用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局方王換娣家長~
樓主: tracyfo
go

保良局方王換娣家長~ [複製鏈接]

Re: 保良局方王換娣家長~

tracyfo :
我住富寧喔.
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

small_cc ,

要架!今天已寄出了.
st rose 有間唔錯嘅小學架!不過並不是100%直升,不過機會大好多lor!

small_cc 寫道:

懿琳媽媽:
咁樣妳需唔需要寫封信比保良局的幼稚園
St rose係唔係一條龍?

hello,
我仔仔都係呢間讀K1p.m

hi~jerrychan999999,
你仔仔又係好似我個仔好遲先報名?所以要讀下午班?

chunchunbb,
你的小朋友係邊斑架?
我仔係K1A

jerrychan999999,
我個仔係今年9月先讀K1,
哦,原來你個仔仔已經讀緊k1,你個小朋友返學開心嗎? 可否同我地其他家長分享一下?

chunchunbb,
hihi,咁點解你唔比你仔仔繼續讀緣茵既? 緣茵好唔好呀, 因為我有個歲半既仔仔, 來跟都會幫佢搵N1, 都有考慮緣茵同翠茵..比d意見呀

jerrychan,
歡迎你過來傾計呀, 我仔仔今年9月先開始讀k.1呀, 你仔仔讀得開心嗎, 邊位老師係班主任呀, 教得好唔好呀, 老師, 校長佢地同家長多聯繫嗎

tracyfo,
綠茵其實都好,主要我希望佢小學能夠入倒陳守仁,有分加呵~陸慶濤係second choice, 所以最後都決定讀王方換娣~
綠茵PN班分上午及下午班, 每日三小時(Monday to Friday),上午班比較多人讀,約二十幾個小朋友一班,下午班就較少小朋友,不足十個.
佢地上堂前會一齊做體操(老師會用國語),跟住會出去排排坐唱歌仔,學下中,英文生字,食茶點,做勞作.
老師會要求小朋友著學習褲返學,學校嬸嬸會幫小朋友 go "we we",我個仔本來好抗拒去廁所小便,但返了個幾月學,就已經識得自己要求go "we we"去廁所小便.
其實每日接放學時,老師都會主動同你講下小朋友於學校情況,老師亦好樂意回答你的問題,老師亦會和家長配合,例如我同老師講我個仔成日蝦個表弟(7個月大既BB),老師就同佢解釋點解唔可以咁做,老師好有耐性,放心放心.
學校以中文為主,亦有外籍老師教英文,亦有普通話堂,我個仔返學之後明顯地好多野講,無咁怕羞,又成日要我同佢一齊唱番學校所學的歌,真係好明顯既進步~

懿琳媽媽:
恭禧妳!有聯繫小學都算好的。     

chunchunbb 寫道:
tracyfo,
綠茵其實都好,主要我希望佢小學能夠入倒陳守仁,有分加呵~陸慶濤係second choice, 所以最後都決定讀王方換娣~

chunchunbb:
我都係咁樣諗,但陳守仁是英文小學,唔知入學考係唔係全部用英文考
一歲後的照片 三歲後的照片 [url=diary.blog.webs-tv.net/ccbaby201314]小曦的天空部落格[/url]

hi~small_cc,
我聽聞陳守仁好難入,at least要25分,就算讀PLK幼稚園加10分,都重差15分~努力喔~ 不過LHT口碑都好~好多讀方王換娣同易澤峰既小朋友都可升讀,因為佢地係聯繫學校.

chunchunbb:
25分?那真的好難呀!
LHT我都喜歡,但係唔知中學點樣,畢竟係新校。
就算到仔仔幼稚園畢業都未知中學如何?     

妳知唔知如果係陳守仁小學畢業,中學派位是否屬於油尖旺區?或者要返tko派位?
一歲後的照片 三歲後的照片 [url=diary.blog.webs-tv.net/ccbaby201314]小曦的天空部落格[/url]

small_cc,
我都唔清楚,不過我諗到時可能已經有接龍~
你有時間可以上PLK web site睇LHT視學報告喔.

tracyfo:
Please check PM. Thanks!

chunchunbb:
妳是指陳守仁會有一條龍嗎?
LHT的視學報告我有看過,一直蠻喜歡的。只是羅氏基金剛開而已,我想如果全由LHT直接上去的應該不會太差。

small_cc,
我都唔知,因為LHT同陳守仁都係直資,而LHT同羅羅氏基金都係聯繫學校,我相信再過多幾年,陳守仁都會有聯繫學校都唔定,況且而家開始都有學校實施一條龍,所以我都覺得有可能性存在.

chunchunbb,
咁綠茵真係幾好喎, 其實我考慮跟報綠茵同翠茵, 今日我打去呢2間問, 2間都話9月開始派表, 到時我會去睇下環境, 但聽完你講, 我對綠茵信心都多左.

陳守仁係咪直資來架, 其實直資tko都有幾間, 你會唔會考慮呀, 話晒都近返d, 陸慶濤感覺好似舊左d...

chunchunbb, small_cc,

點計個25分架, 係咪好似我地自行分配學位咁, 第一個小朋友有5分, 年齡個年5分咁架? 如果我地係PLK幼稚園, 係咪可以值升LHT ga, 定係都要考入去架? 但LHT有什麼好呀, 我對呢間學校認識唔多, 係咪都係直資架?

tracyfo,
其實唔知可唔可以上去參觀先(我個仔讀南豐綠茵),因為有時我同呀仔返學時,間中都見有家長同小朋友去學校參觀,如果可以既話就好,因為可以睇下你個小朋友反應開唔開心,而你又可以睇下環境又可以同老師校長傾下計,佢地個黃校長(女)日日都會在大堂迎接小朋友返學喔,佢地又會向你介紹學校設施,你不妨打個電話問問啦.
陳守仁係直資學校,而保良局辦學咁耐,我覺得應該都唔錯掛.

tracyfo,
我都唔知果25分點計,不過我知第一個小朋友5分,PLK幼稚園畢業有10分,其餘就唔知嘞.可能會睇埋小朋友有冇其他專長掛,我地都唔一定直升LHT ,都要考,不過LHT同方王換娣及易澤峰係有聯繫,機會大小小,LHT都係直資,你可以上PLK website睇下LHT個視學報告就可以了解多點呢間學校.

如果你唔介意,不如我試下問學校睇下可唔可以安排參觀,咁你先再考慮出年讀唔讀喔.
‹ 上一主題|下一主題