用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會何日東小學 點解d人講到何日東咁恐怖?
go

點解d人講到何日東咁恐怖? [複製鏈接]

點解d人講到何日東咁恐怖?

亞女大抽獎抽中,咁d親戚聽到又話深又話多功課,又話默書90幾分都見家長,有時買餸熟既人問話比佢知,又講到好難讀咁      到底係人既問題定學校既問題?

Re: 點解d人講到何日東咁恐怖?

妳所聽到的傳聞我亦聽過, 亦相信是真的! 但若妳女兒是文靜形又坐得定, 又喜歡讀書寫字, 妳又有時間陪她溫習的話就一定無問題, 不用太擔心! 我老表之兒子亦入了何日東上午校, 但他是資優生, 入到精英班. 讀到"成隻狗"(我覺得), 但他讀得很開心/ 好enjoy! 要睇小朋友本身之性格!  

boey 寫道:
亞女大抽獎抽中,咁d親戚聽到又話深又話多功課,又話默書90幾分都見家長,有時買餸熟既人問話比佢知,又講到好難讀咁      到底係人既問題定學校既問題?

聽校長話, 佢地無分精英班喎, 請問你老表之兒子而家讀幾年級呀?

我個女今年都派到何日東上午校, 死啦!!!係咪真係咁恐怖架﹖好驚喎~~~

你們講的的的確是真,
我個小朋友已經畢業, 讀梗劉金龍啦
你成績唔掂, 到時班主任會叫你: 唔該你快D搵人幫佢補下習啦...
等等說話, 有排你聽,
好的老師講說話都留3分面子 尊重下你 --- 家長
唔好的老師, 講D野仲難聽:tongue:

唔知你是否已入讀, 我是今年六年級家長, 你所聽聞全都不是事實, 佢只一間好普通的學校, 無精英班, 只有普通話班, 我的兒子默書曾試過70多分也沒有見家長, 所以你唔吏擔心.
:loveliness: :loveliness:

原文章由 Vanness 於 06-6-27 21:28 發表
我個女今年都派到何日東上午校, 死啦!!!係咪真係咁恐怖架﹖好驚喎~~~   

原文章由 chungmama12 於 07-7-9 12:26 發表
唔知你是否已入讀, 我是今年六年級家長, 你所聽聞全都不是事實, 佢只一間好普通的學校,:loveliness: :loveliness:

chungmama12 ,
哈哈...點解有家長又講到好恐怖,我囡囡而家升小二了,可能我要求唔高,亦都提自己唔好比壓力自己同亞女,除了有時候在街上遇見或拿成績表要見家長外,有時候默書不合格也沒有要見家長:-|

[ 本文章最後由 boey 於 07-7-9 20:46 編輯 ]

點解各家長講野都有所不同,事實夠竟係點嫁?????????

我同我細佬都係何日東畢業,廿幾年前已經係恐怖GA LA, 當時仲係歐校長, 我好記得我日日都有12樣功課, 我媽就晚晚陪我做到12-1:00 先有得瞓, 個個星期四都有數學測驗, 簡直人都癲!
E + 我GE 姪仔姪女都係何日東讀咁, 已經轉左女校長 LA, 但又係讀到癲, 不過兩個小朋友好唔同, 姪女死讀爛讀都唔得, 姪仔反叛勁曳(日日被投訴行為)唔讀書都科科90-100

我聽人講全班都補習, 得2個人冇補. 我個仔今年又派到何日東, 但我覺得只要用心跟佢功課, 就應該冇問題啦. 所以而家都唔驚.

我(20歲)同我哥哥(29歲)都係讀何日東
個陣我讀下午校,係文校長,其實都冇傳聞中講得咁恐怖
我默書唔合格都無話要即刻約見家長

係每日有 1x 樣功課做, 但有幾樣係 工作紙/作業/補充改正咁, 無錯唔駛改正, 咪得番幾樣功課, 專心 d 做, 一至個半鐘已經做晒喇 ~~

其實很多功課都是改正,所以小朋友習慣了小心答題,以免多了改正功課。久而久之,於考試時亦相對地减少了不小心錯誤。

我同細佬都係十幾廿年前喺何日東graduate, 講真當年我成續麻麻,得個美勞勁,數學成日唔合格,但好在因為操行好,所以都順利升到班。其實好似對上個reply咁,多數功課都係改正,所以唔係真係太多功課。我當年讀上午校,放學食埋lunch, 如果乖乖做功課,兩個鐘就一定做完,仲有時間做其他事,當然而家有冇大變我就唔清楚。我自己有個兩歲大囡囡,因丈夫係外國人, 佢想個女入唔好死讀書嘅學校(但又唔好好似國際學校咁隨便),但自己就 比較buy 何日東,因為比較密集式同埋嚴,到中學/大學或出嚟做事時就唔洗驚會追唔上或情辛苦(而自己又唔會逼個女學呢樣嗰樣,只係希望返學可以學吓紀律同埋讀書一定會辛苦),所以我嚟𡁵會去多幾間睇睇,唔啱就都係選返何日東

我個女現在讀一年級,暫時捂覺得甘恐怖,默書無話90分都要見家長,功課只要專心一兩個鍾一定做完,下學期文校長退下來,換了副校長上!只要有能力大家都會期待同支持,當然文校長是一個好有能力的校長,好細心同好關心小朋友 ,我個女讀左無幾耐都認識我個女,連邊個接距放學都知道,阿女仲好中意文校長,一般覺得D校園都比較嚴肅同惊,但文校長吳會,就知道無您地講得甘恐怖!

我有朋友係度教書既,90分見家長就唔會,80分就真有其事!

回覆:點解d人講到何日東咁恐怖?

我係十幾廿年前嘅上午校畢業生,未讀前都聽過好多人話會讀得好辛苦、多功課,但我自己又真係晤覺,無咩壓力下畢業

我認識一個在何日東讀緊P5的小朋友(成日見好熟的),學校確實功課及默書比較多,佢放學要直接去補習社,以前細D時七點到回家,這一年10點才回家.所以要看看自己個小朋友係咪記性好,做野快,又醒目果種,係就OK(好像我個女甘做野慢記性又不特別好又無上進心,所以一定唔可以讀)
個小朋友同我傾計時話自己好無奈,其實佢唔想番補習社,想回家同屋企人一齊吃飯

pigmei 發表於 13-7-7 18:15
我認識一個在何日東讀緊P5的小朋友(成日見好熟的),學校確實功課及默書比較多,佢放學要直接去補習社,以前細D ...
其實都幾慘......

回覆:點解d人講到何日東咁恐怖

叫啲家長自己試吓晚晚OT 到十點先收工,睇吓頂到幾耐

‹ 上一主題|下一主題