀何日東, 讀得何日東的話, 就唔好怕佢恐佈!!
始終, 何日東係信心保証!!

我小孩正在小一

不覺得恐怖

正常

回覆:weisin 的帖子

其實我好懷疑有冇咁恐怖

回覆:點解d人講到何日東咁恐怖

我小朋友畢左業三年,佢又讀得好開心,D功課自動自覺做,一两個鐘就做完了,係每星期都有中英文默書,不過星期六日已經温完,我個時買左支錄音筆,叫佢自己錄,自己默,又默得唔錯,依家佢讀中三,乜都自己撹掂,所以從小訓練,到佢上中學就容易適應了

我個女都畢埋業,準備升中3了,呢個topic依舊有討論性